ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Το επόμενο βήμα μετά τη χαλάρωση των μέτρων - Αργούν να βγουν οι μάσκες

Κορωνοϊός: Το επόμενο βήμα μετά τη χαλάρωση των μέτρων - Αργούν να βγουν οι μάσκες
Σταδιακή πτώση των κρουσμάτων και του αριθμού διασωληνωμένων και θανάτων αναμένουν οι επιστήμονες AP Photo / Yorgos Karahalis

Σε νέους ρυθμούς μπαίνει από σήμερα η καθημερινότητα μετά την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων σε εστιατόρια και χώρους διασκέδασης, ωστόσο οι ειδικοί παρά την αργή και σταδιακή πτώση των δεικτών της πανδημίας που αναμένουν, διαμηνύουν πως είναι δύσκολο εάν όχι αδύνατο να βγει ο κορωνοϊός από τη ζωή μας.

Οι ειδικοί παρατηρούν μείωση του αριθμού των διασωληνωμένων και των νοσηλειών και ευελπιστούν ότι από αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει να μειώνεται και ο αριθμός των θανάτων που παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Οι περισσότεροι μάλιστα συμφωνούν ότι φέτος θα γιορτάσουμε το Πάσχα στο χωριό, ενώ σε ότι αφορά τη μάσκα, σημειώνουν ότι θα χρειαστεί να τη φοράμε τουλάχιστον μέχρι την Άνοιξη. «Σε εξωτερικούς χώρους είναι πιθανό να βγουν προς τα τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη, εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης.

«Ο ιός δεν θα φύγει», αλλά θα αντιμετωπίζεται με αντιικά φάρκακα και εμβόλια, ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, σημειώνοντας ωστόσο, πως μέχρι το Πάσχα θα υπάρξει αποκλιμάκωση των δεικτών.

Αδύνατο να βγάλουμε από τη ζωή μας τον κορωνοϊό συμφωνεί και ο καθηγητής Πνευμολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Παγώνη: «Ο ιός δεν θα φύγει» - Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας θα πέσουν σταδιακά και με πολύ αργούς ρυθμούς εκτίμησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, αναφέροντας ωστόσο, πως μέχρι το Πάσχα θα υπάρξει αποκλιμάκωση των δεικτών.

«Μετά τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά». «Η ουσία είναι ότι θα σουβλίσουμε αρνί» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Η γιατρός ξεκαθάρισε πάντως ότι «ο ιός δε θα φύγει, ο ιός θα είναι εδώ, απλώς με τα αντιικά φάρμακα και με τα εμβόλια θα τον αντιμετωπίζουμε. Αυτό είναι το δια ταύτα. Ο ιός όπως ο ιός της γρίπης και τόσοι άλλοι κορωνοϊοί θα είναι εδώ, θα κάνουμε πρόληψη με τα εμβόλια, και όποιος νοσήσει τότε θα χρησιμοποιήσουμε τα αντιικά και τα πρωτόκολλα που έχουμε».

Σημείωσε ότι επικαλούμενη τον λοιμωξιολόγο του Λευκού Οίκου Άντονι Φάουτσι ότι το βέλτιστο θα ήταν ένα εμβόλιο για όλους τους κορωνοϊούς ώστε να ησυχάσουμε, να ηρεμήσουμε για όλο το χρόνο, αλλά πρόσθεσε χρειάζεται πολύ χρήμα για να γίνει αυτό.

Μέχρι πότε θα φοράμε μάσκα

Για τη μάσκα διευκρίνισε «εάν προχωρήσουμε έτσι όπως είμαστε, μέχρι το Πάσχα εάν υπάρχει πολύς κόσμος εκεί που θα είμαστε θα μπορεί να φορεθεί κι η μάσκα. Αν όμως είμαστε ελάχιστα άτομα, και οικογένειες που η οικογένεια είναι φούσκα δε θα χρειαστεί να τη φοράμε».

«Στη δουλειά μας θα τη φορέσουμε ακόμα. Μην αρχίσουμε από σήμερα και χαλαρώνουμε, στόχος είναι μπροστά, και όχι πίσω» προειδοποίησε η κ. Παγώνη.

«Η Όμικρον και οι υποπαραλλαγές της 1,2 και 3 είναι πολύ μεταδοτικές, αρρωσταίνουν περισσότεροι, με απλά συμπτώματα εάν είσαι εμβολιασμένος, εάν είσαι ανεμβολίαστος είναι πιο βαριά, και οι ανεμβολίαστοι νοσηλεύονται και στις κλίνες COVID και μπορούν να φτάσουν και ΜΕΘ COVID» σημείωσε δε.

«Πρέπει να γίνει η τρίτη δόση που καλύπτει και την Όμικρον σε υψηλό ποσοστό» τόνισε στο πλαίσιο αυτό η Ματίνα Παγώνη.

Τζανάκης: Με μάσκες μέχρι τα μέσα της άνοιξης

Γύρω στα 18.000-20.000 κυμαίνονται τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη.

Ο ίδιος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι τα κρούσματα είναι σταθεροποιημένα αλλά δεν δείχνουν πτωτικές τάσεις. «Είναι μειωμένες οι νοσηλείες και οι διασωληνωμένοι. Αυτό δείχνει μια καθαρή μετάβαση από τη Δέλτα στην Όμικρον» είπε χαρακτηριστικά.

«Ελπίζουμε ότι από τις επόμενες εβδομάδες, αρχής γενομένης από την τρέχουσα εβδομάδα, θα αρχίσει να μειώνεται και ο δείκτης των θανάτων» πρόσθεσε ο κ. Τζανάκης.

Προέβλεψε ότι θα υπάρξει μια παρατεταμένη πανδημική έξαρση με ψηλά νούμερα στα κρούσματα, ενώ σημείωσε πώς υπάρχει αναμονή από τους επιστήμονες, προκειμένου να γίνει γνωστό πώς θα ενσωματωθεί στην Ελλάδα η Όμικρον 2, γιατί σε άλλες χώρες προκάλεσε προβλήματα.

Όσον αφορά στα μέτρα, είπε ότι είναι πιο στοχευμένα. «Κακώς περιορίστηκε το ωράριο των καταστημάτων εστίασης γιατί συμπυκνώνεται κόσμος σε περιορισμένο ωράριο. Θα ήταν καλύτερο ο κόσμος να απλωθεί μέσα στο χρόνο. Για τη μουσική, δεν έχει καμία επίπτωση στη μεταδοτικότητα του ιού» είπε τονίζοντας όμως ότι είναι δύσκολο να ελεγχθεί η κατάσταση στα νυχτερινά κέντρα.

Σε ερώτηση για το πότε θα βγουν οι μάσκες απάντησε ότι είναι μέχρι τα μέσα της άνοιξης θα παραμείνουμε με αυτές, καθώς είναι αδιανόητο σε κλειστούς χώρους να βγουν οι μάσκες. «Σε εξωτερικούς χώρους είναι πιθανό να βγουν προς τα τέλη Φλεβάρη με αρχές Μάρτη» είπε.

Βασιλακόπουλος: Δύσκολο αν όχι αδύνατο να βγάλουμε από τη ζωή μας τον κορωνοϊό

«Ο Φεβρουάριος θα είναι ένας καλύτερος μήνας», εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφέροντας επίσης πως ξεκίνησαν κλινικές δοκιμές για το επικαιροποιημένο εμβόλιο με πιθανότερο σενάριο να χρειαστεί να το κάνουμε μία φορά το χρόνο.

«Η πανδημία έχει πάρει την «κατιούσα», έχουν μειωθεί τα κρούσματα, λόγω και του mini lockdown που κάναμε λόγω της των καιρικών συνθηκών αυτών των ημερών, τα πράγματα πήγαν ακόμα καλύτερα», ανέφερε αρχικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Αναφερόμενος ειδικά στους ανοσοκατεσταλμένους ο κ. Βασιλακόπουλος, υποστήριξε ότι εξαιτίας του ανοσοποιητικού τους συστήματος «λόγω του ότι είναι ευάλωτο, χειάζεται μεγαλύτερη διέγερση. Προτείνεται το σενάριο του εμβολιασμού στους 3 μήνες μετά την 3η δόση.

«Να βγάλουμε τον κορωνοϊό από τη ζωή μας είναι δύσκολο και σχεδόν αδύνατον, το πιο πιθανό και καλό σενάριο είναι να μάθουμε να ζούμε με αυτόν, με τέτοιο τρόπο που να μην έχουμε τόσους θανάτους, να μην κλεινόμαστε σαν κοινωνία κα να μην στερούμαστε από τις καθημερινές μας συνήθειες. Υπάρχει ωστόσο ελπίδα, για έναν συνδυασμό λόγων».

«Σε λιγους μήνες, θα έχουμε εμβόλια για όλους τους κατοίκους του πλανήτη, και πρεπει να οργανωθούν εμβολιαστικες αλυσίδες και, σαφώς, ο κόσμος να εμβολιαστεί. Αυτό θα μειώσει την δημιουργία νέων στελεχών», συμπλήρωσε.

«Την προηγούμενη βδομάδα, ξεκίνησαν οι κλινικές δοκιμές για το επικαιροποιημένο εμβόλιο της Pfizer. Το πιθανοτερο θα είναι να το κάνουμε μία φορά τον χρόνο», αποκάλυψε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Όμικρον και υποπαραλλαγές

«Δεν έχουμε μέχρι στιγμής αυτή την παραλλαγή, ωστόσο είναι εύκολο να νοσήσει κάποιος ξανά με άλλο στέλεχος κορωνοϊού. Με την τόση διασπορά ο κόσμος φοβάται λιγότερο την νόσηση με «όμικρον» γιατί έχει ήπια συμπτώματα. Ωστόσο έχουμε πάνω από 300.000 ανθρώπους άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι και αυτό δημιουργεί πρόβλημα για την πορεία της πανδημίας», πρόσθεσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

«Υπάρχει σοβαρή ελπιδα να βγει ένα εμβόλιο για τις σταθερές περιοχές του κορωνοϊού και όχι για τις περιοχές του στελέχους που μεταλλάσσονται. Η συχνότητα που θα επαναλαμβάνονται είναι άγνωστη προς το παρόν», κατέληξε λέγοντας ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Καλύτερη θέρμανση και εξαερισμός στα σχολεία

Για το πρόβλημα που δημιουργείται στα σχολεία σχετικά με την θέρμανση και ταυτόχρονα τον εξαερισμό των τάξεων, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε μεταξύ αλλων:

«Με μαζικό εμβολιασμό των παιδιών και καλύτερη θέρμανση. Πρέπει να έχουν θέρμανση τα σχολεία. Είναι άλλο πράγμα να ανοίξει η θέρμανση και άλλο να ανανεωθεί ο αέρας. Όλα τα παιδιά εχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Επιπλέον, η επιστήμη θα προχωρήσει και ήδη οι επιστήμονες, ψάχνουν νέα φίλτρα αέρα που θα μειώνουν τις ασθένειες όχι μόνο του κορωνοϊού, αλλά και άλλων αναπνευστικών ασθενειών.

«Πρεμιέρα» για τη μερική χαλάρωση των μέτρων - Τι ισχύει σε εστίαση, ψυχαγωγία

Μετά τη σχετική εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου, η κυβέρνηση προχωρά στη μερική άρση των μέτρων κορωνοϊού από σήμερα, Δευτέρα 31 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα, απελευθερώνεται το ωράριο λειτουργίας των χώρων εστίασης και διασκέδασης και επιτρέπεται η μουσική. Ωστόσο, στα καταστήματα θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι.

Η Επιτροπή δεν έδωσε το «πράσινο φως» για όρθιους στη διασκέδαση, με τον περιορισμό περί καθήμενων πελατών (με αποστάσεις και με 6 άτομα ανά τραπέζι) να μένει ως έχει, προς το παρόν.

Παράλληλα, συνεχίζει να ισχύει ότι η είσοδος σε εστίαση και διασκέδαση επιτρέπεται μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο.

Τα συγκεκρμένα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού θα ισχύουν έως και την Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα

Αναλυτικά όσα ισχύουν σύμφωνα με το ΦΕΚ:

Η είσοδος για το κοινό σε δημόσιες υπηρεσίες


Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.

Η είσοδος στις τράπεζες

Ειδικώς ως προς τις τράπεζες, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Η τήρηση των υποχρεώσεων του παρόντος ελέγχεται με μέριμνα της τράπεζας.

Η είσοδος στους χώρους λατρείας

Στους χώρους λατρείας, τα πρόσωπα εισέρχονται προς τον σκοπό συμμετοχής σε κάθε είδους θρησκευτική τελετή κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Τι ισχύει σε εστιατόρια και χώρους ψυχαγωγίας

Λειτουργία αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες το τελευταίο τρίμηνο σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, μόνο για καθήμενους, με τήρηση των μέτρων των σημείων 1, 3, 4 και 5 από τα μέτρα για όλες τις δραστηριότητες, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής των Παραρτημάτων 2 έως 4, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:

Υποχρεωτική επίδειξη κατά την είσοδο των πελατών:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών των μέτρων για όλες τις δραστηριότητες, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.

Οι μουσικοί τηρούν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενός (1) μέτρου.

Οι τραγουδιστές και οι επαγγελματίες χορευτές παραμένουν στον χώρο της πίστας κατά τη διάρκεια της ερμηνείας τους και δεν αναμειγνύονται με το κοινό στα τραπεζοκαθίσματα.

Τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας:

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας. Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται: α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του υπουργείου Υγείας που έχουν αναρτηθεί, αντίστοιχα, στις ιστοσελίδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ