ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Δείχνει τα «δόντια» της η Όμικρον - Προειδοποιήσεις των ειδικών έναντι του εφησυχασμού

Κορωνοϊός: Δείχνει τα «δόντια» της η Όμικρον - Προειδοποιήσεις των ειδικών έναντι του εφησυχασμού
Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η «Όμικρον» προκαλεί σοβαρές νοσηλείες, ακόμη και θανάτους AP Photo/Petros Karadjias

Μια καθαρότερη «απεικόνιση» του αποτυπώματος της μετάλλαξης Όμικρον τόσο στην κοινότητα όσο και στα νοσοκομεία έδωσε η αποψινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Όπως έγινε σαφές, θα ήταν επικίνδυνο να θεωρείται η νέα παραλλαγή -αλλά πολύ περισσότερο ο συνδυασμός της και με την «Δέλτα»- ως «ακίνδυνη», ενώ θα ήταν πιο ρεαλιστικό να επικρατεί μια σχετική επιφύλαξη έναντι της πορείας της πανδημίας στη χώρα.

Η πανδημία προς το παρόν παραμένει σε υψηλά σταθερό επίπεδο, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία προσέθεσε ότι τα κρούσματα παραμένουν ψηλά σε αριθμό και τα νοσοκομεία πιέζονται, καθώς συνεχίζουμε να έχουμε πολλές εισαγωγές.

Η ίδια επισήμανε, ότι αυτοί που διασωληνώνονται και τελικά χάνουν τη ζωή τους είναι κυρίως αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή έχουν εμβολιαστεί πλημμελώς. Όπως εξήγησε είναι σημαντική η τρίτη δόση, καθώς φαίνεται ότι βοηθάει σημαντικά στην πρόληψη εισαγωγής στο νοσοκομείο, βαριάς νόσησης και θανάτου.

Και θάνατοι από «Όμικρον»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Μίνα Γκάγκα είπε ότι πιθανώς θα υπάρχουν και ορισμένοι θάνατοι από την Όμικρον, και υπάρχουν, άλλα εξήγησε πως όταν έχουμε 20.000 κρούσματα κάθε μέρα είναι λογικό σε μία πανδημία να υπάρχουν θάνατοι που αφορούν κυρίως ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, είναι ανεμβολίαστοι, πολύ μεγάλης ηλικίας, έχουν νοσογόνο παχυσαρκία και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για σταδιακή αποκλιμάκωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων, λέγοντας ότι σήμερα έχουμε στη χώρα 170.000 ενεργά κρούσματα. «Παρότι υπάρχει μία σταθεροποίηση σε όλη τη χώρα η Κρήτη και η Αχαΐα συνεχίζουν να καταγράφουν αύξηση των κρουσμάτων» ανέφερε.

Παράλληλα, έχει μειωθεί η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων στα 35 έτη. Το 40% των κρουσμάτων είναι ηλικίας 35 έως 64 ετών τόνισε και παρατήρησε ότι κι αυτή την εβδομάδα υπήρξε μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων στους άνω των 60 ετών.

Ποιοι βρίσκονται στις ΜΕΘ, ποιοι χάνουν τη ζωή τους

Όσον αφορά την πληρότητα των απλών κλινών σε όλη τη χώρα, αυτή είναι στο 63%, ενώ το 88% αγγίζει η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ covid.

Επίσης, όπως τόνισε, ένας στους τρεις νοσηλευόμενος είναι κάτω των 60 ετών, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν είναι άτρωτος. Ακόμη, προσέθεσε ότι 80% με 85% όσων βρίσκονται στην ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι ή πλημμελώς εμβολιασμένοι και ότι το 80% των θανάτων κάτω των 60 ετών αφορά σε ανεμβολίαστους ή μερικώς εμβολιασμένους.

«Είναι σημαντικό να μην υποτιμούμε την Όμικρον σε σχέση με την Δέλτα» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι συνεχίζουμε να βλέπουμε ανθρώπους να διασωληνώνονται μόλις φτάνουν στα εξωτερικά ιατρεία. «Είναι πολύ σημαντικό να πηγαίνουμε νωρίς στο νοσοκομείου εφόσον τα συμπτώματα επιμένουν» είπε, προσθέτοντας πως παρότι η Όμικρον αποτελεί σήμερα το 80% με 90% του συνόλου των κρουσμάτων, εξακολουθεί να κυκλοφορεί και η Δέλτα, και κατέληξε επισημαίνοντας ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, καθώς πάντα οι νέες παραλλαγές είναι ένα ενδεχόμενο υπό εξέταση διεθνώς για την επιστημονική κοινότητα.

Μάλιστα τόνισε ότι το 93% όσων έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας ή δεν είχαν εμβολιαστεί ή δεν είχαν κάνει την τρίτη δόση.

Αβέβαιη η πορεία της πανδημίας

Το κύμα της Όμικρον στην Ελλάδα έχει μπει σε μια τροχιά συρρίκνωσης, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης. Ωστόσο είπε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια κατά πόσο η συρρίκνωση της διασποράς θα συνεχιστεί.

Με βάση και την προηγούμενη εμπειρία αναμένουμε είπε να σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο, το οποίο πιθανώς θα είναι και υψηλότερο από την Δέλτα, όσον αφορά τα κρούσματα που καταγράφονται σε καθημερινή βάση. Προσέθεσε όμως ότι αναμένεται μία κάμψη της πίεσης στο ΕΣΥ ως αποτέλεσμα της επέκτασης του εμβολιασμού.

Σημαντική βελτίωση έδειξε την τελευταία εβδομάδα ο συνολικός αριθμός διαγνώσεων στην επικράτεια, της τάξης του 31%, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης. Ο αριθμός όμως των θανάτων έδειξε επιδείνωση της τάξης του 24%. Υψηλή παραμένει η πίεση στο ΕΣΥ, με μικρή υποχώρηση και αποσυμπίεση και σταθεροποίηση στους σκληρούς δείκτες.

Ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έδειξε μείωση 5%, ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid έδειξε μικρή μείωση της τάξης του 7%. Φαίνεται μία επιτάχυνση των εξιτηρίων της τάξης του 6% ενώ το ισοζύγιο εισιτηρίων-εξιτηρίων μειώθηκε ελαφρώς στο 1,2.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γκίκας Μαγιορκίνης προκάλεσε αίσθηση με την τοποθέτησή του για το γεγονός πως δεν μπορεί να υπάρξει ανοσία της αγέλης. Όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης στην τηλεόραση του Open, ανοσία της αγέλης είναι μια κατάσταση κατά την οποία έχει φτάσει ο πληθυσμός σε ένα σημείο αποστειρωτικής ανοσίας, δηλαδή ανοσίας που δεν μπορεί να κολλήσει τον κορωνοϊό σε τέτοιο επίπεδο ούτως ώστε ο ιός θα πάψει να μεταδίδεται.

«Πρέπει να βάλουμε στο μυαλό μας ότι για τον κορωνοϊό δεν είναι εφικτό αυτό, ούτε διαρκές γιατί κάποιος μετά από 3-4 μήνες μπορεί να ξανακολλήσει. Δεν θα επιτευχθεί λοιπόν ανοσία της αγέλης. Είχαμε αρχικά μια ελπίδα, αλλά όχι πλέον», είπε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό δεν είναι εφικτό ούτε από τα χαρακτηριστικά της νόσου ούτε από την μεταδοτικότητα».

Τι συμβαίνει διεθνώς

Σε παγκόσμιο επίπεδο, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 339 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότεροι από 5,58 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε παγκόσμια κλίμακα. Οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν κατά 11% εντός της τελευταίας εβδομάδας και καταγράφηκαν περίπου 3 εκατ. διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά. Ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση 7% και καταγράφηκαν περίπου 7.260 θάνατοι ανά ημέρα.

Στην Ευρώπη η επιδημία συνεχίζει να επιδεινώνεται όσον αφορά τη διασπορά του ιού. Πιο συγκεκριμένα ο ρυθμός των νέων διαγνώσεων παρουσιάζει αύξηση 8%, ο ρυθμός των θανάτων παρουσίασε αύξηση κατά 2%. Καταγράφηκαν 8,3 εκατ. διαγνώσεις και 20.800 θάνατοι εντός της τελευταίας εβδομάδας. Η διασπορά της επιδημίας παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με 38 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες να δείχνουν επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Καπραβέλος: Να ετοιμαστούμε για το επόμενο κύμα

Ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου», Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στο newsbomb.gr, αναφέρθηκε στην μεγάλη πίεση που εξακολουθεί να υπάρχει στο ΕΣΥ. «Η κατάσταση είναι ακόμα ανησυχητική και η πίεση στα νοσοκομεία μας εξακολουθεί να είναι μεγάλη αλλά όχι αυξανόμενη. Ωστόσο είναι τραγικό το γεγονός ότι καθημερινά θρηνούμε τόσα θύματα από την πανδημία. Κάτι που θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα».

«Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε αυτή την στιγμή δεν είναι να μιλάμε για το Πάσχα. Άλλωστε κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί μέχρι τότε. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προετοιμαστούμε για το επόμενο κύμα που θα έρθει τον Μάρτιο ή Απρίλιο και ας ελπίσουμε ότι δεν θα έχει να κάνει με ένα νέο μεταλλαγμένο στέλεχος».

Γώγος: Σοβαρές νοσηλείες και με Όμικρον

Όπως εκτιμά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται για τουλάχιστον έναν ακόμη μήνα, ενώ είναι νωρίς να ληφθούν αποφάσεις για άρση των μέτρων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Γώγος είπε πως υπάρχουν κρούσματα σε σοβαρή κατάσταση από την Όμικρον στα νοσοκομεία παρότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί ηπιότερη νόσηση λόγω και του εμβολιασμού του πληθυσμού.

Για τους αυξημένους θανάτους των τελευταίων ήμερων ο καθηγητής ανέφερε ότι οφείλονται στα πολλά κρούσματα της Δέλτα που έχουμε ακόμη, παρά την επικράτηση της Όμικρον. Επίσης, αρκετοί άνθρωποι που μολύνονται από τον ιό αργούν να πάνε στο νοσοκομείο και παίρνουν θεραπεία από μονοί τους στο σπίτι χωρίς να συμβουλεύονται γιατρούς.

Αττικόν: Τέσσερις διασωληνωμένοι με Όμικρον

Για την πίεση που δέχεται το νοσοκομείο Αττικόν τις τελευταίες εβδομάδες, με 100% πληρότητα στη ΜΕΘ μίλησε στον ΣΚΑΪ και ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας στο νοσοκομείο Ηρακλής Τσαγκάρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν γίνει 80 εισαγωγές στις 3 τελευταίες εφημερίες που για το μέγεθος του νοσοκομείου είναι πάρα πολλές ενώ ανέφερε ότι έχουν αναπτυχτεί πάρα πολλά ράντζα προκειμένου να καλύψουν τα non Covid περιστατικά.

Δήλωσε μάλιστα ότι στις 11 τελευταίες νοσηλείες διασωληνωμένων ασθενών τα 7 περιστατικά ήταν Δέλτα και τα 4 Όμικρον.

Παυλάκη: «Δέλτα» και «Όμικρον» μπορεί να αναζωπυρωθούν

Και ο καθηγητής και ερευνητής στις ΗΠΑ Γιώργος Παυλάκης εκτιμά πως «τα δύσκολα δεν είναι πίσω μας». Όπως εκτιμά ο καθηγητής στον ΣΚΑΪ, το «τσουνάμι» της Όμικρον θα περάσει αρκετά γρήγορα αλλά θα αφήσει στη θέση του ένα χαμηλότερο κύμα και ενδέχεται να σημειωθούν κορύφωση θανάτων τον Απρίλιο.

«Το επόμενο διάστημα μέχρι το καλοκαίρι πρέπει να αποφευχθεί αυτό που συνέβη την προηγούμενη άνοιξη. Το άσχημο επιδημικό κύμα που θα φέρει χιλιάδες θανάτους».

Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να «αναζωπυρωθούν» η μετάλλαξη Δέλτα και η Όμικρον.

«Πρέπει να λέμε τις δυσάρεστες αλήθειες, η επιδημία δεν θα φύγει μόνη της», τόνισε ο καθηγητής ενώ σημείωσε πως «πρέπει να κερδίσουμε το Πάσχα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ