ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός στο Άγιο Όρος: Δεκάδες οι μετασεισμοί μετά τα 5,4 Ρίχτερ - Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Σεισμός στο Άγιο Όρος: Δεκάδες οι μετασεισμοί μετά τα 5,4 Ρίχτερ - Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι
Συνεχείς μετασεισμοί στην περιοχή ΙΝΤΙΜΕ

Περισσότεροι από 50 μετασεισμοί καταγράφηκαν μετά τα 5,4 Ρίχτερ της Κυριακής, στα ανοιχτά της χερσονήσου του Άθω, κοντά στο Άγιο Ορος, με τους ειδικούς να εμφανίζονται καθησυχαστικοί. 

Η δόνηση έγινε αισθητή τόσο σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική αλλά και στην Αττική, ενώ ακολουθεί συνεχής μετασεισμική δραστηριότητα, με την μεγαλύτερη δόνηση να είναι 4,1 Ρίχτερ.

Χουλιάρας: Σε ασφαλή απόσταση η σεισμική δραστηριότητα στη Χαλκιδική

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο Γεράσιμος Χουλιάρας, Διευθυντής Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ.

Ο κ. Χουλιάρας τόνισε ότι η σεισμική δραστηριότητα προέρχεται από το ρήγμα της Ανατολίας, το μεγαλύτερο ρήγμα στον κόσμο, και το οποίο έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους και καταστροφικούς σεισμούς. Ωστόσο, δεν θεωρείται μεγάλος σεισμός, το 5,4 Ρίχτερ ενώ παρατηρείται μια φθίνουσα πορεία.

Ερωτηθείς αν συνδέεται με το σεισμό 4,5 Ρίχτερ που έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα στη Ρόδο ο κ. Χουλιάρας τόνισε ότι είναι ανεξάρτητος από το 4,1 Ρίχτερ στη Χαλκιδική και δεν σχετίζονται.

Παπαζάχος: Τα ρήγματα αυτά δεν δίνουν τσουνάμι

Για συνέχεια του ρήγματος της Ανατολίας, έκανε λόγο και ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, τονίζοντας ωστόσο ότι τα ρήγματα αυτά δεν δίνουν τσουνάμι.

Παράλληλα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπογραμμίζει ότι θα χρειαστούν μέρες για να εκτιμηθεί η εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας:

«Στο Βόρειο Αιγαίο οι περισσότεροι σεισμοί είναι επιφανειακοί και παρατηρούμε συχνά μικρο-εξάρσεις. Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε αν θα επιμείνει η ακολουθία, ή αν θα διευρυνθεί η δραστηριότητα στον χώρο», αναφέρει ο κ. Παπαζάχος, εξηγώντας πως το επίκεντρο του σεισμού ανήκει στη ζώνη της τάφρου του Βορείου Αιγαίου, που είναι συνέχεια του ρήγματος της Ανατολίας στο χώρο του Αιγαίου.

«Είναι μία μεγάλη ζώνη, που δίνει και πολύ ισχυρούς σεισμούς, οι περισσότεροι επιφανειακοί και στον θαλάσσιο χώρο. Περνάει νότια από τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, βόρεια από τη Λήμνο, νότια από τις ακτές του Αγίου Όρους και φτάνει μέχρι τις Βόρειες Σποράδες […] είναι μία μεγάλη ρηξιγενής ζώνη, που αν δει κανείς τον χάρτη του πυθμένα στο Βόρειο Αιγαίο, χωρίς να είναι σεισμολόγος, θα μπορέσει σχετικά εύκολα να αναγνωρίσει το ρήγμα», ανέφερε ο καθηγητής.

Τα ρήγματα αυτά - συνέχισε - δεν προκαλούν τσουνάμι, ακόμη και σε ισχυρότερους σεισμούς, λόγω του συνδυασμού κανονικής και οριζόντιας μετατόπισης του ρήγματος, αλλά και του αυξημένου τους βάθους (10-15 χιλιόμετρα), με αποτέλεσμα να μη φτάνει η σεισμική διάρρηξη μέχρι την επιφάνεια.

Οι πιο πρόσφατοι σεισμοί που προήλθαν από την περιοχή του σημερινού σεισμού, το 1982 και το 1983, ήταν μεγέθους 7 Ρίχτερ (πιο νότια) και 6,8 Ρίχτερ (πιο ανατολικά). Η δε πιο πρόσφατη σημαντική σεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, σημειώθηκε στην περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου το 2014, όπου παρά το μεγάλο μέγεθος του σεισμού (6,9 ρίχτερ) δεν είχε ιδιαίτερες επιπτώσεις.

Λέκκας: Γιατί έγινε αισθητός μέχρι την Αττική

Για τον σεισμό των 5,4 Ρίχτερ μίλησε στον ΣΚΑΪ και ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας.

Τα βασικά χαρακτηριστικά είναι ότι ήταν επιφανειακός σεισμός, με επίκεντρο 20 χλμ νότια του Αγίου Όρους, σε υποθαλάσσιο χώρο. Η θέση του επικέντρου ταυτίζεται με ένα παρακλάδι του ρήγματος της Ανατολίας, το οποίο προκαλεί κατά περιόδους σεισμούς και επηρεάζει περισσότερο την Τουρκία.

Έγινε ιδιαιτέρα αισθητός και στην Αττική γιατί υπάρχουν τα φαινόμενα της κατευθυντικότητας. Η ενέργεια προωθείται προς τον ηπειρωτικό ελλαδικό χώρο.

Παπαδόπουλος στο CNN Greece: Η περιοχή έχει δώσει στο παρελθόν πάνω από 7 Ρίχτερ

Για τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μίλησε στο CNN Greece o Διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πως η δόνηση εντοπίζεται σε μια περιοχή, η οποία κατά τα τελευταία 40 χρόνια έχει δώσει πολύ ισχυρές δονήσεις.

«Ο σεισμός είχε μέγεθος 5,4 βαθμούς στην κλίμακα Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρου του Βορείου Αιγαίου, σε μια περιοχή που που εμείς οι σεισμολόγοι αποκαλούμε "Τάφρο του Βορείου Αιγαίου". Η συγκεκριμένη περιοχή έχει δώσει κατά το παρελθόν δύο πολύ ισχυρούς σεισμούς μεγέθους 7,0 και 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ το 1981 και το 1982 αντίστοιχα», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «του συγκεκριμένου σεισμού επακολούθησαν άλλοι δύο μετασεισμοί με μικρά μεγέθη 2,8 και 2,6 Ρίχτερ αντίστοιχα».

«Ο σεισμός έγινε αισθητός στη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες αλλά και σε αρκετές ακόμη περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ακόμη και σε περιοχές της Αττικής. Αναμένουμε κι άλλους μετασεισμούς, όμως το ευτύχημα είναι ότι το επίκεντρο της εν λόγω δόνησης εντοπίζεται καθαρά σε θαλάσσιο χώρο».

Από την πλευρά του, η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών μέτρησε το σεισμό με μέγεθος 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Κατά την ίδια πηγή, το επίκεντρο εντοπίζεται στα 20 χλμ. νότια νοτιοδυτικά του Άθω και 132 χλμ. ανατολικά νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης.

Σε αντίθεση με το EMSC, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο κατέγραψε εστιακό βάθος στα 19 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) το ακριβές επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στ' ανοικτά του κόλπου του Σιγγιτικού Κόλπου στη Σιθωνία και συγκεκριμένα 33 χλμ. ανατολικά της Συκιάς και 139 χλμ. νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ