ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Μαγνησίας

Κακοκαιρία «Διομήδης»: Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους της Μαγνησίας
Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εστάλη μέσω του 112 και στους κατοίκους Θεσσαλίας, Φθιώτιδας, Βόρειας Εύβοιας, νησιών Νοτιοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων larissanet.gr

Μήνυμα από το 112 εστάλη στους κατοίκους Μαγνησίας να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους λόγω της κακοκαιρίας «Διομήδης» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.

«Σε εξέλιξη επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα σε Μαγνησία. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις τις επόμενες ώρες. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το μήνυμα από το 112.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μιλώντας στο Mega για το νέο μήνυμα από το 112 στη Μαγνησία τόνισε ότι «ο όγκος νερού στη Μαγνησία, έχει φτάσει πάνω από τα 120 εκατοστά νερού, και σε ετήσια βάση στην Αττική έχουμε 400 εκατοστά το χρόνο».

«Έχουμε στείλει μέσω του 112 μήνυμα έτσι ώστε να ενημερώσουμε τους πολίτες της Μαγνησίας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στο ελάχιστο», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

«Το πρόβλημα συνεχίζεται, κάναμε και προληπτικές εκκενώσεις, ζητήσαμε από χωριά να κάνουν προληπτική εκκένωση, οι οποίες διεξήχθησαν με τάξη και ασφάλεια. Την ίδια στιγμή εξαιτίας του σωστού συντονισμού που έγινε και της προεργασίας και ετοιμότητας σε ρέματα, περιορίστηκαν οι επιπτώσεις και τα προβλήματα από αυτά τα φαινόμενα. Εκτιμούμε ότι το φαινόμενο θα κατέβει προς τα κάτω θα εξελιχθεί σε Βοιωτία και Φωκίδα και έχουμε έρθει σε επαφή και με τις εταιρείες διαχείρισης και κατασκευής των δρόμων, προκειμένου να είμαστε όλοι σε εγρήγορση και να το αντιμετωπισουμε», ανέφερε ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης, μετά τη σύσκεψη που είχε με τους περιφερειάρχες, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και νοτίου Αιγαίου, την αστυνομία καθώς και τις εταιρείες που έχουν σχέση με τις εθνικές οδούς.

«Οι πολίτες οφείλουν να λάβουν υπόψιν τους το μήνυμα του 112, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, το χιόνι και η βροχή θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα. Όποιος αντιμετωπίσει προβλήματα μπορεί να επικοινωνήσει με την αστυνομία, το 112 και με την Πολιτική Προστασία», τόνισε και διαβεβαίωσε ότι οι αρχές βρίσκονται σε «συνεχή επιφυλακή, μετά τον σεισμό και τις χιονοπτώσεις στη Φλώρινα και πρακολουθούμε το φαινόμενο».

«Σε τέτοιες στιγμές, χρειάζεται η απόλυτη συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων αλλά και των πολιτών»,υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

Νωρίτερα σήμερα, προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στάλθηκε μέσω του 112 στους κατοίκους της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας, της Βόρειας Εύβοιας, τα νησιά Νοτιοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει:

«Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Βόρεια Εύβοια, νησιά Νοτιοανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Αναλυτική πρόγνωση του καιρού για την Τρίτη 11 Ιανουαρίου

Η κακοκαιρία Διομήδης επηρεάζει σήμερα, για δεύτερη ημέρα, τη χώρα μας, προκαλώντας κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις, ιδίως στη Θεσσαλία και τις Σποράδες, αλλά και χιονοπτώσεις σε ορεινά τμήματα, καθώς επίσης σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας με χαμηλότερο υψόμετρο.

Σαρώνει τη χώρα ο «Διομήδης»: «Φούσκωσαν» ποτάμια στη Θεσσαλία - Πλημμύρες και απεγκλωβισμοί

Σύμφωνα με το meteo.gr, την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2022 σε ολόκληρη τη χώρα θα επικρατήσει κακοκαιρία με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Αυξημένη είναι η πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων σε τμήματα του Αιγαίου.

Χιονοπτώσεις, τοπικά πυκνές θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και προς το βράδυ της Βόρειας Πελοποννήσου. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν επίσης σε πεδινές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και κυρίως της Θράκης. Τη νύχτα προς Τετάρτη θα χιονίσει σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της κεντρικής και ανατολικής χώρας και σε νησιωτικά τμήματα του Βορείου Αιγαίου.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -7 έως 3 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -2 έως 10, στην Ήπειρο από 1 έως 13 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -1 έως 11, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 3 έως 14 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 6 έως 13, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 4 έως 8 βαθμούς και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 6 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Σημειώνεται ότι οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν τις βραδινές ώρες, ενώ τη νύχτα προς Τετάρτη θα σημειώσουν περαιτέρω πτώση.

Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά από βορειοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις που στο Ιόνιο θα φτάνουν τα 6-7 μποφόρ και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο τα 7-8 μποφόρ. Άνεμοι μεταβλητών διευθύνσεων με εντάσεις έως 5 μποφόρ θα πνέουν στο Νότιο Αιγαίο.

Στην Αττική αναμένονται βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους, φαινόμενα που τοπικά θα είναι έντονα. Χιόνια θα πέσουν μετά το μεσημέρι στα ορεινά και τη νύχτα προς Τετάρτη σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα βορειοδυτικά τμήματα του νομού. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ αλλά από το απόγευμα θα επικρατήσουν βορειοανατολικοί άνεμοι με εντάσεις έως 6 μποφόρ και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7 έως 12 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις με βροχές κατά περιόδους. Παροδικές χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και προς το βράδυ σε ημιορεινά τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 3 έως 9 βαθμούς.

Γενικές οδηγίες για την κακοκαιρία

  • Φροντίστε να ενημερώνεστε διαρκώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων. Οι επίσημες πηγές ενημέρωσης είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
  • Σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.
  • Τοποθετείστε σε εμφανές σημείο στο σπίτι τους παραπάνω αριθμούς τηλεφώνων πρώτης ανάγκης εφόσον τα παιδιά σας είναι σε θέση να τους χρησιμοποιήσουν και βεβαιωθείτε ότι το γνωρίζουν.
  • Βοηθήστε τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν οικογενειακά στοιχεία όπως το επίθετό τους, τη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού.
  • Εξηγείστε σε όλα τα μέλη της οικογένειας πώς και πότε να κλείνουν τις παροχές ηλεκτρικού, φυσικού αερίου και νερού, πώς να χρησιμοποιούν τον πυροσβεστήρα και πώς να καλούν σε βοήθεια.
  • Προμηθευτείτε είδη πρώτης ανάγκης όπως κουτί πρώτων βοηθειών, πυροσβεστήρα, φακό και μπαταρίες, φορητό ραδιόφωνο κλπ.
  • Μεριμνήστε ειδικά για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Μόλις περάσει η κακοκαιρία

  • Παρακολουθείτε συνεχώς από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση τις επίσημες προειδοποιήσεις ή συμβουλές.
  • Ελέγξτε το σπίτι και τα λοιπά περιουσιακά σας στοιχεία για να καταγράψετε πιθανές ζημιές.

Αν πρόκειται να μετακινηθείτε

  • Ενημερωθείτε για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.
    Ανάλογα με τον προορισμό σας αναλογιστείτε το είδος των καιρικών φαινομένων που ενδέχεται να συναντήσετε (χιόνι, παγετός, χαλάζι, βροχόπτωση κλπ.).
  • Μεταβάλλετε το πρόγραμμα της μετακίνησής σας ώστε να αποφύγετε την αιχμή των καιρικών φαινομένων.
  • Ταξιδέψτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τις κεντρικές αρτηρίες και όχι τους δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους.
  • Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
  • Μην αγνοείτε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, τα δελτία καιρού της Ε.Μ.Υ. και τις υποδείξεις των τοπικών Aρχών, όπως η Τροχαία, το Λιμενικό, η Πυροσβεστική κλπ.
  • Ελέγξτε την κατάσταση του αυτοκινήτου σας πριν από κάθε μετακίνηση.
  • Εξοπλίστε το αυτοκίνητο με τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης έντονων καιρικών φαινομένων (αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, ομπρέλες, αδιάβροχα, γαλότσες, φακό, κουτί πρώτων βοηθειών κλπ.).
  • Φορέστε κατάλληλα ρούχα αν πρόκειται να μετακινηθείτε πεζή.
  • Προσέξτε όταν βαδίζετε ώστε να αποφύγετε τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων ή εξαιτίας της πτώσης αντικειμένων από υπερβολικό άνεμο ή χαλαζόπτωση.
  • Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις σας.
  • Μείνετε ήρεμοι και υπομονετικοί. O πανικός επιβαρύνει την κατάσταση.
  • Διευκολύνετε το έργο των Αρχών.

Αναλυτικές οδηγίες για τους πολίτες

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ