ΕΛΛΑΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα καρκίνου: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στα χειρουργεία- Ουραγός η Ελλάδα στην πρόληψη

Παγκόσμια Ημέρα καρκίνου: Οι επιπτώσεις της πανδημίας στα χειρουργεία- Ουραγός η Ελλάδα στην πρόληψη
Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου σήμερα 4 Φεβρουαρίου, μεσούσης της πανδημίας

Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου σήμερα 4 Φεβρουαρίου, μεσούσης της πανδημίας, η οποία συνεχίζεται εδώ και δύο χρόνια.

Μία υγειονομική κρίση, η οποία επέβαλλε τους δικούς της κανόνες και άφησε δυστυχώς να περάσουν σε δεύτερη μοίρα, οι χρονίως πάσχοντες και οι ασθενείς με σοβαρά νοσήματα. Το μεγάλο στοίχημα τώρα, είναι μετά την πανδημική κρίση να μην έχουμε μία ακόμη πανδημία, δηλαδή μία καταιγίδα νοσηρότητας, που θα πλήξει κυρίως τους πάσχοντες αλλά και το σύστημα υγείας.

Κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης της πανδημίας, εκτιμάται ότι περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια χειρουργικές επεμβάσεις για καρκίνο παγκοσμίως αναβλήθηκαν λόγω ανεπάρκειας του συστήματος από την πληθώρα των νοσηλευομένων με Covid-19 ασθενών, της έλλειψης κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αλλά και του κινδύνου μετάδοσης του ιού μέσα στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας, η πανδημία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εξέλιξη του καρκίνου σε πάρα πολλές περιπτώσεις ασθενών, λόγω της μεγάλης μείωσης των χειρουργηθέντων ογκολογικών περιστατικών, αλλά επιπλέον και της μεγάλης μείωσης των προληπτικών εξετάσεων και των τακτικών επαναληπτικών ελέγχων των καρκινοπαθών ασθενών. Είναι γεγονός ότι η εγκατάλειψη από σημαντική μερίδα του πληθυσμού των προληπτικών εξετάσεων για καρκίνο, έχει ως επίπτωση το να προσέρχονται ασθενείς σε προχωρημένα στάδια καρκίνου και να δυσχεραίνεται η ριζική αντιμετώπισή του και ακόμα περισσότερο η ίαση. Η κατάσταση αυτή υπήρξε σχετικά ελεγχόμενη στα αρχικά στάδια της πανδημίας στη χώρα μας.

Σε μια πρόσφατη ερευνητική καταγραφή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου για την All.Can, ανεδείχθη ότι στη χώρα μας μόνο το 11% των διαγνώσεων καρκίνου έγιναν κατά τη διαδικασία προληπτικού ελέγχου (check up), ποσοστό απαράδεκτα χαμηλό για ευρωπαϊκή χώρα. Αντίθετα, το 50% των καρκίνων διαγνώστηκαν κατά τον έλεγχο για άλλο πρόβλημα υγείας του πάσχοντος και παρατηρήθηκε μια καθυστέρηση στη διάγνωση πάνω από 2 μήνες από την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό.

Πρώτη αιτία θανάτου – 67.000 νέες διαγνώσεις

Σήμερα ο καρκίνος αποτελεί και στη χώρα μας την πρώτη αιτία θανάτου με ποσοστό 27% γενικά και 38% στις ηλικίες άνω των 65 ετών, αφήνοντας πίσω τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται περίπου 67.000 νέα κρούσματα καρκίνου και καταγράφονται 32.000 θάνατοι από τη νόσο. Ο καρκίνος είναι αποδεδειγμένα νόσος της τρίτης ηλικίας και κατά συνέπεια η επίπτωσή του θα αυξηθεί λόγω της δημογραφικής γήρανσης του πληθυσμού. Αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στο ηλικιακό φάσμα μεταξύ 65 και 74 ετών και τη δεύτερη αιτία θανάτου μετά τα 75 χρόνια. Η ετήσια επίπτωση των κακοήθων νεοπλασμάτων αυξάνει με ταχύτατο ρυθμό σε ηλικίες άνω των 65 ετών (52% όλων των καρκίνων στις γυναίκες και 59% στους άνδρες), ενώ 80% των καρκίνων διαγιγνώσκεται σε άτομα άνω των 55 ετών! Το δυσοίωνο είναι ότι στην Ευρώπη, την πλέον γηράσκουσα ήπειρο, τα κρούσματα καρκίνου αναμένεται να αυξηθούν κατά 24% έως το 2035, καθιστώντας τον την κύρια αιτία θανάτου στην Ε.Ε.!

Η διαχείριση των ασθενών με καρκίνο στις συνθήκες της πανδημίας, συνιστά καθημερινά ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Είναι γεγονός ότι η λοίμωξη από τον Covid-19 απειλεί δυσανάλογα τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού στις οποίες περιλαμβάνονται οι ασθενείς με καρκίνο λόγω του υποκείμενου νοσήματος, της ανοσοκαταστολής αλλά και της επίπτωσης του καρκίνου κυρίως στους ηλικιωμένους. Οι ομάδες αυτές έχουν έως και 10 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου εάν προσβληθούν από κορωνοϊό.

Έχει παρατηρηθεί ότι η επίπτωση του καρκίνου αυξάνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια. Το 2012 καταγράφηκαν παγκοσμίως 14,1 εκατομμύρια νέα κρούσματα, το 2018 18 εκατομμύρια ενώ εκτιμάται ότι το 2025 θα φθάσουν στα 19,3 εκατομμύρια. Υπολογίζεται ακόμη, ότι οι θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως πλησιάζουν τα 10 εκατομμύρια ετησίως. Το 2020, 2,7 εκατομμύρια άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαγνώστηκαν με καρκίνο, ενώ άλλοι 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του.

Καρκίνος του πνεύμονα για τους άνδρες και καρκίνος του μαστού για τις γυναίκες

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα Globocan 2020 από τα περίπου 64,5 χιλιάδες νέα περιστατικά καρκίνου συνολικά ετησίως, τα ποσοστά έχουν ως εξής: Πνεύμονας 13,9%, Παχύ Έντερο 12,2%, Μαστός 12%, Προστάτης 9,6%, Ουροδόχος Κύστη 8,7%, λοιπές εντοπίσεις 43,5%. Η ίδια έρευνα ανέδειξε τον καρκίνο του πνεύμονα ως συχνότερη εντόπιση καρκίνου στους άνδρες και τον καρκίνο του μαστού αντίστοιχα στις γυναίκες.

Η δύναμη του εμβολιασμού

Όπως αναφέρει η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας, οι ασθενείς με καρκίνο συστήνεται να εμβολιαστούν ανεξάρτητα από το αν έχουν ενεργό καρκίνο, από το είδος της αντικαρκινικής θεραπείας που λαμβάνουν, από το εάν είναι σε περίοδο παρακολούθησης μετά από αντικαρκινική θεραπεία ή εάν είναι απλά νοσήσαντες, χωρίς ενεργό νόσο πλέον. Ο εμβολιασμός ενδείκνυται ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη θεραπεία καρκίνου που λαμβάνει ο ασθενής (ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων ή άλλη ειδική βιολογική θεραπεία) και πάντα με τη συμβουλή του θεράποντα ιατρού.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας, Ιωάννης Γ. Καραϊτιανός, η έγκαιρη διάγνωση σε θεραπεύσιμο στάδιο των συχνότερων μορφών καρκίνου (καρκίνος μαστού, τραχήλου μήτρας, παχέος εντέρου, προστάτου, πνεύμονος, του ήπατος, του παγκρέατος, κ.ά.) έχει πολύ μεγάλη σημασία στις μέρες μας και για τούτο ο προσυμπτωματικός έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μέχρι την ηλικία των 75 χρόνων, εφόσον το άτομο κρίνεται ικανό, με βάση τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του, να υποβληθεί σε θεραπευτική χειρουργική επέμβαση ή χημειοθεραπεία στην περίπτωση θετικής διάγνωσης.

Στη χώρα μας, συνεχίζει ο κ. Καραϊτιανός, δεν έχει αναγνωρισθεί ακόμα η Χειρουργική Ογκολογία ως ιατρική εξειδίκευση, όπως είναι η Παθολογική Ογκολογία και η Ακτινοθεραπεία, παρά την από 8ετίας και πλέον θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚεΣΥ), σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πολιτεία σύντομα θα συντρέξει στη νομοθετική ρύθμιση του κενού αυτού, που άλλωστε δεν απαιτεί δαπάνες αλλά αντίθετα θα συμβάλει και στην επιμόρφωση και εξοικείωση των νεοτέρων χειρουργών στη σύγχρονη αντιμετώπιση των όγκων.

Το μήνυμα της FairLife LCC – Καρκίνος & ανισότητες

«Ο καρκίνος μπορεί και πρέπει να νικηθεί, με την εξάλειψη των ανισοτήτων και τη συμμετοχή όλων μας!»

Αυτό είναι το μήνυμα της FairLife LCC, στο πλαίσιο της παγκόσμιας ενημερωτικής εκστρατείας «Close the Care Gap». Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου σηματοδοτεί και την έναρξη της παγκόσμιας ενημερωτικής εκστρατείας από το Union for International Cancer Control (UICC) «Close the Care Gap», που έχει ως στόχο τη μείωση των ανισοτήτων στη φροντίδα του καρκίνου σε όλο τον κόσμο.

Το 2022, που είναι και ο πρώτος χρόνος της τριετούς αυτής εκστρατείας, είναι αφιερωμένο στην κατανόηση και στην αναγνώριση των ανισοτήτων στη φροντίδα του καρκίνου. Το εισόδημα, η εκπαίδευση, η γεωγραφική θέση και οι διακρίσεις με βάση την εθνικότητα, το φύλο, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την ηλικία, την αναπηρία και τον τρόπο ζωής, είναι μερικοί μόνο από τους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τόσο τη φροντίδα του καρκίνου όσο και την ίδια την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.

Για τη FairLife LCC, η ανισότητα στην πρόληψη και φροντίδα του καρκίνου κοστίζει ακριβά σε ανθρώπινες ζωές. Το όραμα της FairLife είναι η δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση για τον ασθενή στις διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και στις νέες καινοτόμες θεραπείες, με την έγκαιρη και καθολική πρόσβαση στην απαιτούμενη πληροφόρηση.

Θέλοντας να συμβάλει στη διάδοση αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας, η FairLife LCC δημιούργησε ένα ενημερωτικό video με τη συμμετοχή επιστημόνων, πρόεδρων επιστημονικών εταιρειών και των FairLife Ambassadors, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας και συμβάλλοντας στη διάδοση του μήνυμα «Close the Care Gap», γιατί ο καρκίνος μπορεί και πρέπει να νικηθεί, με την εξάλειψη των ανισοτήτων και τη συμμετοχή όλων μας!

Δείτε το video για την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου 2022

H Κορίνα Πατέλη – Bell, πρόεδρος της FairLife L.C.C. δήλωσε: « Η πρόσβαση στην έγκαιρη διάγνωση και σε νέες καινοτόμες θεραπείες αποτελεί κοινωνικό δικαίωμα. Στο σύζυγό μου Simon Bell, δεν δόθηκε η ευκαιρία να έχει πρόσβαση σε μία νέα καινοτόμο θεραπεία που ήταν διαθέσιμη μόνο στην Αμερική, μέσω κλινικής μελέτης και δυστυχώς λόγω της πανδημίας δεν καταφέραμε να ταξιδέψουμε. Η ΖΩΗ είναι το πολυτιμότερο αγαθό και πρέπει όλοι οι ασθενείς να έχουν το δικαίωμα να την διεκδικήσουν ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής, την εθνικότητα, το εισόδημα και τόσες άλλες ανισότητες που βιώνουμε καθημερινά».

Ο πρώτος μη κερδοσκοπικός κοινωνικός φορέας για τον καρκίνο του πνεύμονα «FairLife L.C.C.» δημιουργήθηκε στη μνήμη του Simon Βell, 57 ετών, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα τον Αύγουστο του 2020.

Συνεργασία του ΜΑΝΑ & του Πρύτανη Μ. Δημόπουλου

Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός ΜΑΝΑ, ο οποίος από τον Ιανουάριο του 2018 παρέχει δωρεάν εξατομικευμένες υπηρεσίες φροντίδας και υποστήριξης βάσει ιατρικής ένδειξης σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού και γυναικολογικό καρκίνο συμπληρώνει 4 χρόνια ζωής! Σε αυτή τη μεγάλη χρονική περίοδο μάλιστα αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, το ΜΑΝΑ έχει κατορθώσει να παραμείνει ενεργό, προσφέροντας σε περισσότερες από 300 γυναίκες τις υπηρεσίες του, ενώ ο οργανισμός συνεχίζει αδιάλειπτα τη λειτουργία του!

Ο εορτασμός αυτής της συμβολικής ημέρας φέτος αποκτά ιδιαίτερα σημασία καθώς ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός ΜΑΝΑ και ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητής Μελέτιος Αθανάσιος Δημόπουλος (Καθηγητής Αιματολογίας Ογκολογίας) ανακοινώνουν την συνεργασία τους, με σκοπό την παροχή από τον Οργανισμό, δωρεάν γονιδιακού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού και κάθε γυναικολογικό καρκίνο σε γυναίκες, που πληρούν αυστηρά τα ιατρικά κριτήρια όπως αυτά έχουν διεθνώς οριστεί.

Μερικά στοιχεία για την 4ετή πορεία του ΜΑΝΑ:

Στο σύνολο 11.296 ωρών υπηρεσίας, 300 γυναίκες έχουν δεχτεί κατά μέσο όρο 14,46 ώρες ημερησίως ενώ παράλληλα, στο έργο του ΜΑΝΑ συνεισφέρουν 32 εθελοντές γιατροί, επαγγελματίες υγείας και εξειδικευμένο, στις διάφορες υπηρεσίες, προσωπικό. Επιπλέον 19 εθελοντές γιατροί και επαγγελματίες υγείας παρέχουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν στους επαγγελματικούς τους χώρους.

Συνέδριο από την ΑΚΟΣ για τον ογκολογικό ασθενή

«Όφελος και τίμημα για τον ογκολογικό ασθενή» είναι ο τίτλος διεπιστημονικού συνεδρίου που διοργανώνει η ΑΚΟΣ και θα λάβει χώρα διαδικτυακά στις 11 & 12 Φεβρουαρίου 2022 (www.livemed.gr)

Επιστήμονες απ’ όλες τις ογκολογικές ειδικότητες, εξετάζουν τις παραμέτρους που αυξάνουν το «όφελος» και μειώνουν το «τίμημα», στο πλαίσιο της θεραπείας του ογκολογικού ασθενή.

Ανοσοθεραπεία, χημειοθεραπεία και μοριακά στοχευμένα φάρμακα έχουν αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των ογκολογικών ασθενών. Αυτό το «όφελος», συνοδεύεται από την παράλληλη προσπάθεια των επιστημόνων, ο ασθενής να καταβάλλει το χαμηλότερο «τίμημα», που περιλαμβάνει ήπιες παρενέργειες και υψηλή λειτουργικότητα μετά την αποθεραπεία του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ