ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Νέα μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα: Ο εμβολιασμός απέτρεψε περίπου 20.000 θανάτους

Κορωνοϊός - Νέα μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα: Ο εμβολιασμός απέτρεψε περίπου 20.000 θανάτους
"Το μήνυμα λοιπόν είναι ένα, απλό και μονότονο: ο πλήρης εμβολιασμός με τις τρεις δόσεις είναι μονόδρομος κι ας μην ξεγελιόμαστε ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα", τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου Ted Jackson/ AP Photo

Την προσοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των ανθρώπων μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν εμβολιαστεί, εφιστούν οι ειδικοί, τονίζοντας πως είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο και πως ο κορωνοϊός μπορεί να μετατραπεί σε κοινό κρυολόγημα. Μάλιστα, η καθηγήτρια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε σε νέα μελέτη των επιστημόνων Λύτρα-Τσιόδρα, η οποία έδειξε πως ο εμβολιασμός στην Ελλάδα απέτρεψε περίπου 20.000 θανάτους λόγω κορωνοϊού.

«Μόλις σήμερα δημοσιεύθηκε με τη μορφή του preprint η νέα μελέτη Λύτρα – Τσιόδρα, όπου σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων από τη χώρα μας μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου, δηλαδή στη προ-Όμικρον περίοδο, ο εμβολιασμός στην Ελλάδα απέτρεψε περίπου 20.000 θανάτους λόγω κορωνοϊού. Η προστασία με την τρίτη δόση αγγίζει το 100%» ανέφερε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια.

«Το μήνυμα λοιπόν είναι ένα, απλό και μονότονο: ο πλήρης εμβολιασμός με τις τρεις δόσεις είναι μονόδρομος κι ας μην ξεγελιόμαστε ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα και βαδίζουμε σε μία περίοδο όπου σιγά σιγά ο κορωνοϊός θα μετατραπεί σε κοινό κρυολόγημα, όταν η Όμικρον προσβάλλει ανεμβολίαστους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο» συνέχισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προέβλεψε ότι σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που παρουσίασε ο Σωτήρης Τσιόδρας στην επιτροπή, οι διασωληνωμένοι δεν θα ξεπεράσουν τους 500 μέσα στον Φεβρουάριο.

Σχετικά με την επιδημιολογική πορεία, ανέφερε ότι μειώνεται σταθερά ο αριθμός των νέων εισαγωγών παρόλο που η πίεση στο ΕΣΥ συνεχίζει να απασχολεί. Όπως σημείωσε, το 88% των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι με τη μετάλλαξη Όμικρον, τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα είναι περίπου 140.000.

«Στα νοσοκομεία μας, καθώς τα περιστατικά με μετάλλαξη Δέλτα σταδιακά αντικαθίστανται με εκείνα της παραλλαγής Όμικρον, παρατηρούμε μια ήπια αποκλιμάκωση με παράλληλα σταδιακή αύξηση της ηλικίας των συνανθρώπων μας που νοσηλεύονται τόσο σε απλές κλίνες όσο και στις ΜΕΘ. Η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που εισάγονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Διαφαίνεται ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες το ΕΣΥ θα αποσυμφορηθεί και οι σκληροί δείκτες της πανδημίας θα βελτιωθούν», τόνισε η καθηγήτρια.

Επικαλούμενη έρευνα της Βοστώνης για τις επιπτώσεις της επικράτησης της μετάλλαξης Όμικρον με δεδομένα κυρίως από τη Νότια Αφρική ανέφερε ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι «σε αντίθεση με τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, σήμερα με την Όμικρον βλέπουμε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων με προηγούμενη ανοσία -είτε λόγω φυσικής νόσησης είτε λόγω εμβολιασμού- να κολλάνε».

«Όμως, όπως πολλές φορές έχει τονιστεί, ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα ο πλήρης εμβολιασμός με τρεις δόσεις προσφέρει προστασία και έναντι της Όμικρον για σοβαρή νόσο και ανάγκη για νοσηλεία» υπογράμμισε.

«Πιθανότατα σχετίζεται λιγότερο από όσο αρχικά νομίζαμε ότι η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσο. Μάλιστα, σύμφωνα με δεδομένο από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότιο Αφρική, όπου όταν οι επιστήμονες συνέκριναν τη σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί η Όμικρον σε σύγκριση με τη μετάλλαξη Δέλτα σε άτομα που δεν είχαν ξανασυναντήσει στη ζωή τους τον ιό, φάνηκε ότι η Όμικρον είναι κατά μόλις 25% ηπιότερη», είπε.

Οι ιοί μεταλλάσσονται κυρίως για να γίνονται πιο μεταδοτικοί και λιγότερο για να γίνουν περισσότερο παθογόνοι. Έτσι, όπως τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, θα πρέπει να προβληματιστούμε στη χώρα μας που περίπου 300.000 πολίτες υψηλού κινδύνου ηλικίας άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι.

«Αυτοί εξακολουθούν να είναι ευάλωτοι και να κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά ή και να χαθούν» προειδοποίησε.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ