ΕΛΛΑΔΑ

Υπόθεση Σολόνικ: Συνελήφθη λάθος άνδρας για τη δολοφονία - Το τραγικό λάθος από το 2005

Υπόθεση Σολόνικ: Συνελήφθη λάθος άνδρας για τη δολοφονία - Το τραγικό λάθος από το 2005
O Αλεξάντερ Σολόνικ ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος εκτελεστής της Ρώσικης μαφίας Screen Grab / Video (Φωτογραφία αρχείου)

Απίστευτο και όμως... ελληνικό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτό που έγινε με τα διωκτικά έγγραφα καταζητούμενου για τη δολοφονία του Ρώσου αρχιμαφιόζου Αλεξάντερ Σολόνικ και του άνδρα που συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη.

Και ενώ οι αστυνομικοί έβλεπαν μπροστά τους τα στοιχεία του διωκόμενου και τα στοιχεία του ανθρώπου που είχαν μπροστά τους στο αεροδρόμιο να ταυτίζονται, δεν μπορούσαν να φανταστούν ότι στην ουσία θα έπεφταν θύματα ενός τραγικού λάθους που θα είχε κάνει το 2005 κάποιος από τους χειριστές των διωκτικών εγγράφων.

Άγνωστο πώς, αλλά σίγουρα από γκάφα, τα στοιχεία του καταζητούμενου για τη διπλή δολοφονία του 1997, μπήκαν στον φάκελο ενός άλλου ατόμου σε βάρος του οποίου υπήρχαν απλώς κάποιες καταδικαστικές αποφάσεις.

Όταν λοιπόν οι αστυνομικοί στο αεροδρόμιο είδαν τον συγκεκριμένο άνδρα, ήταν φυσικό με βάση το φάκελο που είχαν μπροστά τους, να πιστέψουν ότι είχαν να κάνουν με τον καταζητούμενο δολοφόνο του Σολόνικ χωρίς όμως αυτό να ισχύει και στην πραγματικότητα.

Η υπόθεση τώρα εξετάζεται σε όλες της τις λεπτομέρειες ενώ θα ξεκινήσει και μια γενικότερη έρευνα για το εάν υπάρχουν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις σαν και αυτή της Θεσσαλονίκης.

Το χρονικό της δολοφονίας του αρχιμαφιόζου

Η υπόθεση της δολοφονίας τους το 1997 είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο καθώς οι εκτελεστές τεμάχισαν και έκρυψαν σε μια βαλίτσα τη Ρωσίδα που ήταν και πρώην μοντέλο, ενώ εκτέλεσαν και πέταξαν σε ένα χωράφι κοντά στο Λαγονήσι τον Ρώσο αρχιμαφιόζο.

Ο Σολόνικ θα γίνει μέλος της τοπικής μαφίας, πιάνοντας το όπλο ως πληρωμένος εκτελεστής. Μια από τις πρώτες δουλειές του ήταν ο «Νονός» αντίπαλης συμμορίας, και τον οποίο θα δολοφονήσει το 1990. Μετά αυτήν την δολοφονία ο Σολόνικ θα πάει στη Μόσχα με άλλα μέλη της συμμορίας του Κουργκάν για να βρουν δουλειά.

Το 1992, ο Σολόνικ θα δολοφονήσει τον Βίκτορ Νικιφόροβ, και έξι μήνες αργότερα θα δολοφόνησει έναν άλλον σημαντικό Νονό. Αυτή τη φορά το θύμα ήταν ο Βαλερί Ντλουγκάτζ, την ώρα που διασκέδαζε σε ένα κατάμεστο κλαμπ, περιτριγυρισμένος από αρκετούς σωματοφυλακές του και χωρίς να τραυματιστεί κανένα τρίτο πρόσωπο.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο ο Αλεξάντερ Σολόνικ θα γίνει ο πιο ακριβοπληρωμένος εκτελεστής της Ρώσικης μαφίας και θα αποκτήσει το προσωνύμιο «Μέγας Αλέξανδρος».

Ο Σολόνικ δεν θα διστάζει να σκοτώσει έναντι αδράς αμοιβής, τους πιο ισχυρούς Νονούς της εποχής. Ταυτοχρόνως, όμως θα μπει και στο στοχάστρο της μοσχοβίτικης αστυνομίας και όλοι ήθελαν να τον συλλάβουν. Τελικά θα τα καταφέρουν σε μια καλοσχεδιασμένη επιχείρηση σε μια παμπ, αφού όμως θα υπάρξει συμπλοκή, με τον Σαλόνικ να βγάζει ένα μικρό αυτόματό πιστόλι και να πυροβολεί μερικούς αστυνομικούς.

Από τη συμπλοκή τραυματίστηκε σοβαρά και ο Σολόνικ, παρ’όλα αυτά κατάφερε να διαφύγει. Θα τον πιάσουν λίγο αργότερα την ίδια μέρα και πριν οδηγηθεί και πάλι στη φυλακή, περνά από το νοσοκομείο για να του αφαιρέσουν τη σφαίρα που είχε καρφωθεί στο νεφρό. Παρά το γεγονός ότι μεταφέρθηκε εκ νέου στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Μόσχας «Κέντρο Κράτησης 1», το 1995 θα κατάφερει να αποδράσει και πάλι έπειτα από οχτώ μήνες στη απομόνωση, αν και φημολογείτο ότι θα πρέπει να είχε βοήθεια από μέσα.

Με την αστυνομία να τον καταδιώκει αλλά και με ανοιχτούς λογαριασμούς στη Ρωσική μαφία ο Σολόνικ θα έρθει στη Ελλάδα, όπου και θα βρει τελικά μόνιμο καταφύγιο και γρήγορα θα στήσει τη δική του εγκληματική ομάδα, από Ρώσους που είχαν διαφύγει εδώ και παλιννοστούντες της πρώην ΕΣΣΔ. Έδρα του θα είναι οι Θρακομακεδόνες και το Λαγονήσι, ενώ ο ίδιος θα κυκλοφορεί με πλαστή ταυτότητα ως Ρώσος ομογενής με το όνομα Βλαδίμηρος Κεσσόβ. Ένα όνομα που χρησιμοποιούσε κατά κόρον σε πλαστές ταυτότητες η ομάδα του, όπως είχε διαπιστωθεί στο μακελειό που προκάλεσαν έξω από νυχτερινό κέντρο στο Μενίδι το 1995. Ο Αλεξάντερ Σολόνικ φέρεται να είχε υπό τον έλεγχο του τουλάχιστον 40-50 άτομα.

Στις 25 Ιανουαρίου 1997 θα έρθει στη Ελλάδα κατόπιν προσκλήσεως του Σολονίκ η 21χρόνη Σβετλάνα Κότοβα, ένα γνωστό μοντέλο της Ρωσίας, και η οποία είχε κερδίσει και τον τίτλο Μις Ρωσία το 1996.

Ο Αλεξάντερ και η Σβετλάνα θα γνωριστούν σε ένα κλαμπ της Μόσχας, με τον Σολόνικ να εντυπωσιάζεται από την Ρωσίδα καλλονή. Το ζευγάρι θα μείνει στη βίλα του Σολόνικ στο Λαγονήσι και θα περνάει ευχάριστα και πολύ ρομαντικά, όπως είχε αναφέρει η Σβετλάνα στη μητέρα της, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Στις 30 Ιανουαρίου 1997 θα επισκεφτούν τον Σολόνικ στη βίλα του, μέλη της συμμορίας του Κουργκάν. Μετά από τρεις ημέρες, στις 2 Φεβρουαρίου, η Ελληνική Αστυνομία θα βρει την Σβετλάνα Κότοβα νεκρή, η οποία ήταν τεμαχισμένη, μέσα σε βαλίτσα και σε σακ βουαγιάζ, σε ένα πρόχειρο τάφο και σε απόσταση 300 μέτρων από τη βίλα του Αλεξάντερ Σολόνικ στο Λαγονήσι.

Την επόμενη ημέρα θα βρεθεί στραγγαλισμένος με καλώδιο σε ερημική περιοχή της Βαρυμπόμπης και ο ίδιος ο Σολόνικ, ενώ στο χέρι του κρατούσε έναν σάκο με όπλα, περούκες, πλαστά χαρτιά, σφαίρες και εισιτήρια για την Ιταλία, όπου ήταν έτοιμος να ταξιδέψει για άλλο ένα συμβόλαιο θανάτου, όπως είχε αποκαλύψει η Ελληνική Αστυνομία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ