ΕΛΛΑΔΑ

Σύνδρομο MIS-C: Δύο στα δέκα παιδιά χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ - Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Σύνδρομο MIS-C: Δύο στα δέκα παιδιά χρειάστηκαν εισαγωγή σε ΜΕΘ - Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς
Μια πρόσφατη μελέτη του CDC έδειξε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών με 2 δόσεις μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C κατά 91% AP Photo/Manu Fernandez

Στα παιδιά και στο υπερ φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της σημερινής ενημέρωσης η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε αρχικά η καθηγήτρια, «η εικόνα στα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι σταθερή τόσο από πλευράς νέων κρουσμάτων όσο και αναφορικά με τις νοσηλείες τους», για να προσθέσει πως «Την εβδομάδα αυτή απασχόλησε το υποφλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C. Το σύνδρομο αυτό είναι γνωστό από τις αρχές της πανδημίας και τότε λέγαμε ότι τα παιδιά φαίνεται να πάσχουν από κάτι που έμοιαζε με τη νόσο Καβασάκι».

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, συνήθως εμφανίζεται τρεις με έξι εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη ανεξάρτητα από τη βαρύτητα της νόσου κατά τη διάρκεια της οξείας λοίμωξης.

Στην Ελλάδα σε πολυκεντρική μελέτη που διενεργήθηκε με επικεφαλής την καθηγήτρια Μαρία Τσολιά, μέχρι το τέλος του 2021 είχαν νοσηλευτεί 119 παιδιά με διάμεση ηλικία τα οκτώ έτη. Τα παιδιά εμφάνισαν κατά κύριο λόγο υψηλό πυρετό, γαστρεντερικές διαταραχές και εξανθήματα.

Σημαντικό ποσοστό αυτών εμφάνισε μυοκαρδίτιδα και άλλες επιπλοκές από την καρδιά, ενώ δύο στα δέκα χρειάστηκαν εισαγωγές στη ΜΕΘ λόγω βαριάς κατάστασης, τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι είναι αναμενόμενο να δούμε νέα περιστατικά του συνδρόμου MIS-C. Ο υψηλός πυρετός στα παιδιά που πέρασαν κορωνοϊό θα πρέπει να είναι ένα καμπανάκι για τους γονείς τους, σημείωσε.

Μια πρόσφατη μελέτη του CDC έδειξε ότι ο εμβολιασμός των παιδιών με 2 δόσεις μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C κατά 91%.

Παράλληλα, έδειξε ότι τα παιδιά που εμφάνισαν σοβαρό MISC ήταν ανεμβολίαστα.

Για τη μυοκαρδίτιδα από το εμβόλιο, κυρίως στα αγόρια, η καθηγήτρια ανέφερε ότι δεδομένα από το CDC δείχνουν ότι 90 μέρες μετά τη λοίμωξη, το 99% των παιδιών παρουσίασε σημαντική βελτίωση, ενώ το 81% είχε πλήρη ίαση. Επομένως, πρόκειται για μια ήπια και παροδική επιπλοκή.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ