ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Μακρά νύχτα για χιλιάδες πολίτες - Στα «χαρακώματα» της Αττικής Οδού ο Στρατός

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Μακρά νύχτα για χιλιάδες πολίτες - Στα «χαρακώματα» της Αττικής Οδού ο Στρατός
Απροσπέλαστη η Αθήνα από την κακοκαιρία «Ελπίδα» AP Photo/Thanassis Stavrakis

Στη δίνη της κακοκαιρίας «Ελπίδα» στροβιλίζεται η χώρα με το πλέον σαρωτικό χτύπημα να δέχεται το Λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου η νύχτα είναι μακρά και δύσκολη για τους κατοίκους, χωρίς δυνατότητα να μετακινηθούν και σε αρκετές περιπτώσεις χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Στη μάχη έχει πέσει σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός -υπό τη συνδρομή και του Στρατού που απεγκλώβισε οδηγούς στην Αττική Οδό- την ώρα που αποκλεισμένες παραμένουν κεντρικές οδικές αρτηρίες. Κύρια προτεραιότητα στην παρούσα φάση φάση είναι κρατηθούν ανοικτές οι προσβάσεις στα νοσοκομεία. Την ίδια ώρα, χιλιάδες κατοικίες στην Αθήνα και τα προάστιά της βρίσκονται χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα εν μέσω πολικών θερμοκρασίων...

Γενική αργία έχει κηρυχθεί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την Τρίτη σε Αττική, Εύβοια, Βοιωτία, Κυκλάδες, Σποράδες και Κρήτη, όπου και θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία -δίχως να διενεργείται τηλεκπαίδευση.

Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα λειτουργούν όπου είναι εφικτό.

Ο ΟΑΣΑ ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα στο οδικό δίκτυο της Αθήνας, εξαιτίας της συνεχιζόμενης έντονης χιονόπτωσης, καθιστούν αδύνατη αύριο την εκτέλεση των πρωινών δρομολογίων με λεωφορεία και τρόλεϊ.

Διαβάστε αναλυτικά

Πώς θα κινηθούν την Τρίτη τα μέσα μεταφοράς στην Αθήνα

Εκ μέρους της Πολιτικής Προστασίας απευθύνεται ισχυρή έκκληση να αποφευχθούν αύριο οι μετακινήσεις, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων στην Αττική, εφόσον αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαίο, θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά με αντιολισθητικές αλυσίδες. Τα φαινόμενα αναμένεται να εξασθενήσουν σταδιακά από το μεσημέρι της Τρίτης, όμως καραδοκεί ο παγετός.

Η κακοκαιρία «Ελπίδα» παρέλυσε το Λεκανοπέδιο της Αττικής, «χτυπώντας» επίσης σκληρά την Εύβοια, τη Φθιώτιδα, τη Μαγνησία και την ανατολική Πελοππόνησο, καθώς και τα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία και αναμένεται να παραμείνουν καθ' όλη την αυριανή ημέρα στον κλοιό του χιονιά.

H πορεία της κακοκαιρίας σε πραγματικό χρόνο:

Δείτε πως κάλυψε το CNN Greece με LIVEBLOG τις εξελίξεις σχετικά με την κακοκαιρία «Ελπίδα»

Οδηγοί εγκλωβισμένοι επί ώρες στην Αττική Οδό

Κυκλοφοριακό χάος επικράτησε στην Αττική Οδό με εκατοντάδες οδηγούς να εγκλωβίζονται επί ώρες σε καθεστώς απόγνωσης εν μέσω ψύχους, γεγονός που οδήγησε τον υπουργό Πολιτική Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, στο να ζητήσει την απόδοση ευθυνών και την ακόλουθη παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.

Ο απεγκλωβισμός των οδηγών ξεκίνησε αργά το απόγευμα της Δευτέρας με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων. Οι Στρατός έχει φτάσει σε όλα τα σημεία και προσεγγίζουν σταδιακά ακόμη περισσότεροι στρατιώτες. Αυτό γίνεται όλο το βράδυ. Οι στρατιώτες μοιράζουν τρόφιμα, νερά, κουβέρτες και με εντολές της Αστυνομίας οδηγούν όσους επιθυμούν προς έξι σημεία (Κηφισίας, Δουκίσης Πλακεντίας, Πεντέλης, Μαραθώνος, Κάντζα και Παιανία). Δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας σε ξενοδοχεία, όπου θα παρασχεθεί και ιατρική βοήθεια εφόσον απαιτείται.

Στην κινητοποίηση, εκτός από τις δυνάμεις του Στρατού, παίρνουν μέρος άνδρες και γυναίκες της Πυροσβεστικής, της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ), της Αστυνομίας και της Περιφέρειας Αττικής.

Δείτε φωτογραφίες από την επιχείρηση απεγκλωβισμού:

Τα μεσάνυχτα της Δευτέρα η κατάσταση διαμορφωνόταν ως εξής:

- Έξοδος Πεντέλης (12), 2 οχήματα με 9 άτομα.

- Έξοδος Κηφισίας (11), 2 M/S 290 με 16 άτομα.

- Έξοδος, Δουκίσσης Πλακεντίας (13), 1 όχημα STAYER με 12 άτομα και 1 minibus κενό και 1 M/S 290 με 4 άτομα και τρόφιμα.

- Έξοδος Μαραθώνα (15), 1 όχημα STAYER με 21 άτομα και 1 M/S 290 με 2 άτομα και τρόφιμα, διανέμει μεταξύ Κάντζας και Μαραθώνα.

- Έξοδος Κάντζα (17), 1 όχημα STAYER με 20 άτομα και 1 όχημα STAYER με 20 άτομα που εξετράπη από την έξοδο Παιανίας (18) μετά από νέες οδηγίες.

Επιπλέον των ανωτέρω:

- Προς την έξοδο Πεντέλης (12), κινούνται 2 minibus με 22 άτομα, παρούσα θέση του 1ου πλατεία Καραισκάκη (πλησίον Ομόνοιας) και το 2ο στο ύψος Δαφνίου, 1 κενό minibus και 1 M/S 290 με 4 άτομα και τρόφιμα που βρίσκεται Χολαργό.

- Προς έξοδο Κηφισίας (11) κινούνται 4 οχήματα HAMMER με 11 άτομα, παρούσα θέση έξοδος Ηρακλείου( 8).

Ξεκίνησαν πριν από λίγο τρία οχήματα με 12 άτομα από Τατόι για έξοδο Πεντέλης (12).

Επιπρόσθετα, ξεκινούν ένα STAYER με 20 άτομα (ΕΤΑ και Ζ ΜΑΚ) και 1 MAGIRUS με 15 άτομα από 2α ΜΑΛ, τα οποία κατόπιν επικοινωνίας με ΕΣΚΕΔΙΚ θα μεταβούν στην έξοδο Δουκίσσης Πλακεντίας (13) και έξοδο Μαραθώνα (15) αντίστοιχα.

Ενώπιον της πολύωρης ταλαιπωρίας και αγωνίας των οδηγών, με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου, διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της «διατάραξης ή παρακώλυσης συγκοινωνιών».

Συγγνώμη από την Αττική Οδό

Η εταιρεία διαχείρισης της Αττικής Οδού εκφράζει συγγνώμη από τους οδηγούς για την ταλαιπωρία που υπέστησαν και εκφράζει τη λύπη της, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή γεγονότα που κλήθηκε για πρώτη φορά να αντιμετωπίσει στα 20 χρόνια λειτουργίας της».

Η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:«Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ με αίσθημα ευθύνης ενημερώνει ότι πρωταρχικό και αποκλειστικό μέλημά της την παρούσα στιγμή αποτελεί ο απεγκλωβισμός και η ασφάλεια όλων των οδηγών που έχουν ακινητοποιηθεί στα δύο ρεύματα της Αττικής Οδού.

»Μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση απεγκλωβισμού η εταιρεία θα τοποθετηθεί αναλυτικά για τις αποφάσεις και τις συνθήκες που οδήγησαν στα πρωτοφανή αυτά γεγονότα, που η Αττική Οδός κλήθηκε να αντιμετωπίσει για πρώτη φορά στα 20 χρόνια λειτουργίας της. Η Αττική Οδός εκφράζει τη λύπη της και ζητά συγνώμη από τους οδηγούς και τις οικογένειες τους για την ταλαιπωρία, με τη διαβεβαίωση ότι κάνει κάθε ανθρώπινη προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος με ασφάλεια».

Απροσπέλαστη η Μεσογείων

Μεγάλες ουρές σχηματίστηκαν και στη λεωφόρο Μεσογείων εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίς».

Τα κυριότερα προβλήματα σημειώθηκαν στο ρεύμα προς Αγία Παρασκεύη και ειδικά από το ύψος του Νομισματοκοπείου και μετά.

Κλειστές οι δύο εθνικές οδοί στην Αθήνα

Διακόπηκε,το βράδυ της Δευτέρας η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ρεύμα προς Αθήνα, από το ύψος της χ/θ 58,520 (όρια νομού Αττικής) μέχρι τον Α/Κ της λεωφόρου Αθηνών.

Επίσης, διακόπηκε, το βράδυ της Δευτέρας, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, από τα διόδια της Ελευσίνας έως τα διόδια Καλαμακίου και στα δύο ρεύματα.

Δείτε πως κάλυψε το CNN Greece με LIVEBLOG τις εξελίξεις σχετικά με την κακοκαιρία «Ελπίδα»

Διακοπές ρεύματος στην Αττική

Στην Αττική τα μεγαλύτερα προβλήματα από τη σφοδρή χιονόπτωση έχουν παρουσιαστεί στους δήμους των βορείων προαστίων, αλλά και της Ανατολικής Αττικής, όπου και σημειώνονται οι περισσότερες διακοπές ρεύματος.

Στις περιοχές όπου σημειώθηκαν ή σημειώνονται διακοπές στην ηλεκτροδότηση περιλαμβάνονται Διόνυσος, Κηφισιά, Μαρούσι Ψυχικό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Νέο Ηράκλειο, Βύρωνας, Κάτω Σούλι, Γραμματικό, Μαραθώνας, Ραφήνα, Νέος Βουτζάς, Μάτι, Νέα Μάκρη, Μεταμορφωση, Ν. Φιλαδέλφεια, Πεύκη, Κερατέα, Καλύβια, Κορωπί, Παλλήνη, Πικέρμι, Ντράφι, Μαραθώνας, Αλεποχώρι, Πόρτο Γερμενό, Καρέας, Γλυφάδα, Βούλα, Ν. Σμύρνη, Άλιμος, Σαλαμίνα. Επίσης έχουν αναφερθεί διακοπές ρεύματος στα Άνω Πατήσια. Η επικοινωνία για τη δήλωση βλάβης γίνεται στα τηλέφωνα: 211 211-1900500 και 11500.

Το έργο της αποκατάστασης του πλήθους βλαβών στο δίκτυο δυσχεραίνει πολύ λόγω της αδυναμίας πρόσβασης των συνεργείων στα σημεία των ζημιών.

Δοκιμάζεται ξανά η Εύβοια

Τεράστια είναι τα προβλήματα που έχει επιφέρει η κακοκαιρία «Ελπίδα» στην Εύβοια.

Την αποκατάσταση του ρεύματος στην Αγία Άννα επιχειρούν συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, στη Βόρεια Εύβοια. Οι εναερίτες, όπως αναφέρει και το eviathema.gr δίνουν μεγάλο αγώνα, κάτω από αντίξοες συνθήκες με χιονοθύελλα και μισό μέτρο χιόνι για να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση.

Από τις 5 το απόγευμα ο Αλμυροπόταμος έχει βυθιστεί στο σκοτάδι, έπειτα από βλάβη σε κολώνα της ΔΕΗ. Οι οικισμοί που έχουν μείνει χωρίς ρεύμα είναι η Παναγία Αλμυροποτάμου, ο Άγιος Δημήτρης και το χωριό στον πάνω Αλμυροπόταμο. Συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στο σημείο της βλάβης ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα μπορέσει να αποκατασταθεί η ζημιά απόψε, αυτό σημαίνει πως οι συγκεκριμένες περιοχές θα μείνουν χωρίς φως και ζέστη κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα πρόσβασης για την αποκατάσταση των βλαβών γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης των βλαβών σε οικισμούς στην περιοχή των Ψαχνών και στην Κάρυστο.

Σημειώνεται ότι όσοι πολίτες αδυνατούν να επικοινωνήσουν με τη δωρεάν τηλεφωνική γραμμή 800 400 4000 (εξαιτίας βλάβης στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών) μπορούν να επικοινωνούν με το Τηλεφωνικό Κέντρο Εξυπηρέτησης του ΔΕΔΔΗΕ στο 11500 και 211-1900500.

Σε επιφυλακή τα συνεργεία των δήμων

Καθ' όλη τη νύχτα οι υπηρεσίες των δήμων της Αττικής βρίσκονται σε επιφυλακή. Εκχιονιστικά και αλατιέρες των δήμων της Αττικής εξακολουθούν να επιχειρούν στις κεντρικές οδικές αρτηρίες· από το πρωί, οπότε και αναμένεται σταδιακά η εξασθένηση της κακοκαιρίας, θα δοθεί όλο το βάρος στον εκχονιασμό των δρόμων και του δευτερεύοντος οδικού δικτύου.

Σε συναγερμό τελεί το ΕΚΑΒ -το οποίο και δέχθηκε σήμερα δεκάδες κλήσεις από απελπισμένους πολίτες στο δρόμο που ζητούσαν βοήθεια-, ενώ σε 24ωρη επιφυλακή βρίσκεται η Κοινωνική Υπηρεσία των δήμων, ώστε να προσφέρει κάθε βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ή όπου αλλού παρουσιαστεί ανάγκη. Πολίτες που έχουν ενδεχομένως ανάγκη μετακίνησης προς νοσοκομεία καλούνται να επικοινωνούν επίσης με την Πυροσβεστική και την ΕΛ.ΑΣ.

Δείτε πως κάλυψε το CNN Greece με LIVEBLOG τις εξελίξεις σχετικά με την κακοκαιρία «Ελπίδα»

Γενική αργία την Τρίτη - Κλειστά τα σχολεία, χωρίς τηλεκπαίδευση

Στις Περιφέρειες Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, στους νομούς Βοιωτίας, Ευβοίας, Κυκλάδων, στις Σποράδες και στην Κρήτη έχει κηρυχθεί για την Τρίτη κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και τη λήψη σχετικών έκτακτων μέτρων.

Συγκεκριμένα αναστέλλεται η λειτουργία όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων των υπηρεσιών των ΟΤΑ Α και Β βαθμού, των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, των δημοσίων δομών υγείας και άλλων υπηρεσιών η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικίας οργανικής μονάδας.

Στις περιοχές αυτές δεν θα λειτουργήσει καμία βαθμίδα εκπαίδευσης (ούτε τηλεκπαίδευση - δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση), οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας Φροντίδας.

Αναστέλλεται επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες όπως επίσης επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κακοκαιρίας.

Όπως ανακοινώθηκε, παράλληλα, από το υπουργείο Παιδείας λόγω της κήρυξης γενικής αργίας, δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση στις περιοχές όπου τα σχολεία παραμένουν κλειστά με απόφαση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης εξ αιτίας της κακοκαιρίας, καθώς δεν θα υπάρχει ούτε διοικητικό προσωπικό για την τεχνική υποστήριξη της τηλεκπαίδευσης.

Στις περιοχές που δεν έχουν πληγεί, τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

Όσον αφορά στα self test το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι δεν θα διενεργηθούν στις περιοχές με κλειστά σχολεία. Σχετικές οδηγίες θα δοθούν από το υπουργείο για το πρόγραμμα διενέργειας σέλφ τεστ αυτή την εβδομάδα στις περιοχές αυτές.

Μέχρι τις 18:00 σούπερ-μάρκετ και καταστήματα τροφίμων

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και της ισχυρής χιονόπτωσης και για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, την Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2022 θα παραμείνουν σε αργία (κλειστά) καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τα καταστήματα λιανικού εμπορίου και τα τραπεζικά καταστήματα.

Η αργία της λειτουργίας των ανωτέρω καταστημάτων αφορά στις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, τις Κυκλάδες νήσους, τις Σποράδες νήσους, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Εξαιρούνται από τον παραπάνω κανόνα τα σούπερ-μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων για τα οποία θα ισχύει ωράριο από τις 10:00 έως και τις 18:00. Επίσης ανοικτά θα είναι τα πρατήρια καυσίμων και τα φαρμακεία σύμφωνα με το κανονικό τους ωράριο και τον προγραμματισμό των εφημεριών τους.

Ξενοδοχεία για τους πολίτες με μόνιμη κατοικία εκτός Αττικής

Σε ξενοδοχεία μπορούν να διαμείνουν όσοι πολίτες διαθέτουν μόνιμη κατοικία εκτός Αττικής, και δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στις οικίες τους εξαιτίας της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

«Ενημερώνουμε τους πολίτες με μόνιμη κατοικία εκτός Αττικής που δεν είναι σε θέση να επιστρέψουν στις οικίες τους εξαιτίας της κακοκαιρίας ότι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα της Πολιτικής Προστασίας 2131331038, 2131331210, 2131331216, καθώς έχουν διασφαλιστεί ξενοδοχεία για τη διαμονή τους» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Πολιτική Προστασία.

Δείτε πως κάλυψε το CNN Greece με LIVEBLOG τις εξελίξεις σχετικά με την κακοκαιρία «Ελπίδα»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ