ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Νοσούν 2.700 υγειονομικοί, κίνδυνος για νοσοκομειακή διασπορά

Κορωνοϊός - ΠΟΕΔΗΝ: Νοσούν 2.700 υγειονομικοί, κίνδυνος για νοσοκομειακή διασπορά
«Εργαζόμαστε με 10.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι το χειμώνα» καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ AP Photo / Rahmat Gul (Φωτογραφία αρχείου)

Σε σοβαρές καταγγελίες για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και τους υγειονομικούς που νοσούν από κορωνοϊό προχωρά η ΠΟΕΔΗΝ και χαρακτηρίζει επικίνδυνο το υγειονομικό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με Covid-19, καλείται σε «απομόνωση πέντε (5) ημερών και επιστροφή στην εργασία με ή χωρίς αρνητικό testing εάν είναι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα».

«Ο κορωνοϊός επελαύνει στη κοινότητα. Υπερδιπλασιάσθηκαν οι εισαγωγές και στα επείγοντα των νοσοκομείων, κοσμοσυρροή. Και όμως εργαζόμαστε με 10.000 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με πέρυσι το χειμώνα (αναστολές εργασίας, συνταξιοδοτήσεις, νοσήσεις)» καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος.

«Δεν είμαστε μηχανές να δουλεύουμε ακατάπαυστα. Και όμως δύο χρόνια τώρα -χωρίς σταματημό- είμαστε στη πρώτη γραμμή. Χάσαμε 30 συναδέλφους από κορωνοϊό, νοσήσαμε και ξανανοσήσαμε και φως στην άκρη του τούνελ δεν βλέπουμε» προσθέτει και τονίζει:

«2.700 συνάδελφοι νοσούν αυτή τη στιγμή και βρίσκονται σε καραντίνα. Επίσης εκατοντάδες συνάδελφοι εργάζονται κανονικά με ενεργή νόσο».

Ο κ. Γιαννάκος χαρακτηρίζει επικίνδυνες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, και καταγγέλλει ότι υγειονομικοί που νοσούν ή είναι στενή επαφή με κρούσματα έως ότου διαγνωσθούν «αναγκάζονται να ζητάνε ρεπό ή άδεια για να μην πάνε στη δουλειά και διασπείρουν τον ιό».

Μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης αναφέρει συνάδελφό του από το Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας, κάνοντας λόγο για «παραλογισμό των οδηγιών του ΕΟΔΥ» και «ανευθυνότητα» με την οποία αντιμετωπίζονται οι υγειονομικοί.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, εργαζόμενη στο Κέντρο Υγείας Φιλιππιάδας νοσούσε με έντονα συμπτώματα και έκανε τρία rapid test τα οποία βγήκαν αρνητικά σε τρεις διαφορετικές ημέρες.

«Μοριακό δεν της έκαναν παρά την επιμονή της. Θα έπρεπε να πάει σε ιδιωτικό να πληρώσει. Τελικά της έγινε μοριακός έλεγχος 7 ημέρες μετά, βγήκε θετικό το PCR test και τώρα της λένε ότι θα πρέπει να δικαιολογήσει τις ημέρες απουσίας με χρέωση άδειας η αναρρωτική. Θα έπρεπε με βάσει τις οδηγίες του ΕΟΔΥ να πηγαίνει στη δουλειά και να διασπείρει τον ιό» υπογραμμίζει.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ παραθέτει τα εξής στοιχεία:

«Έλενα Βενιζέλου» Γενικό Νοσοκομείο Μαιευτήριο: Νοσούν με κορωνοϊό 51 υγειονομικοί, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 5,8% επί των υπηρετούντων εργαζόμενων.

Νοσοκομείο Ευαγγελισμός: Νοσούν με κορωνοϊό 48 υγειονομικοί, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 2,2% επί των υπηρετούντων εργαζόμενων.

Νοσοκομείος Γεννηματάς: Νοσούν με κορωνοϊό 68 υγειονομικοί, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 2,1% επί των υπηρετούντων εργαζόμενων.

Νοσοκομείο Σωτηρία: Νοσούν με κορωνοϊό 30 υγειονομικοί, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 1,4% επί των υπηρετούντων εργαζόμενων.

Νοσοκομείο Αγία Σοφία: Νοσούν με κορωνοϊό 50 υγειονομικοί, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 2,9% επί των υπηρετούντων εργαζόμενων.

Νοσοκομείο ΚΑΤ: Νοσούν με κορωνοϊό 61 υγειονομικοί, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3,3% επί των υπηρετούντων εργαζόμενων.

Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης: Νοσούν με κορωνοϊό 22 υγειονομικοί, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 4,6% επί των υπηρετούντων εργαζόμενων.

Ογκολογικό Νοσοκομείο Αγίων Αναργύρων: Νοσούν με κορωνοϊό 34 υγειονομικοί, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 4,3% επί των υπηρετούντων εργαζόμενων.

Ογκολογικό Νοσοκομείο Άγιος Σάββας: Νοσούν με κορωνοϊό 40 υγειονομικοί, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 3,5% επί των υπηρετούντων εργαζόμενων.

«Είναι ογκολογικά νοσοκομεία με βαριά ασθενείς και κινδυνεύει η ζωή τους από τη νοσοκομειακή διασπορά. Εάν μας κάνουν τακτικά προληπτικά τεστ που είναι υπεραπαραίτητα ο αριθμός των συναδέλφων σε καραντίνα θα εκτιναχθεί. Γι αυτό ίσως δεν μας κάνουν;» καταλήγει ο Μιχάλης Γιαννάκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ