ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Παράταση μέτρων για μία εβδομάδα - Επανεξέταση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα

Κορωνοϊός: Παράταση μέτρων για μία εβδομάδα - Επανεξέταση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Παράταση των υφιστάμενων περιοριστικών μέτρων για μία εβδομάδα ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας μετά τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας: «Σήμερα, Τετάρτη 12/1, συνεδρίασε η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να εξετάσει τα νεότερα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.

Αποφασίστηκε τα μέτρα που ισχύουν, να παραταθούν για μια εβδομάδα.»

Αυτό σημαίνει ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται από τα πρώτα 24ωρα του 2022 και αφορούν τους χώρους εστίασης, διασκέδασης, τα γήπεδα κλπ θα συνεχίζουν να εφαρμόζονται έως τις 23 Ιανουαρίου.

Την παράταση των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού για μία εβδομάδα εισηγήθηκε η Επιτροπή των Ειδικών, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Όπως ανέφερε μέλος της επιτροπής στο CNN Greece, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του, η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επαναξιολόγηση των μέτρων σε μία εβδομάδα.

Τα μέτρα αφορούν στο ωράριο των χώρων διασκέδασης (αυτή τη στιγμή λειτουργούν μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα) και τη μουσική στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, η οποία δεν επιτρέπεται.

Νωρίς να μιλάμε για αποκλιμάκωση - Δεν υπάρχουν στοιχεία εκτός αυτών της Αφρικής

Η εισήγηση των ειδικών για παράταση των μέτρων έρχεται σε συνέχεια της συζήτησης των τελευταίων ημερών, για αποκλιμάκωση της πανδημίας στη χώρα μας, κάτι το οποίο ωστόσο κανείς από τους ειδικούς δεν τολμά να πει με βεβαιότητα.

Ειδικότερα, η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού, σε δηλώσεις της στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης, αναφέρθηκε στις ΗΠΑ, όπου οι ειδικοί χρησιμοποιούν τα δεδομένα από τη Νότιο Αφρική, όπου πράγματι υπήρξε αποκλιμάκωση μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Χρησιμοποιούν δεδομένα από τη Νότιο Αφρική και έτσι εκτιμούν, ότι και εμείς μπορεί να έχουμε την ίδια τύχη. Αυτό έχει εκφραστεί και στην Ελλάδα». Ωστόσο, όπως εξήγησε, «δεν υπάρχουν στοιχεία πραγματικά εκτός αυτών της Αφρικής, για να προβλέψουμε, ότι θα έχουμε και μείωση των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον και λύση του προβλήματος».

«Δεν το ξέρουμε, ξέρουμε μόνο ότι η συγκεκριμένη μορφή του κορωνοϊού έχει πιο ήπια συμπτώματα στο κατώτερο αναπνευστικό, αλλά από την άλλη έχουμε τόσο μεγάλη διασπορά, που είναι βιαστικό, να πούμε ότι θα λήξει», σημείωσε η κυρία Λινού.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερε στο CNN Greece, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, από τα τεστ που έχουν γίνει μέχρι το πρωί της Τετάρτης έχουν προκύψει 16.000 κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός που δείχνει μείωση σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαούτη, αναμένονται τα δεύτερα αποτελέσματα από τα τεστ, τα οποία θα καθορίσουν τον τελικό αριθμό. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πάντως, εκτιμάται ότι σήμερα τα θετικά τεστ θα κινηθούν πάνω από τις 20.000, αρκετά κάτω όμως από τις 30.000.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 32.694 νέα κρούσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ