ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός Φλώρινα: Ξεκινούν οι έλεγχοι στα κτήρια - Κλιμάκια στην περιοχή

Σεισμός Φλώρινα: Ξεκινούν οι έλεγχοι στα κτήρια - Κλιμάκια στην περιοχή
«Τρομάξαμε πάρα πολύ. Ο σεισμός είχε πολύ μεγάλη διάρκεια», λέει κάτοικος της περιοχής kozan.gr

Μετά από ένα πολύ δύσκολο βράδυ, το οποίο πολλοί πέρασαν έξω, στα αυτοκίνητά τους και σε κοντινά χωριά, οι κάτοικοι της Φλώρινας προσπαθούν αν επιστρέψουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς μετά τον μεγάλο σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που χτύπησε την περιοχή.

Με το πρώτο φως της ημέρας είναι ορατές οι ζημιές που έχουν υποστεί ορισμένα παλιά κτήρια αλλά και πολυκατοικίες, με πτώσεις σοβάδων, που σε κάποιες περιπτώσεις προξένησαν φθορές σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

«Μένω στον τέταρτο όροφο. Ήταν τρομακτικά. Κάδρα, φωτογραφίες, πίνακες έπεσαν όλα κάτω. Ακόμη και το λαπτοπ από το γραφείο έπεσε στο πάτωμα», δήλωσε κάτοικος της Φλώρινας στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας ότι ήταν μεγάλη η βοή και η ένταση του σεισμού λόγω του μικρού εστιακού βάθους.

«Τρομάξαμε πάρα πολύ. Ο σεισμός είχε πολύ μεγάλη διάρκεια. Φύγαμε κατευθείαν έξω. Οι πελάτες ήταν τρομοκρατημένοι», δήλωσε επιχειρηματίας της περιοχής.

Τα ξημερώματα συνεδρίασε εκτάκτως το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Φλώρινας, υπό την προεδρεία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη και σύμφωνα με στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από τις αυτοψίες των προέδρων των κοινοτήτων των στελεχών της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, δεν καταγράφηκαν καταρρεύσεις, ενώ οι υλικές ζημιές -αναλογικά με το μέγεθος του σεισμού- δεν αξιολογούνται ως σημαντικές. Διευκρινίστηκε επίσης και επισήμως ότι δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Ο Γιώργος Κασαπίδης δήλωσε ότι «με υπευθυνότητα και συνεργασία θα αντιμετωπίσουμε το φυσικό φαινόμενο» και συνέστησε στους πολίτες «να αποφεύγουν σημεία που θεωρούνται επικίνδυνα στο ενδεχόμενο ενός νέου μετασεισμού και να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και των αρμόδιων οργάνων της αυτοδιοίκησης».

Κλιμάκια των τεχνικών υπηρεσιών των δήμων Αμυνταίου και Φλώρινας έχουν αναλάβει υπηρεσία, με στόχο τον έλεγχο όλων των δημοτικών κτηρίων και των σχολικών μονάδων, ενώ υπάλληλοι από άλλες Περιφερειακές Ενότητες -Κοζάνης και Γρεβενών- με κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών από τη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν, σήμερα, στη Φλώρινα για να συμμετάσχουν στον έλεγχο των κτηρίων της πόλης.

Το βράδυ της Κυριακής ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, στο πλαίσιο του συντονισμού των φορέων της πόλης, συνομίλησε με τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Σωτήρη Βόσδου και τον δήμαρχο Βασίλη Γιαννάκη, ενώ ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος μίλησε με τον δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά και με υπηρεσιακά στελέχη της ΔΕΗ για το ενδεχόμενο να υπάρχουν προβλήματα με κατολισθήσεις και ζημιές εντός των ορυχείων.

Τσελέντης στο CNN Greece: Έντονη μετασεισμική ακολουθία τις επόμενες εβδομάδες

Για τις εκτιμήσεις για τον μεγάλο σεισμό στη Φλώρινα που προκάλεσε ανησυχία στους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας, μίλησε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης στο CNN Greece.

Όπως είπε αρχικά ο κ. Τσελέντης, η μετασεισμική ακολουθία είναι ιδιαίτερα έντονη, γεγονός θετικό καθώς φαίνεται πως ο σεισμός ήταν ο κύριος ωστόσο σημείωσε πως θα είναι έντονη για τις επόμενες εβδομάδες, ενώ δεν απέκλεισε το γεγονός να περιμένουμε μέχρι και 5 Ρίχτερ.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Τσελέντης είπε:

«Στις 23:40 είχαμε έναν μεγάλο σεισμό 5,4 Ρίχτερ που έγινε πολύ κοντά στην πόλη της Φλώρινας, στα 3 χιλιόμετρα δυτικά, με πάρα πολύ εστιακό βάθος 14 χιλιόμετρα. Αυτό συνεπάγεται με το ότι θα έχουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία, το είχαμε διατυπώσει από την πρώτη στιγμή μέσα στο βράδυ και ως φαίνεται επιβεβαιωθήκαμε.

Ήδη έχουμε καταγράψει κοντά στους 40 μετασεισμούς και αυτό είναι καλό διότι δείχνει πως κατά πάσα πιθανότητα ήταν το κυρίως γεγονός, οπότε όλα θα εξελιχτούν φυσιολογικά. Βέβαια, πρέπει να καταλάβουμε ότι η μετασεισμική αυτή ακολουθία θα κρατήσει για καιρό ακόμα μπορεί και κάποιες εβδομάδες, όχι βέβαια με τη συχνότητα που είναι σήμερα και δεν αποκλείεται η πιθανότητα και ενός ισχυρού μετασεισμού 4,9 ίσως και 5 Ρίχτερ. Δεν είναι σίγουρο αλλά μπορεί να γίνει και αυτό».

Να αποφεύγουν οι κάτοικοι παλιά κτήρια

Στη συνέχεια, ο σεισμολόγος υπενθύμισε πως πρέπει ο κόσμος να τηρεί τα αντισεισμικά μέτρα, ενώ ανέφερε πως οι περισσότερες ζημιές εντοπίζονται σε πολύ παλιά κτήρια, τα οποία χρειάζονται περιοχή.

«Οι κάτοικοι πρέπει να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα αντισεισμικής προστασίας. Δηλαδή να αποφεύγουν να περνάνε από παλιά κτήρια. Είδατε τι έγινε στο μουσείο της Φλώρινας, πέσανε σοβάδες από έξω. Είναι πολλά τα παλιά κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές. Επίσης, πρέπει να καταλάβουμε ότι τα σπίτια τώρα κινδυνεύουν πιο πολύ στο εσωτερικό, με μετακινήσεις επίπλων, τηλεοράσεων παρά το να πέσει το κτήριο γιατί οι αντισεισμικοί μας κανονισμοί είναι πάρα πολύ καλοί».

Τέλος, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κατέληξε λέγοντας:

«Παρακολουθούμε το φαινόμενο». Και υπενθύμισε πως «είχαμε και το 1994, 40 χιλιόμετρα από την Φλώρινα έναν σεισμό λίγο μεγάλο, 5,9 Ρίχτερ και είχαμε και στην ευρύτερη περιοχή πιο μεγάλους σεισμούς αλλά πιο μακριά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ