ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός και Σύνδρομο MIS-C: Τα συμπτώματα στα παιδιά - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Κορωνοϊός και Σύνδρομο MIS-C: Τα συμπτώματα στα παιδιά - Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Το σύνδρομο εκδηλώνεται συνήθως με υψηλό πυρετό και με συμπτώματα από διάφορα συστήματα του οργανισμού του παιδιού AP Photo/Andreea Alexandru

Ανησυχία επικρατεί για το σύνδρομο MIS-C, που επηρεάζει παιδιά και νεαρούς ενήλικες που νόσησαν από κορωνοϊό, ενώ σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, έχει εμφανιστεί σε περίπου 100 παιδιά στην Ελλάδα. 

Για τα συμπτώματα του συνδρόμου καθώς και οδηγίες για τους γονείς, δίνει ο καθηγητής Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Εμμανουήλ Ροηλίδης, μέσω της ΕΡΤ.

Όπως λέει ο καθηγητής, δεν πρόκειται για κάτι καινούργιο.

«Συναντάται εδώ και ένα χρόνο περίπου. Είναι κάτι που συμβαίνει στα παιδιά μετά από νόσηση covid, η οποία μάλιστα μπορεί να είναι και λανθάνουσα, δηλαδή να μην έχει δώσει πολλά συμπτώματα. Σε δύο με έξι εβδομάδες μπορεί να συμβεί. Εκδηλώνεται συνήθως με υψηλό πυρετό και με συμπτώματα από διάφορα συστήματα του οργανισμού του παιδιού, όπως την καρδιά, το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό, τους βλεννογόνους και το δέρμα. Στο Ιπποκράτειο έχουμε δει κάπου 35-36 περιστατικά μέσα σε όλη την περίοδο της covid. Πανελλήνια είναι κάπως παραπάνω από 100 που έχουν καταγραφεί», είπε.

Ο κ. Ροηλίδης συνέχισε λέγοντας: «Συμβαίνει σε μεγάλα παιδιά κυρίως και σε νεαρούς ενήλικες της κατηγορίας 20 – 30 ετών. Τα περισσότερα περιστατικά δεν είναι ιδιαίτερα βαριά και γι’ αυτό δεν πρέπει να φοβίζουμε τον κόσμο. Λίγα μπορεί να χρειαστούν και νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Εμείς είχαμε 3 από τα 35 περιστατικά που χρειάστηκαν ΜΕΘ. Όταν έχει προηγηθεί νόσος covid, σαφώς πρέπει κανείς να έχει το νου του. Φυσικά οι γονείς πρέπει να σπεύσουν στο γιατρό και το νοσοκομείο που εφημερεύει για να εξεταστεί το παιδί και να δοθεί, αν χρειάζεται περαιτέρω φροντίδα, είτε εισαγωγή».

«Υπάρχει θεραπεία η οποία χορηγείται. Δεν είχαμε καμία κακή κατάληξη σε τέτοια παιδιά έως τώρα. Υπάρχουν παιδιά στα οποία δεν υπήρχε ιστορικό βαριάς συμπτωματικής νόσησης αλλά υπήρχε ιστορικό στην οικογένεια, και είχαν αντισώματα. Κάποια άλλα έχουν ιστορικό νόσησης και παρουσιάζουν μετά από μερικές εβδομάδες το σύνδρομο», είπε ακόμα.

«Ό,τι αφορά στην πανδημία είναι νέο και σε ό,τι αφορά στα παιδιά. Το σύνδρομο αυτό παρατηρήθηκε τότε, φαίνεται να έχει μια ποικιλότητα στη βαρύτητά του. Αυτό που χρειάζεται πάντα από τον γονιό είναι η συμβουλευτική από τον παιδίατρο. Δε νομίζω ότι χρειάζεται να ανησυχούμε περισσότερο από ότι για άλλα πράγματα από τα οποία τα παιδιά μπορούν να νοσήσουν. Ο εμβολιασμός προφυλάσσει και από αυτό το σύνδρομο», τόνισε.

Τι είναι το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (MIS-C)

Σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία, το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (MIS-C) είναι ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα όπως πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από Covid-19, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.

Η κλινική αυτή οντότητα περιγράφηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020, ενώ ο ΠΟΥ περιέγραψε για πρώτη φορά αυτή την κατάσταση το Μάιο του 2020 και παρείχε έναν προκαταρκτικό κλινικό ορισμό.

Συνολικά, τα παιδιά παραμένουν σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής ή κρίσιμης Covid-19, ωστόσο, παρόμοια με τους ενήλικες, ορισμένες υποκείμενες παθήσεις κάνουν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες. Οι πιο συχνά αναφερόμενες από αυτές τις καταστάσεις είναι η παχυσαρκία, η χρόνια πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή.

Στα μικρά παιδιά που έχουν μέση ηλικία επτά ετών, σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο, τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Καβασάκι.

Παράλληλα, οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κορωνοϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα, σύμφωνα με άλλη αμερικανική έρευνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ