ΕΛΛΑΔΑ

Ζαούτης στο CNN Greece: Αισθητή μείωση κρουσμάτων αναμένεται σήμερα

Ζαούτης στο CNN Greece: Αισθητή μείωση κρουσμάτων αναμένεται σήμερα
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Αισθητά μειωμένα, ενδεχομένως και κατά το ήμισυ, αναμένεται να είναι τα σημερινά κρούσματα κορωνοϊού με την Επιτροπή των επιδημιολόγων να συνεδριάζει αργότερα σήμερα για να αποφανθεί σχετικά με την εισήγησή της για παράταση ή όχι των μέτρων περιορισμού του πανδημικού κύματος που επιβλήθηκαν την περίοδο των γιορτών. 

Όπως ανέφερε στο CNN Greece, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, από τα τεστ που έχουν γίνει μέχρι το πρωί της Τετάρτης έχουν προκύψει 16.000 κρούσματα κορωνοϊού, αριθμός που δείχνει μείωση σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Ζαούτη, το μεσημέρι αναμένονται τα δεύτερα αποτελέσματα από τα τεστ, τα οποία θα καθορίσουν τον τελικό αριθμό.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, η εισήγηση της κυβέρνησης προς τους λοιμωξιολόγους, η ολομέλεια των οποίων συνεδριάζει σήμερα για να αξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση, είναι να μην υπάρξει προσθήκη νέου μέτρου ή αλλαγή στο υφιστάμενο πλαίσιο από την ερχόμενη εβδομάδα, οπότε και λήγει η ισχύς των περιορισμών που είχαν τεθεί σε εφαρμογή πριν από το τέλος του 2021.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πάντως, εκτιμάται ότι σήμερα τα θετικά τεστ θα κινηθούν πάνω από τις 20.000, αρκετά κάτω όμως από τις 30.000.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 32.694 νέα κρούσματα.

Νέα κορύφωση αυτήν την εβδομάδα

Μιλώντας το πρωί στον Ant1, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, έκανε λόγο για επιβράδυνση του ρυθμού της αύξησης στην Αττική, σημειώνοντας πως, σύμφωνα με τα στοιχεία, «φτάνουμε σε μία κορύφωση, που αναμένεται αυτήν την εβδομάδα. Με την αίρεση του τι θα συμβεί στα σχολεία και την επιπλέον διασπορά», είπε χαρακτηριστικά.

«Σε ό,τι αφορά στην Αττική, επειδή είναι ιδιαίτερα επιβεβαρυμένη η επιδημιολογική εικόνα, θα περιμένουμε μερικές μέρες ακόμη. Αυτό που είναι μεταβλητό, είναι η κατανομή της Όμικρον και οι υποπαραλλαγές της, που βλέπουμε στα λύματα και δίνουν διαφορετική συμπτωματολογία. Αυτό σημαίνει, ότι δεν είναι εύκολο αυτή τη στιγμή να κάνει κανείς σαφείς προβλέψεις. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε εύκολα, αν θα έχει λήξει το φαινόμενο σε δύο ή τρεις εβδομάδες», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά στην υπόλοιπη χώρα, με βάση τα λύματα, σε όλες τις πόλεις εκτός από τα Γιάννενα, έχουμε αύξηση του ιικού φορτίου. «Αυτό σημαίνει ότι η προηγούμενη εβδομάδα έδωσε επιπλέον διασπορά. Άρα, δεν μπορούμε να πούμε, ότι πάμε σε αποκλιμάκωση», τόνισε ο καθηγητής, ξεκαθαρίζοντας, ότι είμαστε σε φάση που πρέπει να περιμένουμε.

Συνεδριάζει η Επιτροπή

Στο μεταξύ στην εισήγησή της για την παράταση ή όχι των μέτρων περιορισμού της πανδημίας αναμένεται να καταλήξει σήμερα η Επιτροπή των επιδημιολόγων, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, στο τραπέζι υπάρχουν δύο σενάρια, της παράτασης και της αναστολής των μέτρων, με πιθανότερο αυτό της παράτασης των περιορισμών μέχρι τις 23 Ιανουαρίου.

Τα μέτρα αφορούν στο ωράριο των χώρων διασκέδασης (αυτή τη στιγμή λειτουργούν μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα) και τη μουσική στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, η οποία δεν επιτρέπεται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ