ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Έκκληση για εμβολιασμό των εγκύων - Ανακοινώσεις για πρόστιμα και ανοσοκατασταλμένους

Κορωνοϊός: Έκκληση για εμβολιασμό των εγκύων - Ανακοινώσεις για πρόστιμα και ανοσοκατασταλμένους
INTIME NEWS/ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΛΙΟΣ (Φωτ. αρχείου)

Στην αύξηση των νοσηλειών παιδιών με κορωνοϊό και την ανάγκη εμβολιασμού των εγκύων μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα. Την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να ανοίξει στις 20 Ιανουαρίου η πλατφόρμα για τέταρτη δόση εμβολίου στους ανοσοκατεσταλμένους ανακοίνωσε γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Η παραλλαγή Όμικρον αύξησε και τον αριθμό εισαγωγών των παιδιών στα νοσοκομεία. Αλλά οι γονείς πρέπει να καταλάβουν ότι η νόσηση δεν είναι σοβαρή. Στα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους η εισαγωγή γίνεται κυρίως για προληπτικούς λόγους», είπε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ανέφερε επίσης ότι πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η εξουδετερωτική ικανότητα των αντισωμάτων στα παιδιά ήταν ίδια με των ενηλίκων, ενώ η κυτταρική ήταν διπλάσια από αυτήν των ανηλίκων.

Aναφερόμενη στην συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη των εμβολιασμών και των δύο ετών από τις λοιμώξεις στην Γουυχάν της Κίνας, ανέφερε ότι η χορήγηση των εμβολίων έχει αποδείξει την πολύτιμη συμβολή τους για την αποφυγή των θανάτων. Μάλιστα, επισήμανε πως οι ανεμβολίαστοι έχουν 10πλάσια πιθανότητα να κολλήσουν και 20πλάσια να καταλήξουν.

«Ενδιαφέρον είναι πως σε κάποια παιδιά διαπιστώθηκε διασταυρούμενη ανοσία από προϋπάρχουσα ανοσία σε εποχιακούς κορωνοϊούς», σημείωσε, για να προσθέσει ότι «τα αντισώματα στα παιδιά φαίνεται ότι διαρκούν πέραν των 6 μηνών» είπε.

«Ο εμβολιασμός την κύηση προστατεύει και τη μητέρα και το νεογνό, ενώ η λοίμωξη αυξάνει τον κίνδυνο και για τη μητέρα και για το νεογνό», ανέφερε στη συνέχεια, παραθέτοντας στοιχεία από πρόσφατες μελέτες.

Την Πέμπτη ανοίγει η πλατφόρμα για τη δ' δόση

Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ξεπεράσαμε πλέον τα 18,65 εκατ. εμβολιασμούς. Όπως ανακοίνωσε, αυτήν την στιγμή υπάρχουν 750.000 διαθέσιμα ραντεβού και κάλεσε εκ νέου τους πολίτες άνω των 18 ετών να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Το 90,2% των πολιτών άνω των 60 ετών είναι πλήρως εμβιολιασμένο.

Η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τα ραντεβού της τέταρτης δόσης στους ανοσοκατεσταλμένους θα ανοίξει την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου. Η τέταρτη δόση θα πρέπει να γίνεται τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση και θα χορηγείται από 12 ετών.

Οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει την ενισχυτική δόση είναι 5.800.000, ενώ έχουν προγραμματιστεί ακόμα 560.000 ραντεβού. Ο κ. Θεμιστοκλέους υπενθύμισε ότι όλοι ενήλικες πρέπει να λάβουν την ενισχυτική δόση στους επτά μήνες μετά τις δύο πρώτες δόσεις, ή μετά τους τρεις μήνες από το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Jonshon, ώστε να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σχετικά με τα παιδιά, ενημέρωσε ότι έχουν εμβολιαστεί 65.000, ενώ έχουν προγραμματίσει ραντεβού ακόμα 57.000. Η περιοχή με την πιο αυξημένη ζήτηση είναι η Αττική, όπου μέχρι στιγμής υπάρχουν λίγα ραντεβού διαθέσιμα.

Από την ΑΑΔΕ η βεβαίωση του προστίμου στους ανεμβολίαστους

Όπως ανέφερε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής, για την πληρωμή του προστίμου δεν θα γίνεται παρακράτηση από τον μισθό ή την σύνταξη, αλλά θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ και θα πληρώνεται μέσω της Εφορίας.

«Κατ’ εφαρμογή του νόμου, η ΑΑΔΕ θα εκδίδει και θα δηλώνει σε μηνιαία βάση τα πρόστιμα σε άτομα που έχουν συμπληρώσει το 60ό έτους της ηλικίας τους, και παρά την υποχρέωσή τους δεν θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τη 16η ημέρα κάθε μήνα» είπε ο κ. Πιτσιλής.

Σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, το πρόστιμο θα εμφανίζεται στο taxisnet στην κατηγορία των οφειλών και θα μπορούν να δουν εάν τους έχει επιβληθεί πρόστιμο στο emvolio.gov.gr. Παράλληλα σε αυτή την πλατφόρμα οι πολίτες που το επιθυμούν θα μπορούν να δηλώνουν με εμπεριστατωμένο τρόπο εάν θέλουν να αμφισβητήσουν το πρόστιμο. Εάν κρίνεται πως κάποιος πολίτης δεν είναι υπόχρεος τότε το πρόστιμο θα διαγράφεται μέσω αντιλογισμού τον επόμενο μήνα.

Δείτε την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ