ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πότε και πώς θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο οι μαθητές που νοσούν

Κορωνοϊός: Πότε και πώς θα μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο οι μαθητές που νοσούν
Το πρωτόκολλο για την επιστροφή των νοσούντων μαθητών καοι εκπαιδευτικών στις σχολικές αίθουσες INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το πρώτο κουδούνι στα σχολεία για το 2022 βρήκε τουλάχιστον 15.547 self test μαθητών και εκπαιδευτικών θετικά στον κορωνοϊό, χωρίς να ΄συμπεριλαμβάνονται στον αριθμό αυτό τα αυτοδιαγνωστικά τεστ των εσπερινών σχολείων.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αναμεσα στα χιλιάδες κρούσματα που εντοπίστηκαν την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων, εκτιμάται ότι 6.500 είναι εκπαιδευτικοί που έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε 4.784 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αργά το απόγευμα της Δευτέρας, «προκειμένου να καλύψουν αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από απουσίες εκπαιδευτικών σχετιζόμενες με την πανδημία του κορωνοϊού».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 4.784 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, 3.576 εξ αυτών με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1,208 αναπληρωτών (γενικής εκπαίδευσης, μαθητείας, ψυχολόγοι/κοινωνικοί λειτουργοί) με συμβάσεις ως τη λήξη του σχολικού έτους, «προκειμένου να καλύψουν αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από απουσίες εκπαιδευτικών σχετιζόμενες με την πανδημία του κορωνοϊού», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Το πρωτόκολλο για την επιστροφή των νοσούντων στις σχολικές αίθουσες

Η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να γίνει μετά την παρέλευση τουλάχιστον πέντε (5) ημερών απομόνωσης, εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • Οι μαθητές/τριες και τα εμβολιασμένα ή με ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου τριμήνου μέλη του προσωπικού εφόσον την έκτη μέρα ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος με self test είναι αρνητικός.
  • Τα μη εμβολιασμένα ή χωρίς ιστορικό νόσησης εντός του τελευταίου τριμήνου μέλη του προσωπικού εφόσον την έκτη μέρα ο εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος με rapid test είναι αρνητικός.

Οι μαθητές άνω των 12 ετών, καθώς και τα μέλη του προσωπικού που επιστρέφουν στο σχολείο (ή στην υπη-ρεσία τους οι ενήλικες) υποχρεωτικά για τουλάχιστον πέντε (5) ημέρες ακόμα χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (N95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα.

Εάν μετά την παρέλευση του πενθημέρου ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης (self test) ή ο εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος ταχείας ανίχνευσης (rapid test) κατά τα παραπάνω είναι θετικός ή συνεχίζει ο πυρετός χωρίς άλλα συμπτώματα η απομόνωση εντός οικίας παρατείνεται.

Στην περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το απαιτούμενο διάστημα από την έναρξη των συμπτωμάτων να φθάσει τις είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ