ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Θωμαΐδης: Η κατάσταση δεν επιτρέπει χαλάρωση των μέτρων αυτή την εβδομάδα

Κορωνοϊός - Θωμαΐδης: Η κατάσταση δεν επιτρέπει χαλάρωση των μέτρων αυτή την εβδομάδα
Συμπεραίνουμε ότι το δίμηνο Φεβρουάριος - Μάρτιος χαρακτηρίζεται από αύξηση των λοιμώξεων και δεν αναμένεται κάποια μεγάλη μείωση των κρουσμάτων, είπε ο κ. Θωμαΐδης AP Photo

Δεν αναμένεται κάποια μεγάλη μείωση των κρουσμάτων κορωνοϊού το δίμηνο Φεβρουάριος Μάρτιος, εκτίμησε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Θωμαΐδης. 

Παράλληλα τόνισε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει και ότι την παρούσα εβδομάδα, η κατάσταση δεν επιτρέπει χαλάρωση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε μιλώντας στην ΕΡΤ, η κοινωνία δεν αντέχει άλλα σκληρά μέτρα.

Συγκεκριμένα ο κ. Θωμαΐδης μίλησε για μια κατάσταση, την παρούσα εβδομάδα, η οποία «θεωρητικά δεν επιτρέπει χαλάρωση», ενώ πρόσθεσε:

«Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από πέρυσι. Το στέλεχος που επικρατεί είναι το Όμικρον που δίνει ήπια νοσηρότητα, ωστόσο η Δέλτα δεν έχει εξαφανιστεί. Παράλληλα, η κατάσταση και η οικονομική και η ψυχολογική της κοινωνίας δεν επιτρέπει σκληρά μέτρα».

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι η πανδημία έχει τελειώσει ή είναι προς το τέλος της», πρόσθεσε.

Ο ίδιος είπε σχετικά: «Αυτή τη στιγμή οι σκληροί δείκτες όπως αυτός των απωλειών, είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο λόγω των μολύνσεων που συνέβησαν στη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων και οφείλονται κατά βάση σε μολύνσεις από την παραλλαγή Δέλτα, η οποία δεν έχει εξαφανιστεί από την κοινότητα. Άτομα άνω των 60 ετών ανεμβολίαστα, με νοσηρότητα μπορεί να τα οδηγήσει στο νοσοκομείο. Αυτή την εβδομάδα είδαμε μια μικρή αύξηση στις εισαγωγές».

«Συνυπολογίζοντας τα δεδομένα που δείχνουν μια σταθερότητα και μικρή αύξηση και όχι μια ύφεση, συμπεραίνουμε ότι το δίμηνο Φεβρουάριος και Μάρτιος χαρακτηρίζεται από αύξηση των λοιμώξεων και δεν αναμένεται κάποια μεγάλη μείωση των κρουσμάτων», σημείωσε ακόμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ