ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ο πρώτος θάνατος ασθενή με Όμικρον στην Ελλάδα - Στα 230.000 τα ενεργά κρούσματα

Κορωνοϊός: Ο πρώτος θάνατος ασθενή με Όμικρον στην Ελλάδα - Στα 230.000 τα ενεργά κρούσματα
Το γεγονός ότι η Όμικρον δίνει ηπιότερα συμπτώματα, δεν δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό τόνισε η κα Βάνα Παπαευαγγέλου AP Photo/Martin Meissner

Δύο ασθενείς με στελέχη της μετάλλαξης Όμικρον νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ στην Ελλάδα όπως έκανε γνωστό αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, αλλά δυστυχώς, η μία ασθενής κατέληξε την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, αποτελώντας το πρώτο θύμα της Όμικρον στη χώρα μας.

Πρόκειται για 77χρονη γυναίκα που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με υποκείμενα νοσήματα, ενώ είχε διασωληνωθεί και δεν είχε εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. Ο θάνατός της είναι ο πρώτος, στην Ελλάδα από την μετάλλαξη Όμικρον.

Αναφερόμενη η κα Γκάγκα στους ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί με την Όμικρον στη ΜΕΘ είπε ότι η μία περίπτωση ήταν τυχαία ανεύρεση, διότι η διασωλήνωση έγινε για άλλο λόγο. Η κυρία Γκάγκα, σημείωσε ακόμα ότι δεν έχουν ελεγχθεί όλοι οι διασωληνωμένοι για στελέχη «Δέλτα» ή «Όμικρον».

Επισήμανε ότι ευάλωτοι άνθρωποι είναι πιθανό να καταλήξουν από μία λοίμωξη, φέρνοντας ως παράδειγμα τη γρίπη. «Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού αποτελούν σημαντική αιτία θανάτου. Άρα δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι η "Όμικρον" δεν προκαλεί θάνατο, μπορεί να προκαλέσει και είναι σημαντικό, ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες να είναι εμβολιασμένοι και ο τριπλός εμβολιασμός έχει αποδειχθεί ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός για την πρόληψη της νόσου», τόνισε.

Παπαευαγγέλου:«Κανένας εφησυχασμός, για την Όμικρον»

Το γεγονός ότι η Όμικρον δίνει ηπιότερα συμπτώματα, δεν δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό τόνισε απόψε από την πλευρά της η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου.

Μάλιστα κατά την ενημέρωση του υπουργείου υγείας, εξήγησε ότι η μετάλλαξη Δέλτα, εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα και αρκετές νοσηλείες και αναφερόμενη στην Αττική είπε ότι ένας στους δύο που εισάγονται στα νοσοκομεία την τελευταία βδομάδα έχει μολυνθεί με Δέλτα. «Υπάρχει η Δέλτα και εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παρότι η ίδια αναφέρθηκε σε διεθνή μελέτη που δείχνει πως η νόσηση είναι ηπιότερη με την Όμικρον απ’ ότι με την Δέλτα -καθώς η μελέτη αυτή έδειξε ότι όσοι είχαν νοσήσει με Όμικρον είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα να μπουν στο νοσοκομείο, 74% μικρότερη πιθανότητα να νοσηλευθούν σε ΜΕΘ και 91% μικρότερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους- είπε ότι η μελέτη αυτή αφορά νεότερα και εμβολιασμένα άτομα και προσέθεσε:

«Καλό είναι να παραμείνουμε επιφυλακτικοί για το πώς συμπεριφέρεται η Όμικρον σε μεγαλύτερες ηλικίες και ανεμβολίαστους, αλλά και τι συμβαίνει με την long covid».

Στα 230.000 τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα

Αναφερόμενη στους δείκτες της πανδημίας, η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι το φορτίο του ιού στην κοινότητα είναι εξαιρετικά υψηλό και ότι υπολογίζονται στους 230.000 τα ενεργά κρούσματα σε όλη τη χώρα.

«Ο ιός κυκλοφορεί παντού και όλοι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» τόνισε και μίλησε για 31.000 κρούσματα κατά μέσο όρο κάθε μέρα, τις τελευταίες επτά ημέρες. Όπως είπε το ποσοστό θετικότητας είναι στο 9% με πτωτικές τάσεις τις τελευταίες ημέρες. Αυτό που είναι ξεκάθαρο πλέον «είναι μετακίνηση των κρουσμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες», τόνισε καθώς στις αρχές Δεκεμβρίου η ενδιάμεση ηλικία των κρουσμάτων ήταν τα 29 έτη και τώρα η ενδιάμεση ηλικία έχει μετακινηθεί κατά μία δεκαετία, στα 39 έτη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, ένα στα δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι πλέον στις ηλικίες 35 έως 44 ετών. Οι νοσηλευόμενοι σε όλη τη χώρα φτάνουν τις 5.000 ενώ παρατηρείται 40% αύξηση των νοσηλειών την τελευταία εβδομάδα με 582 νέες εισαγωγές κατά μέσο όρο κάθε μέρα.

Η κάλυψη κλινών ΜΕΘ Covid είναι στο 88%. Ο αριθμός των διασωληνώσεων παρουσιάζει σταθεροποίηση και για περίπου δύο εβδομάδες θα παραμείνει περίπου στους 600 ασθενείς. Επτά στους δέκα από τους νοσηλευόμενους είναι άνω των 55 ετων. Έξι στους δέκα που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι, ενώ περισσότερο από 85% ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη είναι ανεμβολίαστοι, είπε.

Όσον αφορά την πίεση στο ΕΣΥ, είπε ότι στις απλές κλίνες υπάρχει πληρότητα 67% και στις ΜΕΘ covid πληρότητα 88%.

Η ίδια προέβλεψε ότι θα παραμείνουν σταθερά γύρω στους 600 οι διασωληνωμένοι για τις επόμενες δύο εβδομάδες και ξεκαθάρισε ότι «ενώ υπάρχει αύξηση στις νοσηλείες σε απλές κλίνες δείχνει να σταθεροποιείται η νοσηλεία στις ΜΕΘ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ