ΕΛΛΑΔΑ

Η «Ελπίδα» έφυγε, τα προβλήματα έμειναν: Ταλαιπωρίας συνέχεια με διακοπές ρεύματος και παγετό

Η «Ελπίδα» έφυγε, τα προβλήματα έμειναν: Ταλαιπωρίας συνέχεια με διακοπές ρεύματος και παγετό
Η Τετάρτη η πιο δύσκολη ημέρα λόγω παγετού. Στη φωτογραφία η διασταύρωση Μεσογείων και Κατεχάκη μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας «Ελπίδα» ΙΝΤΙΜΕ / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και παγωμένοι δρόμοι είναι η «κληρονομιά» που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία «Ελπίδα» και ενώ ήδη έχουν συμπληρωθεί πάνω από 24 ώρες από το χτύπημα της πρωτοφανού χιονοκαταιγίδας. 

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για δεύτερο εικοσιτετράωρο παραμένουν περιοχές της Αττικής, μετά τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα από την κακοκαιρία «Ελπίδα».

Σε ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο 80% των περιοχών που αντιμετώπιζαν πρόβλημα, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση του δικτύου.

Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για διακοπές σε επίπεδο γειτονιάς. Ορισμένες από αυτές είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα 24 συνεχείς ώρες, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι τους.

Ο ΔΕΔΔΗΕ σημειώνει πως σε ό,τι αφορά στην Αττική, επιδιορθώνονται οι βλάβες σε 15 γραμμές.

Προβλήματα στην Αττική παρουσιάζονται:

Στις περιοχές Γλυφάδα, Αγία Παρασκευή, Παπάγος, Χολαργός, Μαρούσι και Χαλάνδρι υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Επίσης προβλήματα εντοπίζονται ιδιαίτερα στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα στις περιοχές:

  • Νέα Μάκρη,
  • Πικέρμι,
  • Γραμματικό,
  • Καλέντζι,
  • Βουτσά,
  • Λαύριο,
  • Κάτω Σούλι,
  • Μαραθώνας,
  • Καλύβια και
  • Κερατέα.

Στις περιοχές αυτές η αποκατάσταση είναι δυσκολότερη λόγω της δύσκολης πρόσβασης στα σημεία όπου εντοπίζεται το πρόβλημα.

Όσον αφορά στα νησιά, όλες οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί πλην ορισμένων χωριών στην περιοχή των Χανίων. Αντίστοιχα, αποκαταστάθηκε το σύνολο των βλαβών στην Εύβοια και έως σήμερα το βράδυ αναμένεται η ηλεκτροδότηση των οικισμών της Αταλάντης.

Σκρέκας: Ως το βράδυ η αποκατάσταση ηλεκτροδότησης

Νωρίτερα σήμερα, σε έκτακτη ενημέρωση για τα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, επεσήμανε ότι από τις 79 γραμμές μέσης τάσης που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας στην κορύφωση του φαινομένου, μετά τις εντατικές εργασίες που συνεχίστηκαν όλο το βράδυ, τις πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη περιορίστηκαν σε 45 και το μεσημέρι σε 37, τμήματα των οποίων έχουν αποκατασταθεί.

Ο κ. Σκρέκας σημείωσε ότι σε αντίθεση με την περυσινή κακοκαιρία, τα προβλήματα στα βόρεια προάστια εφέτος ήταν πολύ λίγα και εντοπίστηκαν σε ορισμένες περιοχές του Διονύσου και του Αγίου Στεφάνου, πράγμα που οφείλεται στις εντατικές κλαδεύσεις που έγιναν εγκαίρως.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σκρέκας είπε ότι τα συνεργεία θα συνεχίσουν να εργάζονται τη νύχτα και μέχρι το πρωί της Τετάρτης θα έχουν απομείνει λίγες περιοχές χωρίς ηλεκτροδότηση, αν δεν έχει έχει αποκατασταθεί πλήρως.

ΙΝΤΙΜΕ

Προσπαθεί να κλείσει τις πληγές της η Στερεά Ελλάδα

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα παραμένουν χωριά σε Φθιώτιδα και τη Βοιωτία, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας«Ελπίδα», ενώ στην πυρόπληκτη Εύβοια τα περισσότερα χωριά είδαν το ρεύμα να επιστρέφει, ωστόσο υπάρχουν ακόμη μεμονωμένα προβλήματα που θα αποκατασταθούν αύριο.

Σε ό,τι αφορά τη Βοιωτία τα προβλήματα γίνονται προσπάθειες για αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε αρκετούς οικισμούς από συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ.

Σε ορισμένες περιπτώσεις επιστρατεύτηκε ακόμη και η ΕΜΑΚ και να μεταφέρει ασθενείς οι οποίοι είχαν ανάγκη αιμοκάθαρσης ενώ την ίδια στιγμή δίδεται μεγάλη μάχη από τα εκχιονιστικά μηχανήματα για να μπορέσουν να ανοίξουν το επαρχιακό δίκτυο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι τις πρωινές ώρες η χιονοκαταιγίδα κυριολεκτικά ήταν πάνω από τη Βοιωτία, αφήνοντας μεγάλες ποσότητες χιονιού σε όλο τον νομό. Οι προσπάθειες να ανοίξουν οι δρόμοι ξεκίνησαν από το πρωί.

Στη Φθιώτιδα τα προβλήματα εντοπίζονται στην περιοχή της Λοκρίδας, και ιδιαίτερα στην περιοχή νότια του Αγίου Κωνσταντίνου, σε Λιβανάτες, Αρκίτσα, Αταλάντη, Μαλεσίνα, Μαρτίνο και Λάρυμνα, αλλά και άλλα χωριά του δήμου Λοκρών. Στην Κυρτώνη υπάρχει πρόβλημα και με το νερό.

Οι βλάβες στην ηλεκτροδότηση δεν μπόρεσαν να αποκατασταθούν σε όλο τους το φάσμα, ωστόσο στις περιοχές που το ρεύμα είχε κοπεί λίγο πριν τα μεσάνυχτα της χθεσινής μέρας αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 6 σήμερα το απόγευμα, ενώ παραμένουν οικισμοί αλλά και τμήματα χωριών χωρίς να έχουν ρεύμα.

Σε ό,τι αφορά το οδικό δίκτυο σε ολόκληρη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνεχίζονται οι προσπάθειες για να ανοίξουν οι δρόμοι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας συνεχίζεται η απαγόρευση για τα φορτηγά στην Παλαιά Εθνική οδό Ελευσίνας-Θηβών, ενώ τα υπόλοιπα αυτοκίνητα χρειάζονται οπωσδήποτε αλυσίδες.

Δείτε αναλυτικά πού χρειάζονται αλυσίδες στο οδικό δίκτυο της Στερεάς Ελλάδας.

ΙΝΤΙΜΕ

Μαρουσάκης στο CNN Greece: Προσοχή στον παγετό

Την ανησυχία του πως η Τετάρτη θα είναι μια δύσκολη ημέρα μετά την κακοκαιρία «Ελπίδα» εξέφρασε μιλώντας στο CNN Greece o μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Ο κ. Μαρουσάκης επισημαίνει ότι η κακοκαιρία απομακρύνεται, «αύριο θα έχουμε χιονοπτώσεις κατά διαστήματα, μέχρι το μεσημέρι-απόγευμα περίπου και πλέον από την αυριανή μέρα και μετά θα μπορούμε να μιλάμε για μια πιο ουσιαστική βελτίωση του καιρού».

Κρούει όμως τον κώδωνα του κινδύνου για τον παγετό:

«Μένει όμως το πολύ κρύο πίσω που σημαίνει ότι το χιόνι που έχει στρώσει πολύ πιθανό να είναι παγωμένο τις επόμενες μέρες, ιδιαίτερα τη νύχτα και το πρωί και θα δημιουργηθούν αρκετά προβλήματα εξαιτίας του παγωμένου χιονιού και του παγετού γενικότερα»

Ο κ. Μαρουσάκης συνέστησε προσοχή στον παγετό, περιορισμό των μετακινήσεων αύριο το πρωί και το βράδυ να προσέχουμε τα πεζοδρόμια κ.λπ., γιατί είναι δύσκολο να λιώσει αυτό το χιόνι.

«Προσοχή πρέπει να δοθεί στην περιοχής της Κρήτης όπου μέχρι και αύριο θα έχουμε χιονοπτώσεις κατά διαστήματα» ανέφερε επίσης.

Ο μετεωρολόγος έκανε λόγο για «μια νέα ψυχρή εισβολή, αλλά πολύ μικρής έντασης, σύμφωνα και με τα τελευταία στοιχεία», η οποία «θα λάβει χώρα προς το Σαββατοκύριακο». «Δεν φαίνεται να είναι κάτι το αξιόλογο, κάποια χιόνια θα έχουμε σε ορεινές περιοχές και θα πέσει πρόσκαιρα και πάλι η θερμοκρασία», διευκρίνισε.

Παράλληλα, σημείωσε πως «το κρύο θα επιμείνει. Το βράδυ και το πρωί προς την Παρασκευή θα ανέβει σιγά σιγά η θερμοκρασία το μεσημέρι, θα έχουμε 13-14 βαθμούς προς τα νότια τμήματα, αλλά τη νύχτα και το πρωί θα κάνει πολύ κρύο και θα υπάρχει παγετός. Όπου έχει χιονίσει, το χιόνι δύσκολα θα λιώσει, οπότε και τα προβλήματα θα παραμένουν για τις επόμενες μέρες. Πιστεύουμε ότι μετά και το σαββατοκύριακο θα έχουμε μια πιο καλή εικόνα σε ό,τι αφορά την κατάσταση των χιονισμένων τοπίων».

Έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο

Έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο συγκάλεσε για την Τετάρτη (26/01) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, στις 11:00 θα συνεδριάσει υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης, το Υπουργικό Συμβούλιο και κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στα προβλήματα που προέκυψαν από την κακοκαιρία «Ελπίδα» και στην αντίδραση του κρατικού μηχανισμού.

LIVEBLOG: Δείτε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις για την κακοκαιρία «Ελπίδα» όπως τις κάλυψε το CNN Greece

ΔΗΜΟΦΙΛΗ