ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ξεκινά η χορήγηση των αντιικών χαπιών - Παράδοση κατ’ οίκον με courier

Κορωνοϊός: Ξεκινά η χορήγηση των αντιικών χαπιών - Παράδοση κατ’ οίκον με courier
Όπως έχει δηλώσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η θεραπεία ενδείκνυται για ασθενείς από 18 ετών και άνω, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια Pixabay

Στον αέρα θα βρίσκεται σε λίγες ώρες, η ειδική πλατφόρμα, προκειμένου ασθενείς με COVID-19, να υποβάλλουν μαζί με τους θεράποντες γιατρούς τους αίτηση, αναφορικά με τη χορήγηση των αντιικών χαπιών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η παράδοση των συγκεκριμένων χαπιών, θα γίνεται κατ’ οίκον με courier, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι πάσχοντες, σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Όπως έχει δηλώσει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η θεραπεία ενδείκνυται για ασθενείς από 18 ετών και άνω, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Τα κριτήρια θα αξιολογεί η ίδια Επιστημονική Επιτροπή, η οποία λειτουργούσε και στην περίπτωση με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία πλέον ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους και δεν χορηγούνται σε ασθενείς. Τα μονοκλωνικά αντισώματα, χορηγούνταν στο νοσοκομείο.

Τα αντιικά χάπια χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσου, ανοσοκατεσταλμένους, χημειοθεραπευόμενους, με ιστορικό καρκίνου εντός του τελευταίου έτους, καθώς και με χρόνια νοσήματα. Τις πρώτες μέρες από τη διάγνωση της νόσου – είτε με rapid τεστ είτε με μοριακό έλεγχο – ο θεράπων ιατρός μπορεί να υποβάλει στην ειδική πλατφόρμα την αίτηση χορήγησης. Η αρμόδια επιτροπή απαντά μέσα σε 24 ώρες και ενημερώνεται ταυτόχρονα με sms ο γιατρός και ο ασθενής ο οποίος στη συνέχεια θα πρέπει ηλεκτρονικά να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη χορήγηση της θεραπείας. Στη συνέχεια ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή και εντός 24ωρών παραδίδει τα φάρμακα στη διεύθυνση που θα υποδείξει ο ασθενής», όπως εξήγησε η κυρία Γκάγκα.

Να σημειώσουμε, ότι ήδη η χώρα μας έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης (της MSD), ενώ μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να παραληφθούν άλλες 25.000 θεραπείες. Επίσης αναμένουμε άμεσα και τα αντιικά χάπια της Pfizer.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η φαρμακευτική MSD, η από του στόματος θεραπεία Molnupiravir, είναι αποτελεσματική και έναντι της Omicron σε μελέτες In Vitro. Το ελπιδοφόρο αυτό στοιχείο, προκύπτει από τα δεδομένα 6 κλινικών μελετών, τα οποία ανακοίνωσαν η MSD και η Ridgeback, σύμφωνα με τα οποία η θεραπεία με μολνουπιραβίρη, δρα αποτελεσματικά κατά της μεταδοτικής μετάλλαξης Omicron, η οποία πλέον επικρατεί παγκοσμίως, έναντι της Δέλτα.

Οι έρευνες διεξήχθησαν από ανεξάρτητους μελετητές Iνστιτούτων σε έξι χώρες: ΗΠΑ, Βέλγιο, Τσεχία, Γερμανία, Πολωνία, Ολλανδία. Οι μελέτες χρησιμοποίησαν κυτταρικές αναλύσεις για να αξιολογήσουν την αντ-ιική δράση του molnupiravir και άλλων αντι-ικών παραγόντων COVID-19 έναντι των παραλλαγών ενδιαφέροντος SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένης της Omicron. Η μολνουπιραβίρη, δεν έχει ακόμη μελετηθεί έναντι της Omicron σε κλινικές μελέτες. Τα αποτελέσματα των ερευνών είναι θετικά και αποτελούν ένα σημαντικό «εργαλείο» στην παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας, δίνοντας ελπίδα και ανοίγοντας νέες προοπτικές, τονίζει σε ανακοίνωσή της η MSD.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ