ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σε ασφυξία τα νοσοκομεία, διασωληνώσεις και με «Όμικρον» - «Αδύνατη η ανοσία της αγέλης»

Κορωνοϊός: Σε ασφυξία τα νοσοκομεία, διασωληνώσεις και με «Όμικρον» - «Αδύνατη η ανοσία της αγέλης»
Χαράλαμπος Γώγος: Το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται για τουλάχιστον έναν ]μήνα ΙΝΤΙΜΕ

Μεγάλη είναι η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία καθώς οι μεταλλάξεις Όμικρον και Δέλτα αυξάνουν τις νοσηλείες και τις διασωληνώσεις, ενώ ειδικοί προειδοποιούν πως είναι νωρίς ακόμα για άρση των περιοριστικών μέτρων. Παράλληλα, ερώτημα είναι εάν μπορεί να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, οι διασωληνωμένοι είναι 683, ενώ οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 553.

Την ίδια ώρα, και τα κρούσματα παραμένουν δεκάδες χιλιάδες. Το βαρύτερο ιικό φορτίο καταγράφεται στην περιφερειακή ενότητα της Φλώρινας (4,69%), ενώ ιδιαίτερα επιβαρυμένη παραμένη η κατάσταση σε αρκετές περιφερειακές ενότητες περιλαμβανομένων Αττικής, Ρεθύμνου, Χανίων, Καστοριάς και Μυκόνου.

Γώγος: Νωρίς για άρση των μέτρων - Στα νοσοκομεία και με Όμικρον

Όπως εκτιμά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται για τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα, ενώ είναι νωρίς να ληφθούν αποφάσεις για άρση των μέτρων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος είπε πως υπάρχουν κρούσματα σε σοβαρή κατάσταση από την Όμικρον στα νοσοκομεία παρότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί ηπιότερη νόσηση λόγω και του εμβολιασμού του πληθυσμού.

Για τους αυξημένους θανάτους των τελευταίων ήμερων ο καθηγητής ανέφερε ότι οφείλονται στα πολλά κρούσματα της Δέλτα που έχουμε ακόμη, παρά την επικράτηση της Όμικρον.

Επίσης, αρκετοί άνθρωποι που μολύνονται από τον ιό αργούν να πάνε στο νοσοκομείο και παίρνουν θεραπεία από μονοί τους στο σπίτι χωρίς να συμβουλεύονται γιατρούς.

Αττικόν: Τέσσερις διασωληνωμένοι με Όμικρον

Για την πίεση που δέχεται το νοσοκομείο Αττικόν τις τελευταίες εβδομάδες, με 100% πληρότητα στη ΜΕΘ μίλησε στον ΣΚΑΪ και ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Ηρακλής Τσαγκάρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν γίνει 80 εισαγωγές στις 3 τελευταίες εφημερίες που για το μέγεθος του νοσοκομείου είναι πάρα πολλές ενώ ανέφερε ότι έχουν αναπτυχτεί πάρα πολλά ράντζα προκειμένου να καλύψουν τα non Covid περιστατικά.

Δήλωσε μάλιστα ότι στις 11 τελευταίες νοσηλείες διασωληνωμένων ασθενών τα 7 περιστατικά ήταν Δέλτα και τα 4 Όμικρον.

Μαγιορκίνης: Δεν θα έχουμε ανοσία της αγέλης

Αίσθηση προκαλεί και η τοποθέτηση του καθηγητή επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη για το γεγονός πως δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία της αγέλης.

Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης στην τηλεόραση του Open, ανοσία της αγέλης είναι μια κατάσταση κατά την οποία έχει φτάσει ο πληθυσμός σε ένα σημείο αποστειρωτικής ανοσίας, δηλαδή ανοσίας που δεν μπορεί να κολλήσει τον κορωνοϊό σε τέτοιο επίπεδο ούτως ώστε ο ιός θα πάψει να μεταδίδεται.

«Πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι για τον κορωνοϊό δεν είναι εφικτό αυτό, ούτε διαρκές γιατί κάποιος μετά από 3-4 μήνες μπορεί να ξανακολλήσει. Δεν θα επιτευχθεί λοιπόν ανοσία της αγέλης. Είχαμε αρχικά μια ελπίδα, αλλά όχι πλέον», είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό δεν είναι εφικτό ούτε από τα χαρακτηριστικά της νόσου ούτε από την μεταδοτικότητα».

Αναφορικά με το αν μπορεί να κολλήσει ξανά κορωνοϊό κάποιος που νόσησε με την μετάλλαξη Όμικρον απάντησε ότι κάτι τέτοιο ενδεχομένως να μπορεί να συμβεί μετά από τρεις μήνες ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη δεδομένα μιας και η Όμικρον κυκλοφορεί μικρό χρονικό διάστημα στην κοινότητα.

Σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα το Πάσχα, εκτίμησε πως πιθανότατα θα βρισκόμαστε «σε αρκετά καλύτερη κατάσταση και καλύτερα από τώρα». Θα είναι ενδεχομένως «σε καλύτερο επίπεδο από το περυσινό Πάσχα», όπως είπε.

Δημόπουλος: Η «Όμικρον» κυριαρχεί στις εισαγωγές, η «Δέλτα» στις διασωληνώσεις

Για τα νοσοκομείο μίλησε και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, στον ΑΝΤ1, λέγοντας πως «η πίεση στο ΕΣΥ οφείλεται στον αυξημένο αριθμό νοσήσης του ιατρικού προσωπικού, που κάθε μέρα βγαίνει εκτός υπηρεσίας».

Ο καθηγητής συμπλήρωσε πως, ενώ «κυριαρχεί η μετάλλαξη Όμικρον και φαίνεται ότι αρχίζει και κυριαρχεί στις εισαγωγές, η Δέλτα κυριαρχεί στις διασωληνώσεις και τους θανάτους».

Αναφέροντας χαρακτηριστικά πως, «ακόμα η Δέλτα κρατάει».

O κ. Δημόπουλος, τόνισε ωστόσο πως, ναι μεν η μετάλλαξη Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση σε νεότερους και εμβολιασμένους, όχι όμως και σε μη εμβολιασμένους μεγαλύτερης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα.

Εξαδάχτυλος: Με βαριά καρδιά η παράταση των μέτρων

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, διευκρίνισε πως, είναι «πιο ακριβές να μιλάμε για συγκράτηση, παρά για υποχώρηση» των κρουσμάτων.

Επεσήμανε την «αδικία» που υπάρχει στα μέτρα, καθώς οι μικρότεροι ηλικιακά, «πληρώνουν» για τους μεγαλύτερους που μη εμβολιασμένοι γεμίζουν τα νοσοκομεία.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Επιτροπής, που κατέληξε στην εισήγηση για παράταση των μέτρων, είπε πως «με μεγάλο προβληματισμό και βαριά καρδιά είπαμε χθες στην Επιτροπή να συνεχιστούν τα μέτρα για όσους δεν εργάζονται» και υπογράμμισε πως «δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για αύξηση των διασωληνώσεων».

Παυλάκη: «Δέλτα» και «Όμικρον» μπορεί να αναζωπυρωθούν

Και ο καθηγητής και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης εκτιμά πως «τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας».

Όπως εκτιμά ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ, το «τσουνάμι» της Όμικρον θα περάσει αρκετά γρήγορα αλλά θα αφήσει στη θέση του ένα χαμηλότερο κύμα και ενδέχεται να σημειωθούν κορύφωση θανάτων τον Απρίλιο.

«Το επόμενο διάστημα μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να αποφευχθεί αυτό που συνέβη την προηγούμενη άνοιξη. Το άσχημο επιδημικό κύμα που θα φέρει χιλιάδες θανάτους».

Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «αναζωπυρωθούν» η μετάλλαξη Δέλτα και η Όμικρον.

«Πρέπει να λέμε τις δυσάρεστες αλήθειες, η επιδημία δεν θα φύγει μόνη της», τόνισε ο καθηγητής ενώ σημείωσε πως «πρέπει να κερδίσουμε το Πάσχα».

Ποια μέτρα θα βρίσκονται σε ισχύ έως τις 30 Ιανουαρίου

- Τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης θα λειτουργούν έως τις 12 τα μεσάνυχτα χωρίς μουσική, 6 άτομα ανά τραπέζι, όχι όρθιοι και μετρική απόσταση στα τραπεζοκαθίσματα.

- Η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95) ή διπλής στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως και από τους εργαζόμενους στην εστίαση, είναι υποχρεωτική.

- Εφαρμογή τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα έως 50% και κυλιόμενο ωράριο, ανάλογα με τις δυνατότητες κάθε υπηρεσίας.

- Επισκεπτήριο μόνο με PCR test 48 ωρών σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και νοσοκομεία, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύεται η είσοδος σε ιατρικούς επισκέπτες.

- Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με πλαφόν θεατών τα 1.000 άτομα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ