ΕΛΛΑΔΑ

Σχεδόν 10.000 νέα κρούσματα από το δεύτερο σερί self test των μαθητών

Σχεδόν 10.000 νέα κρούσματα από το δεύτερο σερί self test των μαθητών
Περίπου 25.000 νέα κρούσματα ανιχνεύτηκαν με αφορμή την έναρξη των σχολείων

Με αρνητικό self test προσήλθαν και σήμερα οι μαθητές στις τάξεις τους, δεύτερη ημέρα με ανοικτά σχολεία μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. 

Από τον δεύτερο μαζικό οριζόντιο έλεγχο για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών, προέκυψαν έως σήμερα το πρωί 9.688 θετικά self test.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, πρώτη ημέρα επιστροφής μαθητών και καθηγητών στα σχολεία, ανιχνεύτηκαν περίπου 15.000 κρούσματα.

Θα ακολουθήσει και τρίτο τεστ την Πέμπτη για προσέλευση στο σχολείο την Παρασκευή.

Στα σημερινα ευρήματα των self test στασ σχολεία αναφέρθηκε σήμερα και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Είχαμε 15.000 θετικά σελφ τεστ και κοντά στα 10.000 σήμερα που σημαίνει ότι αυτός ο κόσμος θα κυκλοφορούσε στην κοινότητα και δεν θα γνώριζε ότι νοσεί», τόνισε ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον Σκά, σημειώνοντας ότι χάρη στη λειτουργία των σχολείων γίνεται ο μεγαλύτερος δυνατός έλεγχος του πληθυσμού, καθώς από την Κυριακή έχουν γίνει 1,6 εκατ. τεστ.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι από τα 9.688 περίπου τα 1.000 αφορούν σε εκπαιδευτικούς.

Από την κυβέρνηση τονίζεται ότι εφαρμόζονται πολλαπλά φίλτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού και πως μέσω των ελέγχων που πραγματοποιούνται για τον εντοπισμό κρουσμάτων χάρη στη λειτουργία των σχολείων, ανιχνεύονται χιλιάδες εν δυνάμει φορείς που διαφορετικά θα κυκλοφορούσαν δίχως να έχουν οποιαδήποτε υποψία ότι μπορεί να μεταδίδουν τον ιό.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν επίσης ότι η εκπαιδευτική κοινότητα συμβάλλει καθοριστικά στον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Προς νέο ρεκόρ κρουσμάτων σήμερα

Νέο νούμερο - ρεκόρ στα κρούσματα κορωνοϊού αναμένει σήμερα ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης καθώς θα ενσωματωθούν και όσα από τα 15.000 θετικά self test επιβεβαιωθούν μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Ο καθηγητής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι εάν γίνουν 600.000 τεστ και ο δείκτης θετικότητας προσεγγίσει το 9 τότε τα κρούσματα θα είναι κοντά στις 54.000 ενώ εάν ο δείκτης είναι πιο κοντά στο 8, οι νέες μολύνσεις μπορεί να είναι κάτω από 50.000.

Σχετικά με την κορύφωση του πανδημικού κύματος της Όμικρον, ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι το μοντέλο τη ομάδας του εξακολουθεί να εκτιμά ότι θα κορυφωθεί μεταξύ 20 με 25 Ιανουαρίου, ωστόσο εάν αποδειχθεί ότι οι γιορτές δεν έχουν εκδηλώσει το πλήρες αποτύπωμά τους και τα σχολεία συμβάλουν στη διασπορά, τότε ενδεχομένως να καθυστερήσει.

Μητσοτάκης: Τα ανοιχτά σχολεία μπορούν να γίνουν προάγγελος και της ανοιχτής κοινωνίας

«Τα ανοιχτά σχολεία μπορούν να γίνουν προάγγελος και της ανοιχτής κοινωνίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτηση του στο Facebook, τη Δευτέρα, με αφορμή την έναρξη των μαθημάτων μετά τις διακοπές των εορτών.

«Καλή αρχή με ανοιχτά και ασφαλή σχολεία! Παρά τις δυσκολίες, όπως παντού στον κόσμο, έτσι και στην Ελλάδα οι μαθητές επιστρέφουν στη γνώση και οι εκπαιδευτικοί μας στο λειτούργημά τους. Μάλιστα την πρώτη μέρα μαθημάτων, χάρη στο σύστημα των μαζικών τεστ, εντοπίστηκαν πάνω από 15.000 κρούσματα κορωνοϊού τα οποία, διαφορετικά, θα κυκλοφορούσαν στην κοινότητα μεταδίδοντας πολύ πιο εύκολα τον ιό» επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας ότι «η πατρίδα μας είναι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε εργαστηριακούς και αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ