ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός εντατικής στο Παίδων ο 11χρονος με σύνδρομο MIS-C

Εκτός εντατικής στο Παίδων ο 11χρονος με σύνδρομο MIS-C
Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, το σπάνιο σύνδρομο MIS-C έχει εμφανιστεί σε περίπου 100 παιδιά στην Ελλάδα INTIME/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Σε απλή κλίνη covid του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης νοσηλεύεται πλέον ο 11χρονος ο οποίος παρουσίασε το σύνδρομο MIS-C, μετά την ευτυχή εξέλιξη της πορείας της υγείας του.

Ο 11χρονος ο οποίος νοσηλεύτηκε στην εντατική του Παιδιατρικού Νοσοκομείων Παίδων παρουσίασε τα συμπτώματα του συνδρόμου αμέσως μετά την ανάρρωσή του από τον κορωνοϊό από τον οποίο νόσησε για δεύτερη φορά.

Νοσηλεύτηκε αρχικά στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη πνευμονική εμβολή.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, το σπάνιο σύνδρομο MIS-C έχει εμφανιστεί σε περίπου 100 παιδιά στην Ελλάδα.

Τι είναι το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (MIS-C)

Σύμφωνα με την ιατρική βιβλιογραφία, το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (MIS-C) είναι ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις.

Συγκεκριμένα, τα παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα όπως πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από Covid-19, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.

Η κλινική αυτή οντότητα περιγράφηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020, ενώ ο ΠΟΥ περιέγραψε για πρώτη φορά αυτή την κατάσταση το Μάιο του 2020 και παρείχε έναν προκαταρκτικό κλινικό ορισμό.

Συνολικά, τα παιδιά παραμένουν σε χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής ή κρίσιμης Covid-19, ωστόσο, παρόμοια με τους ενήλικες, ορισμένες υποκείμενες παθήσεις κάνουν τα παιδιά πιο ευάλωτα σε σοβαρές ασθένειες. Οι πιο συχνά αναφερόμενες από αυτές τις καταστάσεις είναι η παχυσαρκία, η χρόνια πνευμονοπάθεια (συμπεριλαμβανομένου του άσθματος), οι καρδιαγγειακές παθήσεις και η ανοσοκαταστολή.

Στα μικρά παιδιά που έχουν μέση ηλικία επτά ετών, σύμφωνα με ιταλική έρευνα από γιατρούς του Μπέργκαμο, τα συμπτώματα του νέου συνδρόμου μοιάζουν περισσότερο με εκείνα της Καβασάκι.

Παράλληλα, οι έφηβοι και οι νέοι ενήλικες εμφανίζουν πιο έντονη φλεγμονώδη αντίδραση στον κορωνοϊό, η οποία απειλεί σοβαρότερα την καρδιά τους και άλλα όργανα, σύμφωνα με άλλη αμερικανική έρευνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ