ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πάνω από 36.000 κρούσματα σε παιδιά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων

Κορωνοϊός: Πάνω από 36.000 κρούσματα σε παιδιά την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων
Ο αριθμός των κρουσμάτων στα παιδιά σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ AP Photo/Michel Spingler

Ξεπέρασαν τις 36.000 τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν σε παιδιά κατά την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε για την εβδομάδα αναφοράς 10 Ιανουαρίου - 16 Ιανουαρίου 2022, ότι το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 36.300, αποτελώντας το 25% (39% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Πηγή: ΕΟΔΥ

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΕΟΔΥ για την εβδομάδα αναφοράς 3 Ιανουαρίου - 09 Ιανουαρίου 2022, εντοπίστηκαν 43.386 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών, αποτελώντας το 18% του συνολικού αριθμού των μολύνσεων στη χώρα. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 12% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται ότι την εβδομάδα 27 Δεκεμβρίου 2021 έως 2 Ιανουαρίου 2021 (που ήταν κλειστά τα σχολεία) καταγράφηκαν 31.512 κρούσματα στις ηλικίες 4-18 ετών -υπερτριπλάσιες μολύνσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ο αριθμός αυτός αποτελεί το 16% των συνολικών κρουσμάτων.

Την εβδομάδα 20-26 Δεκεμβρίου δηλαδή την εβδομάδα που έκλεισαν τα σχολεία για τα Χριστούγεννα καταγράφηκαν 10.293 τα κρούσματα σε παιδιά, αριθμός που αντιστοιχεί στο 22% του συνολικού αριθμού κρουσμάτων.

Την εβδομάδα αναφοράς 13 Δεκεμβρίου - 19 Δεκεμβρίου 2021, ότι το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 8.355, αποτελώντας το 27% στο σύνολο των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Την εβδομάδα αναφοράς 6 Δεκεμβρίου 2021 - 12 Δεκεμβρίου 2021, το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών ήταν 9.377, αποτελώντας το 26% στο σύνολο των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Την εβδομάδα αναφοράς 29 Νοεμβρίου - 5 Δεκεμβρίου το σύνολο των ασθενών με κορωνοϊό ηλικίας 4-18 ετών ήταν 10.320, αποτελώντας το 25% των συνολικών κρουσμάτων.

Από τις 22 ως τις 28 Νοεμβρίου το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών είναι 10.719, αποτελώντας το 24% στο σύνολο των κρουσμάτων.

Την εβδομάδα 15 - 21 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 11.131 κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 4-18 ετών, αποτελώντας το 24% στο σύνολο των κρουσμάτων.

Την εβδομάδα 8 - 14 Νοεμβρίου καταγράφηκαν 10.729 κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 4-18 ετών, αποτελώντας το 23% στο σύνολο των κρουσμάτων.

Την εβδομάδα 4 ως 7 Νοεμβρίου, επιβεβαιώθηκαν 9.604 νέα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 4 ως 18 ετών. Ο αριθμός αυτός αποτελούσε το 22% στο σύνολο των κρουσμάτων, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 12% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα αναφοράς.

Κλειστά σχολεία λόγω κρουσμάτων κορωνοϊού

H διασπορά της Covid-19 σε παιδιά «αντανακλά» και στον αριθμό των σχολικών τμημάτων που κλείνουν λόγω του πρωτοκόλλου 50%+1 κρουσμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, τουλάχιστον 45 σχολικά τμήματα νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου σε συνολικά 16 σχολικές μονάδες έχουν κλείσει σήμερα, Τετάρτη 19 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) σχεδόν το 20% των μαθητών δεν πηγαίνει στα σχολεία λόγω του φόββου των γονιών, που προκύπτει από το πολυσυζητημένο μέτρο του 50%+1 για να κλείσει ένα τμήμα.

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας

Οδηγός ΕΟΔΥ για τα σχολεία: Τα βήματα σε περίπτωση θετικού self test και επαφής με κρούσμα

Συνοπτικό οδηγό για την ασφαλή επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΔΥ), παραθέτοντας αναλυτικά το υγειονομικό πλαίσιο και τις απαιτούμενες διαδικασίες σε περίπτωση θετικού self test εμβολιασμένων και μη μαθητών και εκπαιδευτικών, καθώς και τι προβλέπεται σχετικά με την αντιμετώπιση στενών επαφών κρούσματος Covid.

Επισημαίνεται ότι για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς απαιτείται και θετικό PCR για να εκδοθεί το πιστοποιητικό νόσησης, ενώ για τους μαθητές αρκεί το rapid test

Προσέλευση στο σχολείο

Aπό τις 17 Ιανουαρίου, μαθητές και εκπαιδευτικοί -πλήρως εμβολιασμένοι και όσοι έχουν νοσήσει εντός τριμήνου- πρέπει ναπραγματοποιούν δύο self test 24ώρου την εβδομάδα.

Εάν το self test βγει θετικό, τότε θα πρέπει να πραγματοποιείται rapid test μέσα στις επόμενες 24 ώρες και εφόσον αυτό είναι θετικό τότε το κρούσμα θα απομονώνεται και εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης. Σε περίπτωση που το rapid test είναι αρνητικό, τότε επιστρέφει κανονικά στο σχολείο.

Aνεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό, από 17 Ιανουαρίου πρέπει να κάνουν δύο rapid test ή PCR 48ωρου. Εάν το PCR βγει θετικό, τότε το κρούσματα απομονώνεται και εκδίδει κανονικά πιστοποιητικό. Εάν το rapid test βγει θετικό, πάλι απομονώνεται το κρούσμα, ωστόσο απαιτείται και θετικό PCR για να εκδοθεί το πιστοποιητικό νόσησης.

Αντιμετώπιση εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματoς

Εφόσον μαθητής ή εκπαιδευτικός βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό σε εργαστηριακό έλεγχο, τίθεται σε απομόνωση για τουλάχιστον πέντε ημέρες ανεξαρτήτως ιστορικού νόσου ή εμβολιασμού.

Προϋποθέσεις επιστροφής στο σχολείο

Όσοι έχουν εμφανίσει συμπτώματα επιστρέφουν στο σχολικό περιβάλλον μετά την πάροδο τουλάχιστον πέντε ημερών εφόσον πληρούνται τα εξής κλινικά και διαγνωστικά κριτήρια:

Άτομα με συμπτώματα

  • Δεν εμφανίζουν πυρετό για πάνω από 24 ώρες και έχουν βελτίωση των συμπτωμάτων
  • Οι μαθητές και οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό self test την έκτη ημέρα
  • Οι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό πρέπει να υποβληθούν σε rapid τεστ την έκτη ημέρα

Ασυμπτωματικά άτομα

Όσοι δεν διαγνωστεί θετικοί χωρίς να έχουν παρουσιάσει συμπτώματα επιστρέφουν στο σχολικό περιβάλλον μετά την πάροδο τουλάχιστον πέντε ημερών εφόσον πληρούνται τα εξής διαγνωστικά κριτήρια:

  • Οι μαθητές και οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό επιστρέφουν με αρνητικό self test την έκτη ημέρα.
  • Οι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid τεστ την έκτη ημέρα.

Ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι για την την ασφαλή επιστροφή συστήνεται αδιάλειπτη και ορθή χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμης) ή διπλής μάσκας έως την ολοκλήρωση τουλάχιστον δέκα ημερών από το θετικό τεστ για ασυμπτωματικά κρούσματα ή την ημερομηνία έναρξης συμπτωμάτων για τα συμπτωματικά κρούσματα.

ΕΟΔΥ

Αντιμετώπιση στενών επαφών εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος

Α. Σχολικές επαφές

1. Συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες

2. Υποβάλλονται σε συστηματικά τεστ

Πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τελευταίου τριμήνου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό:

Παρέχεται ένα self test, επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self test. Συνολικά διενεργούνται 3 self test σε διάστημα 5 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Ειδικότερα, τις ημέρες 0-1, 3 και 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό:

Παρέχονται 2 rapid test και 1 self test , επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self test των μαθητών και rapid test των εκπαιδευτικών/λοιπού προσωπικού. Συνολικά διενεργούνται καθημερινά τεστ σε διάστημα 5 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, ως εξής: o Μαθητές/τριες: τις ημέρες 0-1 και 5: rapid test και τις ημέρες 2,3 και 4: self test. Εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: τις ημέρες 0-1, 2, 4 και 5: rapid test και την ημέρα 3: self test.

Β. Ενδοοικογενειακές επαφές

Πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και μέλη του προσωπικού που είναι εμβολιασμένα και με την ενισχυτική δόση ή έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου τους τελευταίους 6 μήνες ή έχουν λάβει μία δόση εμβολίου J&J τους τελευταίους 2 μήνες ή έχουν ιστορικό νόσησης το τελευταίο 3μηνο:

1. Συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες

2. Υποβάλλονται σε τεστ

Μαθητές/τριες: Παρέχεται 1 self test , επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self test. Συνολικά διενεργούνται 3 self test σε διάστημα 5 από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Ειδικότερα, τις ημέρες 0-1, 3 και 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

Εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: Υποβάλλονται σε rapid test ή PCR την 5η ημέρα μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες τελευταίου τριμήνου μαθητές/τριες και μέλη του προσωπικού που είναι ανεμβολίαστα ή έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου σε διάστημα άνω των έξι μηνών χωρίς ενισχυτική δόση ή έχουν λάβει μία δόση εμβολίου J&J σε διάστημα άνω των 2 μηνών, χωρίς ενισχυτική δόση ή χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο 3μηνο:

  • Καραντίνα για 5 ημέρες μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα
  • Επιστροφή στο σχολείο με αρνητικό αποτέλεσμα σε self test οι μαθητές/τριες και rapid test ή PCR οι εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό που διενεργείται την 5η ημέρα από την τελευταία επαφή με του κρούσμα, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί.

O ΕΟΔΥ σημειώνει ότι για την ασφαλή επιστροφή συστήνεται αδιάλειπτη και ορθή χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμης) ή διπλής μάσκας, έως την ολοκλήρωση τουλάχιστον 10 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

Ο οδηγός του ΕΟΔΥ για τα σχολεία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ