ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ξεκινάει η διάθεση των αντιικών χαπιών κατά της covid-19

Κορωνοϊός: Ξεκινάει η διάθεση των αντιικών χαπιών κατά της covid-19
Τα αντιικά χάπια δεν θα χορηγούνται σε εγκύους Pfizer via AP, File

Ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα η διάθεση των αντιικών χαπιών μολνουπιραβίρης κατά της covid-19, σε πολίτες υψηλού κινδύνου άνω των 18 ετών, που θα γίνεται με παράδοση κατ’ οίκον, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. 

«Άνθρωποι με θετικό rapid test ή PCR μπορούν να κάνουν αίτηση, ο ΕΟΔΥ επικοινωνεί με τον ασθενή και τα φάρμακα θα μεταφέρονται στο σπίτι του ασθενούς», ενημέρωσε η κ. Γκάγκα.

Η αναπληρώτρια υπουργός επεσήμανε ότι δεν θα χορηγούνται σε εγκύους, ενώ όπως είπε θα γίνεται παράδοση κατ' οίκον, κάτι που είναι σημαντικό για την μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών.

Ο θεράπων γιατρός θα υποβάλλει αίτηση και η επιτροπή για την χορήγηση του φαρμάκου θα απαντάει σε 24 ώρες. Αποστέλλεται sms και στον γιατρό και στον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή, ο οποίος δίνει σε ειδική πλατφόρμα την συγκατάθεσή του για το φάρμακο και εν συνεχεία επιβεβαιώνεται η διεύθυνση του ασθενούς για να λάβει τα χάπια.

«Αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε η κ. Γκάγκα.

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας τόνισε πως μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αποφάσισε την χαλάρωση των μέτρων ανάσχεσης του κορωνοϊού, όμως, ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει και θα πρέπει όλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ