ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Χάνουμε τα μισά κρούσματα λόγω λιγότερων self test»- Ποιοι πρέπει να πάρουν αντιικό χάπι

Κορωνοϊός: «Χάνουμε τα μισά κρούσματα λόγω λιγότερων self test»- Ποιοι πρέπει να πάρουν αντιικό χάπι
«Πουθενά στην Ευρώπη δεν παρατηρήθηκε ύφεση του κύματος μέσα σε 7-8-10 ημέρες» παρατήρησε ο κ. Τζανάκης (Φωτογραφία αρχείου) INTIME / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Για τη χορήγηση των αντιικών χαπιών μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε και την επιφύλαξη του ως προς το κατά πόσο η μη αναμενόμενη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων είναι πραγματική ή τεχνική λόγω των self test που πραγματοποιούνται.

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι τα αντιικά χάπια δεν έχουν λάβει ακόμη την πιστοποίηση του EMA, ενώ είπε ότι δεν ξέρει αν θα τη λάβουν. «Ο αντίστοιχος ΕΟΦ των ΗΠΑ, το FDA, με ισχνή πλειοψηφία 7 στους 10 επέτρεψε να γίνει η κυκλοφορία των σκευασμάτων αυτών» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Θα πρέπει να το πάρουν άνθρωποι που έχουν πάρα πολλούς λόγους να το πάρουν, γιατί τα οφέλη που θα έχουν θα είναι πολλαπλάσια κάποιας πιθανής επιπλοκής ή παρενέργειας που θα παρουσιάσουν. Δεν είναι για τον καθένα που είναι απλώς θετικός στον ιό και είναι εμβολιασμένος αλλά δεν έχει υποκείμενα νοσήματα. Πρέπει να παρθεί εντός των πρώτων πέντε ημερών από τη νόσηση», πρόσθεσε ακόμα.

«Να προσεγγίσουμε προσωπικά όσους αρνούνται να εμβολιαστούν»

Ο κ. Τζανάκης αναφέρθηκε σε όσους δεν έσπευσαν ακόμα να εμβολιαστούν, ενώ έληξε και η σχετική προσθεσμία. «Υπάρχουν πολλοί οι οποίοι έχουν πολλά νοσήματα και αντί αυτό να τους οδηγήσει να εμβολιαστούν τους οδηγεί στη σκέψη ότι κινδυνεύουν, παρότι παίρνουν πολλά φάρμακα, πολύ πιο επικίνδυνα από τα εμβόλια, από επιπλοκές και παρενέργειες. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί στο μυαλό τους επικρατεί αυτό. Θα πρέπει να τους πλησιάσουμε έναν – έναν μήπως και κάποιοι από αυτούς αλλάξουν γνώμη», είπε μεταξύ άλλων.

Χάνουμε τα μισά κρούσματα – Γίνονται λιγότερα self test κι έτσι βλέπουμε χαμηλούς αριθμούς

Ο κ. Τζανάκης εξέφρασε ακόμα και την επιφύλαξη τους ως προς το κατά πόσο η μη αναμενόμενη αποκλιμάκωση των κρουσμάτων είναι πραγματική ή τεχνική, δεδομένου ότι μεγάλος αριθμός πολιτών το τελευταίο διάστημα προχώρησε σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self testing) κάτι που πλέον δεν γίνεται στον ίδιο βαθμό. «Χάνουμε τα μισά και παραπάνω κρούσματα λόγω αυτής της διαφοροποίησης, κι έτσι βλέπουμε χαμηλούς αριθμούς. Πουθενά στην Ευρώπη δεν παρατηρήθηκε ύφεση του κύματος μέσα σε 7-8-10 ημέρες» είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Τζανάκης πρόσθεσε ακόμα ότι τα ενεργά κρούσματα στα σχολεία μεταφράζονται σε 75.000 – 85.000 παιδιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ