ΕΛΛΑΔΑ

Μίνα Γκάγκα: Δεν πρόκειται να κλείσει το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης

Μίνα Γκάγκα: Δεν πρόκειται να κλείσει το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης
«Ήταν επιταγή των καιρών» δήλωσε η υπουργός Υγείας, παραθέτοντας το μοντέλο εφημεριών που ίσχυε ήδη για το Παίδων Πεντέλης και σημειώνοντας πως η αλλαγή είναι μικρή και το νοσοκομείο θα ξαναγυρίσει στην πλήρη λειτουργία του ΙΝΤΙΜΕ / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στην πολυετή αγωνία του προσωπικού του Παίδων Πεντέλης ότι το νοσοκομείο μπορεί να κλείσει απέδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, τις αντιδράσεις που έχουν ανακύψει για την απόφαση αναστολής για έξι εβδομάδες των βραδινών εφημεριών και μετατροπής του σε mega εμβολιαστικό κέντρο παιδιών, με την ίδια να διαβεβαιώνει πως το νοσοκομείο δεν πρόκειται να κλείσει.

Κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, η κ. Γκάγκα επισήμανε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, πως η πρόταση από την ΥΠΕ για το Παίδων Πεντέλης έγινε δεδομένης της επιτακτικής ανάγκης για τον εμβολιασμό των παιδιών.

Παραθέτοντας το μοντέλο εφημεριών που που ίσχυε ήδη για το Παίδων Πεντέλης και σημειώνοντας πως η αλλαγή είναι μικρή, η ίδια ανέφερε πως προκρίθηκε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο στο νοσοκομείο για να εξυπηρετηθούν οι γονείς και τα παιδιά, δεδομένου ότι είναι ευνοϊκή και η πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας επισήμανε πως πριν τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση η ίδια είχε συνάντηση στο νοσοκομείο παρουσία της δημάρχου της Πεντέλης, της υφυπουργού Υγείας, της διοίκησης του νοσοκομείου και της διευθύντριας Ιατρικής Υπηρεσίας και της διευθύντριας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, η οποία και ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα.

Η κ. Γκάγκα τόνισε πως δεν κατανοεί την αντίδραση· τα παιδιά εξυπηρετούνται κανονικά και το νοσοκομείο θα ξαναγυρίσει στην πλήρη λειτουργία του.

«Αυτό που μου είπαν από το προσωπικό και τους έκανε να έχουν κάποιο άγχος είναι ότι εδώ και δέκα χρόνια ακουν ότι το νοσοκομείο μπορεί να κλείσει. Τους διαβεβαίωσα ότι το νοσοκομείο δεν θα κλείσει και βεβαίως θέλουμε να το υποστηρίξουμε και κάνει πάρα πολύ καλή δουλειά» σημείωσε.

«Η αλλαγή είναι πάρα πολύ μικρή· έχουν γίνει τεράστιες αλλαγές σε άλλα νοσοκομεία χωρίς να γίνει όλο αυτό και προσωπικά δεν το καταλαβαίνω. Και έγινε και κατόπιν συνεννόησης. Ήταν επιταγή των καιρών και το κάναμε» κατέληξε.

Παράνομη κηρύχθηκε η απεργία

Παράνομη κηρύχθηκε νωρίτερα η απεργία των εργαζομένων του νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε 24ωρη απεργία σήμερα, Πέμπτη, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Υγείας να ανασταλούν για έξι εβδομάδες οι εφημερίες και να μετατραπεί σε mega εμβολιαστικό κέντρο παιδιών.

Ανακοινώνοντας την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία η απεργία κηρύχθηκε παράνομη, ο υπουργός Υγείαςν Θάνος Πλεύρης, σχολίασε: «Οι εμβολιασμοί των παιδιών μας και η λειτουργία της δομής συνεχίζεται κανονικά».

Ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου το βράδυ της Τετάρτης είχε ανακοινώσει ότι η απεργία αποφασίστηκε κατά τη συνέλευση των εργαζομένων, η οποία έγινε παρουσία του προεδρείου της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά καθώς και μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Ο Σύλλογος με την κινητοποίηση που αφορούσε και τη λειτουργία του Παίδων ως εμβολιαστικού κέντρου, ζητούσε:

• Να συνεχισθεί απρόσκοπτα η συμμετοχή του Νοσοκομείου στο πρόγραμμα εφημεριών του Λεκανοπεδίου Αττικής, δηλαδή καθημερινές εφημερίες 08:00-14:30 και 24ωρη εφημερία κάθε Δευτέρα, Πέμπτη και δεύτερη Κυριακή του μήνα.

• Να συνεχισθεί η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου με ενδεχόμενη αύξηση

Απαντώντας στην απεργιακή κινητοποίηση, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η μετατροπή του νοσοκομείου Παίδων σε mega εμβολιαστικό έγινε για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός μικρών παιδιών, που είναι απαραίτητος και για την υγεία τους και την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων και για την γενικότερη ανοσία της κοινότητας. Ως αποτέλεσμα βγαίνει από το σύστημα εφημεριών για δύο εφημερίες το μήνα.

Με απόφαση του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη δόθηκε εντολή να γίνουν όλες οι απαιτούμενες νομικές ενέργειες για την κήρυξη της απεργίας παράνομης και καταχρηστικής προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και να εκτελεστούν στο ακέραιο οι προγραμματισμένοι εμβολιασμοί παιδιών κατά του Covid-19 στο συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Έτσι στις 10.30 το πρωί κατατέθηκε αγωγή στο Πρωτοδικείο Αθηνών για να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ