ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Σχολεία: 4.784 προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών λόγω Όμικρον

Κορωνοϊός - Σχολεία: 4.784 προσλήψεις εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών λόγω Όμικρον
Εξ αυτών 3.576 με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1.208 αναπληρωτών (γενικής εκπαίδευσης, μαθητείας, ψυχολόγοι/κοινωνικοί λειτουργοί) με συμβάσεις ως τη λήξη του σχολικού έτους AP Photo/Francisco Seco

Σε 4.784 προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών προχωρά το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και Ανάπτυξης, προκειμένου να καλύψουν αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από απουσίες εκπαιδευτικών σχετιζόμενες με την πανδημία του κορωνοϊού.

Εξ αυτών 3.576 με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας και 1.208 αναπληρωτών (γενικής εκπαίδευσης, μαθητείας, ψυχολόγοι/κοινωνικοί λειτουργοί) με συμβάσεις ως τη λήξη του σχολικού έτους.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, με την ανάληψη των καθηκόντων τους τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης στην απαιτητική συγκυρία της πανδημίας.

Η κυρία Κεραμέως υπογραμμίζει ότι σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

«Πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας σήμερα των σχολείων μας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, με μαθητές, εκπαιδευτικούς, στελέχη εκπαίδευσης, γονείς να τηρούν με συνέπεια το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο προσερχόμενοι στις σχολικές μονάδες, με τα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης σε πλήρη συνέργεια», τονίζει στην δήλωσή της η υπουργός και ευχαριστεί μαθητές, εκπαιδευτικούς, στελέχη εκπαίδευσης και τοπικής αυτοδιοίκησης και γονείς.

Σύμφωνα με την ίδια, η μαζική διενέργεια αυτοδιαγνωστικών τεστ στο μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού που έχει εξεταστεί ταυτόχρονα για κορωνοϊό -1,6 εκατομμύρια μαθητών και εκπαιδευτικών μέσα σε 24 ώρες- είχε ως αποτέλεσμα την έγκαιρη ανίχνευση σχεδόν 16.000 εν δυνάμει κρουσμάτων, την απομόνωσή τους και την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού, όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.

«Με σχεδιασμό, ετοιμότητα, συνέργειες και αρωγό σύσσωμη την εκπαιδευτική κοινότητα, τα σχολεία μας συνεχίζουν το πολύτιμο εκπαιδευτικό τους έργο και συμβάλλουν τα μέγιστα και στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της πανδημίας» καταλήγει η κυρία Κεραμέως.

Τα σχολεία άνοιξαν σήμερα μετά τις διακοπές των γιορτών στη σκιά της μετάλλαξης Όμικρον, που έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα. Ωστόσο, τα προβλήματα στη λειτουργία τους είναι πολλά, καθώς χιλιάδες είναι οι εκπαιδευτικοί που νοσούν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά.

Για το λόγο αυτό, σήμερα Δευτέρα πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Παιδείας, στην οποία εξετάστηκαν οι τρόποι με τους οποίους θα καλυφθούν οι ανάγκες και τα κενά που προκύπτουν στις εκπαιδευτικές βαθμίδες όλης της χώρας.

Μεταξύ άλλων συζητήθηκε η αναμόρφωση του ωραρίου και αυτό αναμένεται να αφορά και τα ολοήμερα σχολεία.

Οι τρεις πυλώνες για την κάλυψη των κενών

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, πως το επιχειρησιακό σχέδιο για την κάλυψη των κενών που θα προκύψουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: στην αναταδιάταξη του δυναμικού μέσα στις ίδιες τις μονάδες, με βάση το πρόγραμμα, το σχέδιο και τις ενέργειες που θα έχουν οι διευθύνσεις. Δεύτερον με νέες προσλήψεις. Όπως γνωστοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχουν ήδη προκηρυχθεί 850 θέσεις, ενώ σήμερα έχουν ήδη γίνει οι πρώτοι 300 διορισμοί, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

Πρόσθεσε δε, ότι στην φαρέτρα των αντίμετρων υπάρχει: «πάντοτε και η δυνατότητα της τηλεκπαίδευσης, άμεσα διαθέσιμης, σε περίπτωση που χρειαστεί και απαιτηθεί να περάσουμε και σε αυτή τη φάση». Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Η κυβέρνηση ανοίγει τα σχολεία με ένα πρωτόκολλο το οποίο λαμβάνει υπόψη την αναγκη προστασίας της υγείας, των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Όπως η χώρα μας, έτσι και η υπόλοιπη Ευρώπη ανοίγει τα σχολεία».

Υπογράμμισε τέλος ότι: «Εμείς έχουμε έναν εκτεταμένο έλεγχο που προφυλάσσει τα παιδιά και που προφυλάσσει και την κοινωνία από την εκτεταμένη διασπορά, όπως σας είπα προηγουμένως. Αυτοί είναι οι όροι με τους οποίους προχωράμε στη δια ζώσης λειτουργίας της εκπαίδευσης και με τη συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας η κυβέρνηση θα κάνει ότι το περνάει από το χέρι της για να πάνε τα πράγματα καλά».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ