ΕΛΛΑΔΑ

Επιστροφή της μουσικής - Χωρίς ωράριο εστίαση και διασκέδαση: Τι αλλάζει από Δευτέρα

Επιστροφή της μουσικής - Χωρίς ωράριο εστίαση και διασκέδαση: Τι αλλάζει από Δευτέρα
Μετά από εισήγηση των ειδικών, αποφασίστηκε να επανέλθει η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση AP Photo/Alberto Pezzali

Την επιστροφή σε μια πιο ομαλή καθημερινότητα, μετά από δυο πανδημίας, σηματοδοτεί η τελευταία ημέρα του Ιανουαρίου καθώς από τη Δευτέρα τα ξημερώματα απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης και επιτρέπεται η μουσική.

Συγκεκριμένα, μετά από εισήγηση των ειδικών, αποφασίστηκε να επανέλθει η μουσική σε εστίαση και διασκέδαση, ενώ την ίδια ώρα απελευθερώνεται το ωράριο. Ωστόσο, στα καταστήματα θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι.

Τέλος, λόγω κακοκαιρίας πολλοί εμβολιασμοί δεν πραγματοποιήθηκαν και έτσι η διάρκεια των πιστοποιητικών που έληγαν έως τις 31 Ιανουαρίου παίρνει παράταση μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι πολίτες άνω των 60 ετών που έως τις 7 Φεβρουαρίου δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, ενώ έχουν περάσει επτά μήνες από τη δεύτερη, θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή στις 31 Ιανουαρίου, στις έξι το πρωί.

Το σκεπτικό της απόφασης

Σε ερώτηση που δέχθηκε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στην ενημέρωση του υπ. Υγείας, γιατί η Επιτροπή αποφάσισε την αποκλιμάκωση των μέτρων με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα και με 100 θανάτους σχεδόν καθημερινά, απάντησε:

«Συζητήθηκε αρκετά στην Επιτροπή μας και παρακολουθώντας την πορεία της πανδημίας βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες μια αποκλιμάκωση της μετάδοσης της Όμικρον. Αυτό οφείλεται στη συμπεριφορά όλων μας, που καταλάβαμε τη σφοδρότητα του κύματος της πανδημίας.

Οι σκληροί δείκτες ακολουθούν. Αυτοί οι δείκτες θα μειωθούν πολύ πιο αργά. Δυστυχώς, αυτοί που χάνονται τώρα, είναι άνθρωποι που έχουν νοσήσει πριν τα Χριστούγεννα. Κατά βάση είναι ανεμβολίαστοι ή έχουν περάσει πολλοί μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Δεν έχουμε καμία πρόθεση να δοθεί ένα μήνυμα ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα. Η Όμικρον έχει επικρατήσει και τα νέα κρούσματα ελπίζουμε -με βάση τα όσα γνωρίζουμε- πως θα οδηγήσουν σε λιγότερες εισαγωγές και λιγότερη πίεση στο σύστημα Υγείας. Δεν μιλάμε για νέα εποχή. Συνεχίζουμε να φοράμε τη μάσκα μας, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε λιγάκι πάλι να ζούμε όλοι διαφορετικά».

Η ίδια αποκάλυψε πως έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα οι θάνατοι λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, χωρίς ωστόσο να μπορεί να απαντήσει -τόσο η ίδια, όσο και η Μίνα Γκάγκα- για το πόσοι θάνατοι σχετίζονται με την Όμικρον.

Τα μέτρα που παραμένουν

Εξακολουθούν ωστόσο να ισχύουν τα μέτρα για την τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, η χρήση μάσκας αυξημένης προστασίας ή διπλής μάσκας τόσο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όσο στις υπεραγορές (σούπερ μάρκετ), αλλά και σε όσους εργάζονται στον τομέα της εστίασης.

Σε ό,τι αφορά στα γήπεδα εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός στη χωρητικότητα έως 10% και 1000 άτομα, με τον υπουργό Υγείας να σημειώνει ότι, «θα επανεξεταστεί την επόμενη εβδομάδα η αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα και στις άλλες αθλητικές δραστηριότητες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ