ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Υπό σφοδρή πίεση το ΕΣΥ λόγω Όμικρον: Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση του νέου κύματος

Κορωνοϊός - Υπό σφοδρή πίεση το ΕΣΥ λόγω Όμικρον: Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση του νέου κύματος
Ξεκάθαρη εικόνα επί της εξέλιξης της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας θα έχουμε σε περίπου 15 - 20 ημέρες. AP Photo / Thanassis Stavrakis

Σε σκληρή δοκιμασία παραμένει το Εθνικό Σύστημα Υγείας εξαιτίας της έξαρσης της πανδημίας Covid-19 στη χώρα μας και με φόντο την κυριαρχία της παραλλαγής Όμικρον, γεγονός που επιβεβαίωσε την Τετάρτη και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, δεν αποκλείεται σήμερα, Πέμπτη, η Όμικρον να ξεπεράσει το 90% επί των δειγμάτων που ελέγχονται. Κατά πληροφορίες, πάντα, ξεκάθαρη εικόνα επί της εξέλιξης της συγκεκριμένης παραλλαγής θα έχουμε σε περίπου 15 - 20 ημέρες.

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί είναι η μέτρηση του ΑΠΘ του επιδημιολογικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 03/01/2022 και της Τρίτης 04/01/2022 είναι:

- Σταθερή (+1%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 01/01/2022 και της Κυριακής 02/01/2022.

- Αυξημενη (+71%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 27/12/2021 και Τρίτης 28/12/2021.

Διαβάστε σχετικά:

Κορωνοϊός - Θεσσαλονίκη: «Σαρώνει» η Όμικρον - Τι έδειξε η ανάλυση στα λύματα

Τζανάκης: Κορύφωση κρουσμάτων στις 19-22 Ιανουαρίου - Αύξηση και στις διασωληνώσεις

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης εκτιμά πως η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία θα συνεχιστεί ενώ μετά τις 10 -12 Ιανουαρίου θα αρχίσουν να αυξάνονται και οι διασωληνώσεις.

Όπως είπε ο κ. Τζανάκης στον ΣΚΑΪ, το προηγούμενο δεκαήμερο ο μέσος όρος των εισαγωγών στα νοσοκομεία ήταν περίπου 316, τώρα έχουν αυξηθεί κατά πολύ και χθες Τετάρτη καταγράφηκε ρεκόρ με 626 εισιτήρια μετά από πάρα πολύ καιρό.

Τα μοντέλα της ομάδας του κ. Τζανάκη «δείχνουν» κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον γύρω στις 19-22 Ιανουαρίου με μέσο κινητό όρο τα 55.000 ημερήσια κρούσματα «που σημαίνει ότι θα δούμε αιχμές μεγαλύτερων αριθμών».

Σύμφωνα με τον καθηγητή Τζανάκη, πάνω από το 85% των νοσηλευόμενων και των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστοι, με τον ίδιο να τονίζει ότι η τρίτη δόση του εμβολίου επέφερε ένα νέο πλήγμα στην πανδημία.

Για τα σχολεία ανέφερε ότι η δική του η γνώμη ήταν ότι δεν θα έπρεπε να ανοίξουν ωστόσο με δεδομένη την απόφαση της επιτροπής πρέπει οι πάντες να εφαρμόσουν τα μέτρα προστασίας και τα πρωτόκολλα.

Ειδικά για τα πρωτόκολλα ανέφερε ότι πολλές φορές είναι πολυδαίδαλα και μπορεί να κουράσουν τους πολίτες.

Ξεκινούν έως τη Δευτέρα οι επιτάξεις ιδιωτών γιατρών

Κατά τα λοιπά, την Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επίταξη των γιατρών, οι οποίοι θα εργάζονται με μειωμένο ωράριο κατά 50%, ώστε να μπορούν να κρατήσουν και τα ιατρεία τους.

«Προχωράμε σε επιτάξεις οι οποίες θα ξεκινήσουν τώρα, και βοηθά επίσης και ο ιδιωτικός τομέας με κλίνες για νοσηλείες ασθενών με Covid. Η αλήθεια είναι ότι αυτό που πιέζεται εκτός από τα Τμήματα είναι πάρα πολύ όλα τα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων. Φύλλα πορείας, αν δεν ξεκινήσουν την Παρασκευή σίγουρα ως τη Δευτέρα θα έχουν ξεκινήσει. Για να καλυφθούν τα κενά αυτά και οι επιπλέον ανάγκες που δημιουργούνται από το μεγάλο κύμα αυτή τη στιγμή της Όμικρον που είναι σημαντικές», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Σαρηγιάννης: Στις 20 Ιανουαρίου η κορύφωση του πανδημικού κύματος - Από τον Μάρτιο η αποκλιμάκωση

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, η κορύφωση του πανδημικού κύματος θα είναι στις 20 με 23 Ιανουαρίου.

Ο μέρος όρος των κρουσμάτων θα είναι στα 52.000 με 53.000 και όχι 80.000 όπως είχε παλαιότερα εκτιμηθεί.

«Αυτό είναι θετικό γιατί δείχνει ότι τα μέτρα όσο και λειτουργούν για λίγες ημέρες, έχουν ήδη αρχίσει να έχουν μια επίπτωση», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Πρόσθεσε πως δύο ακόμη παράγοντες σημαντικοί για την πορεία του πανδημικού κύματος είναι η ταχύτατη επώαση της μετάλλαξης Όμικρον και το γεγονός ότι υπάρχει μεγαλύτερη συνειδητοποίηση του κόσμου ότι τα πράγματα είναι σοβαρά.

Τα μοντέλα της ομάδας του κ. Σαρηγιάννη «δείχνουν» 7.000 ημερήσια κρούσματα κατά μέσο όρο στις αρχές Φεβρουαρίου και 2.000 με 3.000 προς τις 20 Φεβρουαρίου.

Τέλος, σχετικά με το πότε θα δούμε αποκλιμάκωση της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης είπε ότι «αν θέλουμε να δούμε μηδέν κρούσματα θα πρέπει να περιμένουμε περίπου στις 20 Απριλίου αλλά τον Μάρτιο θα είμαστε κάτω από 1.000 κρούσματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ