ΕΛΛΑΔΑ

Μυτιλήνη: «Μπλόκο» κατοίκων σε πλοίο που μετέφερε μηχανήματα για την δομή προσφύγων

Μυτιλήνη: «Μπλόκο» κατοίκων σε πλοίο που μετέφερε μηχανήματα για την δομή προσφύγων
Το πλοίο λόγω κινητοποιήσεων κατοίκων του νησιού αναχώρησε από το λιμάνι της Μυτιλήνης για τη Θεσσαλονίκη, φορτωμένο με τα μηχανήματα για την κατασκευή της νέας δομής προσφύγων ΙΝΤΙΜΕ / ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Την προσέγγιση στο λιμάνι της Μυτιλήνης του πλοίου «Πελαγίτης» που μετέφερε μηχανήματα για την κατασκευή κλειστής δομής προσφύγων απέτρεψαν οι κάτοικοι του νησιού.

Το πλοίο αναχώρησε στις 6 το απόγευμα από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό τη Θεσσαλονίκη, φορτωμένο με τα μηχανήματα τα οποία δεν εκφορτώθηκαν λόγω κινητοποιήσεων κατοίκων του νησιού.

Τα μηχανήματα της εργολήπτριας εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο της κατασκευής Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής σε Χίο και Μυτιλήνη, δεν έγινε δυνατόν να εκφορτωθούν τόσο στο λιμάνι της πόλης της Χίου όσο και στα Μεστά, λόγω των κινητοποιήσεων των κατοίκων του νησιού.

Στη συνέχεια στις 3 το μεσημέρι πολίτες και αυτοδιοικητικοί συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν εκφόρτωση των μηχανημάτων στο νησί.

Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις αποφασίστηκε το πλοίο να δέσει, να αποβιβαστούν τα φορτηγά με τα εμπορεύματα και τα μηχανήματα να παραμείνουν στο πλοίο. Πενταμελής αντιπροσωπία των διαμαρτυρομένων ήλεγχε μέχρι τελευταία στιγμή την τήρηση της συμφωνίας ενώ στο λιμάνι μέχρι την αναχώρηση του πλοίου παρέμεναν οι συγκεντρωμένοι.

Κινητοποιήσεις και στη Χίο

Αντίστοιχες κινητοποίησεις πραγματοποιήθηκαν και στη Χίο, όπου οι κάτοικοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της επιτροπής αιρετών και πολιτών της Χίου σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα στον χώρο πρόσδεσης του πλοίου αποτρέποντας την προσέγγιση του.

Το πλοίο, επιδόθηκε σε ελιγμούς μπρος πίσω στην προσπάθειά του να δέσει στο λιμάνι, ωστόσο οι αντιδράσεις των κατοίκων δεν το επέτρεψαν, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει το λιμάνι, χωρίς να αφήσει τα μηχανήματα.

Στο λιμάνι έντονη ήταν και η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και δυνάμεων του λιμενικού, ωστόσο δεν κινητοποιήθηκαν κατά των κατοίκων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της συντονιστικής επιτροπής τον καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θα συνιστούσε η δυναμική και μαχητική παρουσία των πολιτών γι αυτό και ήταν συνεχείς οι εκκλήσεις στον κόσμο να κατέβει στο λιμάνι.

Χίος: Εικόνες από τη μεγάλη διαμαρτυρία κατά της δημιουργίας νέας δομής προσφύγων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ