ΕΛΛΑΔΑ

Θωμαΐδης: Αναμένεται μείωση θανάτων από αυτή την εβδομάδα - Πιθανή και νέα έξαρση κρουσμάτων

Θωμαΐδης: Αναμένεται μείωση θανάτων από αυτή την εβδομάδα - Πιθανή και νέα έξαρση κρουσμάτων
Υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο έξαρσης τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσε ο Νίκος Θωμαΐδης AP Photo

Αποκλιμάκωση και των σκληρών δεικτών της πανδημίας αναμένουν τις επόμενες ημέρες τόσο ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Νίκος Θωμαΐδης, όσο και ο καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ Ιωάννης Κιούμης.

Υπάρχει σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο έξαρσης τις επόμενες εβδομάδες με την ενδεχόμενη επέλαση της υποπαραλλαγής ΒΑ.2 της Όμικρον, ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Νίκος Θωμαΐδης, ενώ φάνηκε αισιόδοξος ότι από αυτή την εβδομάδα, θα υπάρξει αποκλιμάκωση του δείκτη των απωλειών.

Επιπέδωση των σκληρών δεικτών επιβεβαιώνει και ο Ιωάννης Κιούμης, ενώ εκτιμά πως μια πιθανή έξαρση της πανδημίας δεν θα είναι μεγάλη ούτε σε ένταση ούτε σε διάρκεια.

Αναλυτικότερα, όπως εξήγησε ο Νίκος Θωμαΐδης, «οι αναλύσεις που κάνουμε στα λύματα της Αττικής δείχνουν σταθεροποίηση των κρουσμάτων. Έχουμε αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας. Και οι εισαγωγές μειώνονται, αλλά κυρίως οι διασωληνωμένοι και φαίνεται ότι από αυτή την εβδομάδα θα έχουμε και μία αποκλιμάκωση στον δείκτη των απωλειών».

Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας έξαρσης της πανδημίας, καθώς όπως είπε: «Βρισκόμαστε σε μία φάση που είναι πιθανή μία νέα έξαρση της πανδημίας με ένα νέο κύκλο μολύνσεων τις επόμενες εβδομάδες, διότι παραδοσιακά αυτό το δίμηνο δίνει αύξηση ιώσεων».

Όπως εξήγησε: «Αυτή τη στιγμή στην κοινότητα κυκλοφορεί 90% η παραλλαγή Όμικρον και 10% η παραλλαγή Δέλτα. Mε την ενδεχόμενη επέλαση της υποπαραλλαγής ΒΑ.2 της Όμικρον είναι πιθανό να έχουμε ένα νέο κύκλο μολύνσεων και ταυτόχρονα επειδή υπάρχει η Δέλτα αύξηση εισαγωγών και διασωληνώσεων».

Επισήμανε ακόμη: «Ο τριπλός εμβολιασμός προστατεύει πάνω από 90% από την βαριά νόσηση από την Δέλτα και πάνω από 80% και στην Όμικρον. Άρα για το επόμενο διάστημα είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε στον τριπλό εμβολιασμό και στα προστατευτικά μέτρα».

Ο Ιωάννης Κιούμης καθηγητής πνευμονολογίας στο ΑΠΘ, χαρακτήρισε «απογοητευτικά υψηλός» τον αριθμό των θανάτων σε σχέση και με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όπως εξήγησε «έχει να κάνει και με την ηλικιακή διαστρωμάτωση της χώρας, με τα ποσοστά εμβολιασμού στους ηλικιωμένους και με τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας όπως πόσο γρήγορα προσφεύγει κάποιος στο νοσοκομείο όταν είναι άρρωστος».

Επισήμανε πως «είμαι από αυτούς που θα τονίζω επίμονα πως ο αριθμός των θανάτων αναδεικνύει την όχι καλή λειτουργία του Συστήματος Υγείας μας όταν βρίσκεται σε συνθήκες έντονου στρες» και κατέληξε, λέγοντας: «Υπάρχει ανάγκη να γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ