ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Αντιικά φάρμακα: Πότε πρέπει να γίνεται η υποβολή της αίτησης

Κορωνοϊός - Αντιικά φάρμακα: Πότε πρέπει να γίνεται η υποβολή της αίτησης
Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα που έχει ανοίξει εδώ και μία εβδομάδα 1.436 αιτήσεις χορήγησης αντιικών χαπιών και έχουν απορριφθεί 19 Pixabay

Τη σημασία της γρήγορης υποβολής της αίτησης για την χορήγηση των αντιικών χαπιών σε ασθενείς με covid-19, επισήμανε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. 

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι γιατροί θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην επιτροπή, την πρώτη ή δεύτερη μέρα που ο ασθενής θα διαγνωστεί θετικός και το αργότερο την τρίτη, ώστε έως την πέμπτη μέρα τα χάπια να έχουν φτάσει στο σπίτι του, που είναι και το περιθώριο για την δράση τους. «Μετά την πέμπτη μέρα είναι αργά για τα φάρμακα αυτά», τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός. Η επιτροπή, σημείωσε, κάνει μεγάλη προσπάθεια για να εγκρίνονται οι αιτήσεις γρήγορα και να ξεκινήσει η διαδικασία της κατ'οίκον παράδοσης μέσω του ΕΟΠΥΥ.

Μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα που έχει ανοίξει εδώ και μία εβδομάδα 1.436 αιτήσεις χορήγησης αντιικών χαπιών και έχουν απορριφθεί 19. Το τελευταίο τετραήμερο έχουν υποβληθεί 757 αιτήσεις, 42 ακυρώθηκαν από τους ασθενείς, σε 477 έχουν ήδη παραδοθεί τα φάρμακα και οι υπόλοιπες βρίσκονται στη διαδικασία παράδοσης.

Σημειώνεται ότι έχει συσταθεί ομάδα που θα εξυπηρετεί τους ασθενείς, αναφορικά με τη διαδικασία διάθεσης των αντιικών φαρμάκων κατά της COVID-19.

Οι ασθενείς με COVID-19 που είναι επιλέξιμοι για τη χορήγηση αντιικών χαπιών κατά της COVID-19, πλέον μπορούν να επικοινωνούν με την Ομάδα Εξυπηρέτησης για τη διαδικασία διάθεσης αντιικών χαπιών κατά της COVID-19 στο email: antiikacovid19@moh.gov.gr.

Υπενθυμίζεται ότι για την παραλαβή του φαρμάκου, οι ασθενείς των οποίων η αίτηση εγκρίνεται, πρέπει άμεσα να αποδέχονται τους όρους χρήσης και χορήγησης στο σύνδεσμο fay.eopyy.gov.gr.

Για τη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων, χρειάζεται η συγκατάθεση του ασθενούς, καθώς τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν έχουν λάβει ακόμα την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA).

Η αίτηση γίνεται μέσω της ΗΔΙΚΑ και της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Η Επιστημονική Επιτροπή- η οποία σημειωτέον ήταν η ίδια που ενέκρινε και τα μονοκλωνικά αντισώματα- εγκρίνει τα φάρμακα εντός 48 ωρών. Σε κάποιες περιπτώσεις δε, η Επιτροπή μπορεί να απαντήσει και σε 24 ώρες. Ο ασθενής αποδέχεται τους όρους χρήσης και έγκρισης και δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο. Το επόμενο βήμα είναι να τα λάβει κατ’ οίκον με courier.

Η διάρκεια της θεραπείας

Ο άνθρωπος που έχει βγει θετικός και θα λάβει τα αντιικά φάρμακα, θα λάβει συνολικά 40 χάπια για την θεραπεία του, δηλαδή 8 χάπια την ημέρα. Πρόκειται για μία 5ήμερη θεραπεία. Μάλιστα όσο λιγότερα τα συμπτώματα, τόσο το καλύτερο, τονίστηκε στη διάρκεια του πρόσφατου webinar που οργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αττικής.

Πάντως τα φάρμακα χορηγούνται από την έναρξη των συμπτωμάτων και όχι από την έναρξη της θετικότητας. Για τον λόγο αυτό, ο ασθενής θα πρέπει να βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό του προκειμένου να τον κατευθύνει.

Μετά την πάροδο 28 ημερών, ο θεράπων γιατρός θα πρέπει να δηλώσει στην Επιτροπή σχετικά με την πορεία του ασθενούς.

Αντιικά και στους ογκολογικούς και στους ασθενείς με αυτοάνοσα

Αναφορικά με τους χρονίως πάσχοντες, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, έχει τονίσει ότι τα αντιικά μπορούν να χορηγούνται και σε καρκινοπαθείς που βρίσκονται ήδη σε θεραπεία, καθώς και σε ασθενείς που έχουν κάποιο αυτοάνοσο. Για το τελευταίο ωστόσο, θα αποφανθεί με ασφάλεια η αρμόδια Επιστημονική Επιτροπή.

Να σημειώσουμε, ότι ήδη η χώρα μας έχει παραλάβει 5.700 θεραπείες της μολνουπιραβίρης (της Merck), ενώ μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να παραληφθούν άλλες 25.000 θεραπείες. Επίσης στις αρχές Μαρτίου, αναμένουμε άμεσα και τα αντιικά χάπια της Pfizer.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ