ΕΛΛΑΔΑ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Αρχίζουν τα πρόστιμα - Ποιοι εξαιρούνται

Υποχρεωτικός εμβολιασμός άνω των 60: Αρχίζουν τα πρόστιμα - Ποιοι εξαιρούνται
Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν θα αλλάξει την στρατηγική της με τα πρόστιμα, τα οποία θα επιβάλλονται από τη Δευτέρα INTIME NEWS

Σε ισχύ τίθεται από τη Δευτέρα το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού έναντι της Covid-19 για τους πολίτες άνω των 60 ετών. Σε όσους δεν έχουν κλείσει ραντεβού μέχρι το βράδυ της Κυριακής, θα τους επιβληθεί πρόστιμο 50 ευρώ για τον Ιανουάριο και 100 ευρώ για κάθε επόμενο μήνα που δεν αποφασίζουν να κάνουν το εμβόλιο.

Όπως ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης,δεν εξετάζεται η επέκταση της υποχρεωτικότητας για τον εμβολιασμό σε άλλες ηλικιακές ομάδες.

Αναφορικά δε με τα πρόστιμα, είπε πως θα εφαρμοστούν κανονικά. «Σε περίπτωση μη εμβολιασμού με την πρώτη και δεύτερη δόση θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα που θα επιβληθεί από την ΑΑΔΕ αλλά θα κατευθυνθεί εξολοκλήρου για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, στο υπουργείο Υγείας», επεσήμανε.

Διευκρίνισε δε πως εάν έχει κάνει κάποιος την πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου και έχει κλείσει ραντεβού για τις επόμενες ημέρες δεν θα έχει πρόστιμο.

Ο κ. Πλεύρης αναφέρθηκε και στις εξαιρέσεις από τα πρόστιμα.

«Οι συμπολίτες μας που έχουν αιτηθεί κατ’ οίκον εμβολιασμό και λόγω του φόρτου των κινητών μονάδων υγείας δεν κατέστη εφικτό να εμβολιαστούν καθώς και οι συμπολίτες μας που βρίσκονται στο εξωτερικό και υπάρχει πλατφόρμα που έχει ανοίξει για να δηλώσουν ότι βρίσκονται εκτός Ελλάδας ή έχουν κάνει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό». «Επίσης, πρόστιμα δεν θα επιβληθούν σε όσους έχουν κάνει αίτηση εξαίρεσης και οι επιτροπές κρίνουν πως δεν μπορούν να εμβολιαστούν», είπε ο υπουργός.

Από τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου ξεκινάει η διαδικασία τελικών διασταυρώσεων μεταξύ ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ των ΑΜΚΑ και των ΑΦΜ των μη εμβολιασμένων πολιτών άνω των 60 ετών, ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος, και ως το τέλος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις προστίμων (50 ευρώ για τον Ιανουάριο - μισός μήνας - και 100 ευρώ από τον Φεβρουάριο).

Αναλυτική ενημέρωση για τον αριθμό των πολιτών στους οποίους θα επιβληθεί πρόστιμο και τη διαδικασία ενστάσεων θα δοθεί τη Δευτέρα.

Σπεύδουν να εμβολιαστούν οι 60άρηδες

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο εμβολιασμός για τον κορωνοϊό για τους άνω των 60 ετών, κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, καθώς έχει εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού το 90% των πολιτών.

Όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, «χάρη στην υποχρεωτικότητα, αυξήθηκε κατά σχεδόν 10 μονάδες το ποσοστό των εμβολιασμένων αυτής της ηλικιακής κατηγορίας, που είναι και η πιο ευπαθής».

Συγκεκριμένα 2.761.838 πολίτες άνω των 60 έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, και από τις 30 Νοεμβρίου, 217.000 άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού.

Την περασμένη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπ. Υγείας για την εμβολιαστική κάλυψη, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, υπογράμμισε ότι όσον αφορά στους άνω των 60 ετών, μέχρι εκείνη την ημέρα είχαν δηλώσει ραντεβού για εμβολιασμό 180.000 πολίτες και είχαν εμβολιαστεί 150.000, με συνολικό ποσοστό 90%, στο οποίο περιλαμβάνονται και οι εμβολιασμοί κατ΄οίκον.

Εξαιρέσεις

Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει κι ένα πλαίσιο εξαίρεσης πολιτών από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, αλλά υπό αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα, υπογραμμίζεται ότι οι όποιες εξαιρέσεις αφορούν κατοίκους εξωτερικού, αυτούς που έχουν απόφαση απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού από τις τριµελείς Υγειονομικές Επιτροπές κάθε Περιφέρειας για λόγους υγείας (πχ σοβαρή αλλεργική αντίδραση, διαγνωσµένη αλλεργία, ιστορικό θροµβοπενίας κλπ), όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό, όσους έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ' οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός.

Συγκεκριµένα, εξαιρούνται όσοι αντιμετωπίζουν:

  • Σοβαρή αλλεργική αντίδραση
  • Διαγνωσµένη αλλεργία
  • Σύνδροµο θρόµβωσης µε θροµβοπενία
  • Ιστορικό θροµβοπενίας
  • Διάγνωση περικαρδίτιδας ή µυοκαρδίτιδας

Αρµόδιες για τη λήψη της απόφασης απαλλαγής από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού είναι οι τριµελείς επιτροπές σε κάθε Υγειονοµική Περιφέρεια, που συνιστώνται µε απόφαση των διοικητών τους οι οποίες µπορούν να ζητούν και να
λαµβάνουν υπόψη τους τη γνώµη αρµόδιου κατά ειδικότητα ιατρού, εφόσον δεν µετέχει ήδη στη συγκρότηση της επιτροπής, ιατρός αντίστοιχης ειδικότητας.

Οι αιτήσεις εξαίρεσης από την υποχρεωτικότητα του εµβολιασµού διαβιβάζονται αυθηµερόν αποκλειστικά µέσω του θεράποντος ιατρού σε ηλεκτρονική διεύθυνση που ανακοινώνεται στον ιστότοπο κάθε Υγειονοµικής Περιφέρειας.

Η αίτηση περιλαµβάνει πλήρη στοιχεία του αιτούντος καθώς και του θεράποντος ιατρού:

  • Όνοµα και επώνυµο
  • Αριθµό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.)
  • Διεύθυνση ηλεκτρονικής επικοινωνίας για την αποστολή της απόφασης της αρµόδιας υγειονοµικής επιτροπής
  • Ηµεροµηνία της αίτησης απαλλαγής
  • Ο λόγος εξαίρεσης

Επισυνάπτονται η ιατρική βεβαίωση απόδειξης του λόγου εξαίρεσης µε όλα τα αναγκαία στοιχεία, καθώς και κάθε άλλο κρίσιµο αποδεικτικό στοιχείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ