ΕΛΛΑΔΑ

Χίος: Εικόνες από τη μεγάλη διαμαρτυρία των κατοίκων κατά της δημιουργίας νέας δομής προσφύγων

Χίος: Εικόνες από τη μεγάλη διαμαρτυρία των κατοίκων κατά της δημιουργίας νέας δομής προσφύγων
ΙΝΤΙΜΕ / ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Εκατοντάδες κάτοικοι της Χίου απέτρεψαν την προσέγγιση στο λιμάνι του πλοίου «Πελαγίτης» που ήταν φορτωμένο μηχανήματα για την κατασκευή της νέας κλειστής ελεγχόμενης δομής προσφύγων στο νησί.

Οι πολίτες της Χίου, αντιδρώντας στη δημιουργία δομής προσφύγων στην περιοχή Θόλος έσπευσαν στο λιμάνι προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης και αποτροπής κάθε ενέργειας από τις αστυνομικές δυνάμεις ενώ ανάλογη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι των Μεστών.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της επιτροπής αιρετών και πολιτών της Χίου σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα στον χώρο πρόσδεσης του πλοίου αποτρέποντας την προσέγγιση του. Το πλοίο, επιδόθηκε σε ελιγμούς μπρος πίσω στην προσπάθειά του να δέσει στο λιμάνι, ωστόσο οι αντιδράσεις των κατοίκων δεν το επέτρεψαν, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει το λιμάνι, χωρίς να αφήσει τα μηχανήματα.

Στο λιμάνι έντονη ήταν και η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων και δυνάμεων του λιμενικού, ωστόσο δεν κινητοποιήθηκαν κατά των κατοίκων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της συντονιστικής επιτροπής τον καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις θα συνιστούσε η δυναμική και μαχητική παρουσία των πολιτών γι αυτό και ήταν συνεχείς οι εκκλήσεις στον κόσμο να κατέβει στο λιμάνι.

Χίος: Έντονη διαμαρτυρία κατοίκων του νησιού για τη νέα κλειστή δομή - Εμπόδισαν πλοίο με μηχανήματα

Μουτζούρης: «Η Χίος αποτελεί παράδειγμα για τη Μυτιλήνη»

Με χειροκροτήματα υποδέχτηκε πλήθος κόσμου τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κ. Μουτζούρη κατά τη διάρκεια παρουσίας του στην κινητοποίηση της Πέμπτης, ο οποίος συνοδεύονταν από τους Αντιπεριφερειάρχες.

Σε δηλώσεις του στο λιμάνι της Χίου ξεκαθάρισε την πάγια θέση της Περιφέρειας η οποία δεν είναι άλλη από μια μικρή δομή για καταγραφή και ταυτοποίηση που δεν θα ξεπερνά τα 500 άτομα μακριά από τον αστικό ιστό.

Η πρώτη του φράση φτάνοντας στο νησί ήταν «τα καταφέρατε» και όσοι έμειναν στην προβλήτα του περιέγραψαν την ολονύχτια προσπάθεια των κατοίκων να αποτρέψουν την απόβαση των μηχανημάτων.

Κινητοποιήσεις και στη Μυτιλήνη

Αντίστοιχες κινητοποιήσεις σημειώθηκαν και στη Μυτιλήνη, όπου τα μηχανήματα δεν έγινε δυνατόν να εκφορτωθούν τόσο στο λιμάνι λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων του νησιού.

Στις 3 το μεσημέρι πολίτες και αυτοδιοικητικοί συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης προκειμένου να αποτρέψουν τυχόν εκφόρτωση των μηχανημάτων. Τελικά μετά από διαπραγματεύσεις αποφασίστηκε το πλοίο να δέσει, να αποβιβαστούν τα φορτηγά με τα εμπορεύματα και τα μηχανήματα να παραμείνουν στο πλοίο.

Πενταμελής αντιπροσωπία των διαμαρτυρομένων ήλεγχε μέχρι τελευταία στιγμή την τήρηση της συμφωνίας ενώ στο λιμάνι μέχρι την αναχώρηση του πλοίου παρέμεναν οι συγκεντρωμένοι.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκηςαναφερόμενος στη μεγάλη συγκέντρωση στη Χίο και τη Μυτιλήνη έστειλε μέσω ανάρτησής του στο facebook «ένα μήνυμα ενότητας προς συμπολίτες μας που οχυρώνονται πίσω από «χαρακώματα» έντασης και διχόνοιας. Ενώ καλούμαστε να διαχειριστούμε κρίσεις».

Μηταράκης: Τα Θεοφάνεια μήνυμα φώτισης σε όσους αντιμετωπίζουν διστακτικά τον εμβολιασμό τους

ΔΗΜΟΦΙΛΗ