ΕΛΛΑΔΑ

Θεοδωρίδου στο CNN Greece: Τι συμβαίνει με τους συνδυασμούς Flurona και Delmicron

Θεοδωρίδου στο CNN Greece: Τι συμβαίνει με τους συνδυασμούς Flurona και Delmicron
Αναφορικά με τους συνδυασμούς γρίπης και κορωνοϊού, τη λεγόμενη Flurona, αλλά και συνδυασμού των στελεχών Δέλτα και Όμικρον (Delmicron), «πάντα υπάρχει η πιθανότητα», αλλά δεν υπάρχει καταγραφή τέτοιων συνδυασμών, δήλωσε η Μαρία Θεοδωρίδου Thanassis Stavrakis / ASSOCIATED PRESS

Σποραδικά είναι τα κρούσματα της εποχικής γρίπης μέχρι στιγμής στη χώρα μας, και όπως όλα δείχνουν, αλλά σύμφωνα και με στοιχεία του ECDC, δεν φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις για εκδήλωση μιας επιδημικής έξαρσης.

Αυτό τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου, απαντώντας σε ερώτηση του CNN Greece, σχετικά με το τι συμβαίνει με την εποχική γρίπη εφέτος και τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που υπάρξουν περιστατικά συνδυασμού Flurona, δηλαδή γρίπης και κορωνοϊού.

«Ο φόβος ήταν παγκόσμιος ότι μπορεί μετά από ένα έτος, όπως ήταν η περσινή χρονιά που δεν είχαμε γρίπη, φέτος επειδή δεν είχε ενεργοποιηθεί και η ανοσία με τις λοιμώξεις πέρσι, ότι θα μπορούσε ο ιός της γρίπης, εφόσον εμφανιστεί, να προκαλέσει μεγάλες επιδημικές εξάρσεις», απάντησε η καθηγήτρια και προσέθεσε:

«Μέχρι τώρα, παρακολουθώντας και την αναφορά του ECDC, δεν έχουμε ενδείξεις ότι έχει αρχίσει επιδημία γρίπης. Και στην χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες που είχα από τον ΕΟΔΥ, είναι σποραδικά τα κρούσματα που έχουν αναφερθεί. Και επίσης και στο ECDC, ναι μεν έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά δεν έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που να φοβόμαστε ότι έχουμε επί θύραις μια επιδημία γρίπης».

Αναφορικά με τους συνδυασμούς γρίπης και κορωνοϊού, τη λεγόμενη Flurona, αλλά και συνδυασμού των στελεχών Δέλτα και Όμικρον (Delmicron), η κυρία Θεοδωρίδου, επεσήμανε ότι «πάντα υπάρχει η πιθανότητα, όταν συγκυκλοφορούν ιοί, αλλά δεν νομίζω ότι έχουμε μια καταγραφή τέτοιων συνδυασμών σε άλλες χώρες ή και στην δική μας.

Ότι θα υπάρξουν, θα υπάρξουν. Αλλά δεν είναι κάτι στο οποίο, σε αυτή την φάση που έχουμε την έξαρση της επιδημίας της «Όμικρον», θα πρέπει να επικεντρωνόμαστε, κατά την γνώμη μου», κατέληξε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Και σήμερα πάντως, 10 Ιανουαρίου, τα κρούσματα ήταν εξαιρετικά πολλά, με κυριότερο αυτό των θανάτων οι οποίοι άγγιξαν τους 85, σε σύνολο 27.766 κρουσμάτων και 654 διασωληνώσεων.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, υπογράμμισε ότι όσον αφορά στους άνω των 60 ετών, μέχρι σήμερα έχουν δηλώσει ραντεβού για εμβολιασμό 180.000 πολίτες και έχουν εμβολιαστεί 150.000, με συνολικά ποσοστό 90%, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι εμβολιασμοί κατ΄οίκον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ