ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Βλέπουμε επιπέδωση, πιθανή η αποκλιμάκωση τις επόμενες δύο εβδομάδες

Κορωνοϊός - Μαγιορκίνης: Βλέπουμε επιπέδωση, πιθανή η αποκλιμάκωση τις επόμενες δύο εβδομάδες
Ο επίκουρος καθηγητής διατύπωσε την εκτίμηση πως δεν θα δούμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το προσεχές διάστημα INTIME

Την εκτίμηση ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων τις επόμενες δύο εβδομάδες διατύπωσε ο επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος μίλησε για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

«Είμαστε στη φάση όπου, θα έλεγα, βλέπουμε μια επιπέδωση της καμπύλης, είναι νωρίς όμως να το πούμε με ασφάλεια» είπε στον ΣΚΑΙ.

«Δεν ξέρω με σιγουριά, για να πω ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση, αλλά το πιο πιθανό σενάριο λέει ότι θα έχουμε αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων,τουλάχιστον θα ξεκινήσει από την Αττική, τις επόμενες δύο εβδομάδες» συνέχισε, λέγοντας πως «αυτό είναι το βασικό σενάριο».

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, εάν λάβουμε υπ’ όψιν μας τι συνέβη στο Λονδίνο, ένα μεγάλο αστικό κέντρο στο οποίο δεν ελήφθησαν μέτρα, και η αποκλιμάκωση έχει ήδη ξεκινήσει και μάλιστα από τις νεαρές ηλικίες, οι οποίες είναι οι πιο κοινωνικά ενεργές (δεκαοκτώ- σαράντα έτη).

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μαγιορκίνης διατύπωσε την εκτίμηση πως δεν θα δούμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων το προσεχές διάστημα.

Επέστησε, ωστόσο, την προσοχή, λέγοντας ότι «έχει ξεκινήσει ήδη μια διαδικασία μεταβίβασης στις πιο μεγάλες ηλικίες και αυτό είναι που θα πρέπει να προσέξουμε αυτές τις εβδομάδες», και συμβούλεψε να μην επιλέγουμε να επισκεφθούμε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας τουλάχιστον για τις επόμενες δέκα ημέρες.

Αναφορικά με το στέλεχος Όμικρον, είπε ότι είναι τελείως διαφορετικό από τα προηγούμενα και επεσήμανε πως αναμένουμε μια κυκλοφορία στις νεαρότερες ηλικίες και τα παιδιά αλλά αυτό δεν θα πρέπει να μας ανησυχεί γιατί ξέρουμε πως πρόκειται για μια πιο ήπια νόσο.

Συγκεκριμένα εξήγησε πως το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο συγκεκριμένος ιός πολλαπλασιάζεται καλύτερα στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα σε σχέση με το κατώτερο και για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι πιο μεταδοτικός αφού πολλαπλασιάζεται «ψηλά» αλλά και πιο ήπιος καθώς ό,τι πολλαπλασιάζεται στο κατώτερο αναπνευστικό, δηλαδή πιο βαθιά, είναι πιο βαρύ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ