ΕΛΛΑΔΑ

Θάνατος τριών κοριτσιών: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών στην Πάτρα - Πού εστιάζουν οι έρευνες

Θάνατος τριών κοριτσιών: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών στην Πάτρα - Πού εστιάζουν οι έρευνες
Η οικογένεια αποχαιρέτησε πριν από λίγες ημέρες την 9χρονη Τζωρτζίνα (αριστερά), ενώ το 2019 είχε πεθάνει η 3,5 ετών Μαλένα Screen Grab

Ένα θρίλερ καλούνται να διερευνήσουν οι αξιωματικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών που ανέλαβαν τον φάκελο της υπόθεσης των θανάτων των τριών κοριτσιών της ίδιας οικογένειας μέσα σε τρία χρόνια στην Πάτρα. Αιφνίδια ανακοπή από απροσδιόριστη αιτία, αναφέρεται και στις τρεις περιπτώσεις ως αιτία θανάτου.

Η υπόθεση κρίθηκε ως ιδιαίτερα σοβαρή και η Εισαγγελία της Πάτρας διαβίβασε τον φάκελο με την προκαταρκτική στην Ασφάλεια Αττικής προκειμένου να διευκρινιστεί εάν οι τρεις θάνατοι οφείλονται σε παθολογικά αίτια ή εάν συντρέχουν λόγοι περαιτέρω διερεύνησης της υπόθεσης.

Πλέον, το Τμήμα Ανθρωποκτονιών ανέλαβε να ερευνήσει τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου των τριών παιδιών. Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στην Πάτρα προκειμένου να παραλάβει τους φακέλους των κοριτσιών. Για καθέναν από τους αιφνίδιους, όπως χαρακτηρίστηκαν, θανάτους των παιδιών έχουν σχηματιστεί ισάριθμες δικογραφίες, τις οποίες θα συγκεντρώσουν και θα μελετήσουν οι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών, πριν καλέσουν για εξέταση τους γονείς των τριών κοριτσιών.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν καταθέσεις και από τους γιατρούς που εξέτασαν τα παιδιά τόσο στην Αθήνα όσο και στην Πάτρα, καθώς και τους ιατροδικαστές που εξέτασαν τις σορούς.

Επιπλέον, αναμένονται οι αναλύσεις των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων της μικρής Τζωρτζίνας που έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες. Επίσης, θα ανασυρθούν τα πορίσματα των τοξικολογικών εξετάσεων για τον θάνατο των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας.

Η οικογένεια αποχαιρέτησε την περασμένη Πέμπτη την 9χρονη Τζωρτζίνα που έπασχε από καρδιολογικό πρόβλημα, το 2020 τη 6 μηνών Ίριδα που έπασχε από μια σπάνια νόσο φλεβοκόμβου και το 2019 την 3,5 ετών Μαλένα στην οποία είχε διαγνωστεί ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα.

Έτοιμοι να συνεργαστούν οι γιατροί της Πάτρας

Η αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας Άννα Μαστοράκου δήλωσε στην ΕΡΤ ότι πρόκειται για ένα άλυτο μυστήριο το πώς τα τρία παιδιά κατέληξαν από διαφορετικές αιτίες με την ίδια περίπου κλινική εικόνα.

Τόνισε, ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί της Πάτρας είναι σοκαρισμένοι για το γεγονός ότι ακόμη δεν υπάρχουν απαντήσεις για τους τρεις θανάτους. Σημείωσε ότι οι ίδιοι έκαναν ό,τι μπορούσαν κατά την περίθαλψη των τριών κοριτσιών και είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν στην έρευνα για να δοθούν απαντήσεις.

Η κυρία Μαστοράκου εκτίμησε πως η υπόθεση της Τζωρτζίνας θα δώσει απαντήσεις και πως εάν χρειαστεί θα πρέπει να ανοίξουν και οι φάκελοι των άλλων κοριτσιών.

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα thebest.gr, την υπόθεση φέρεται να παρακολουθούσε τις τελευταίες ημέρες ακόμη και ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ένα από τα ερωτήματα που έχουν προκύψει είναι το γεγονός ότι και τους τρεις θανάτους των παιδιών δεν ήταν παρόντες γιατροί προκειμένου να έχουν άμεση εικόνα του τι συνέβη.

Παράλληλα, προβληματίζει το γεγονός ότι πάνω από δέκα γιατροί, νοσηλευτές και ιατροδικαστές, δεν μπορούν να αποφανθούν για τα αίτια των αιφνίδιων θανάτων ενώ οι περισσότεροι τους περιγράφουν ως ανεξήγητους.

Ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων δήλωσε στο Mega ότι η ολοκλήρωση των ιατροδικαστικών εξετάσεων, νεκροψία νεκροτομή, τοξικολογικές, ιστολογικές, και γενετικές, είναι αυτές που θα δείξουν τις πραγματικές αιτίες θανάτου των τριών παιδιών.

«Πριν ολοκληρωθούν οι ιατροδικαστικές εξετάσεις είναι όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Η ιατροδικαστική μέχρι να έχει όλα τα στοιχεία, δεν μπορεί να δώσει καμία απάντηση».

Ο κ. Λέων σημείωσε ότι όταν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις και υπάρχει μια πλήρης εικόνα, θα αναζητηθούν και ευθύνες, καθώς και τα τρία παιδιά πέθαναν εντός του νοσοκομείου. «Όταν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις θα αρχίσουν να διερευνώνται και οι όποιες ευθύνες υπάρχουν».

Όπως λέει ο ιατροδικαστής, «το συντομότερο σε έναν μήνα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα».

Επιπλέον, μιλώντας στο Newsbomb.gr, ο ιατροδικαστής επισήμανε: «Η ανακοπή δεν είναι αιτία θανάτου, αλλά μηχανισμός θανάτου», εξηγώντας ότι πρέπει «να διερευνούμε κάθε φορά από που προέρχεται η κατάληξη».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν είναι φυσιολογικό τρεις περιπτώσεις σε πολύ νεαρά άτομα και μάλιστα σε κοντινό διάστημα» τόνισε. Ερωτηθείς για το αν είναι συνηθισμένο δύο ή και τρία μέλη της ίδιας οικογένειας να φεύγουν από την ίδια αιτία θανάτου, ο ιατροδικαστής τόνισε ότι «σε ενήλικες είναι φυσιολογικό να συμβεί, αλλά όχι σε νεαρότερης ηλικίας άτομα».

Επισήμανε, δε, ότι «φαίνεται ότι τα δύο από τα τρία παιδιά ήταν και νοσηλευόμενα στο νοσοκομείο, πράγμα που σημαίνει πως είχαν ιατρική εικόνα καθημερινά και παρ’ όλα αυτά δεν κατέστη δυνατόν να ερμηνεύσουν ή δεν μπορέσουν να κάνουν τη σύνδεση με την αιτία θανάτου» κατέληξε ο κ. Λέων.

Τι συνέβη με την Τζωρτζίνα

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Αθηνών, Σωτήρη Μπουζιάνη, που διενήργησε τη νεκροψία – νεκροτομή της 9χρονης, δεν έχει προσδιοριστεί ο λόγος της καρδιακής ανακοπής της μικρής Τζωρτζίνας.

«Δεν μπορώ να πιστέψω πως αυτό το παιδί έφυγε τόσο ξαφνικά. Κανείς μας δεν μπορεί να το πιστέψει. Υπήρχε απινιδωτής, στην Πάτρα το είχαν «ασφαλίσει», τι να πω, περιμένω με αγωνία να δω τις ιστολογικές και τοξικολογικές εξετάσεις» ανέφερε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ο Σωτήρης Μπουζιάνης.

Σύμφωνα με την έκθεσή του, ο θάνατος του παιδιού είναι «απροσδιόριστος» και πιθανόν η αιτία να φανεί μέσω των εξειδικευμένων εξετάσεων στα όργανα της μικρής. Ακόμη και στην περίπτωση που η ιστολογική εξέταση βγει «καθαρή», οι επιστήμονες είναι αποφασισμένοι να ζητήσουν περαιτέρω διερεύνηση.

Η 9χρονη Τζωρτζίνα είχε παρουσιάσει καρδιακό πρόβλημα την άνοιξη του 2021. Μέχρι τον Ιούλιο παρέμενε νοσηλευόμενη στην ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου Ρίου. Τον Απρίλιο του 2021, οι γιατροί της Παιδιατρικής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, με επικεφαλής τον Ανδρέα Ηλιάδη στο ΠΓΝΠ, είχαν δώσει μια τεράστια μάχη για να κρατήσουν στη ζωή την τρίτη κόρη της οικογένειας που θρηνούσε δύο παιδιά τα τελευταία δύο χρόνια.

Η Τζωρτζίνα νοσηλεύθηκε στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων, μπήκε στη ΜΕΘ Παίδων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, ενώ πριν λίγες εβδομάδες μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας για νευρολογικό έλεγχο λόγω της εγκεφαλίτιδας που είχε πάθει. Όπως έγραψε η «Πελοπόννησος», ακόμη και ο απινιδωτής που είχε τοποθετηθεί στη μικρή, δεν είχε δείξει ενδείξεις καρδιακής αρρυθμίας ή φθίνουσας κατάστασης της καρδιάς της. Έτσι αποφασίσθηκε να εξετασθεί σε βάθος ο συγκεκριμένος θάνατος, όπως και αυτός των δύο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας.

Τι συνέβη με την Ίριδα

Η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα είχε κάνει την νεκροψία στο δεύτερο παιδί, την Ίριδα. Το οποίο έπασχε από ένα σπάνιο καρδιακό νόσημα και μάλιστα εκ γενετής. Είχε βλεφοκόμβο. Η λεγόμενη αγενεσία φλεβοκόμβου έχει να κάνει με τον εκφυλισμό των κυττάρων που αποτελούν τον λεγόμενο φυσικό βηματοδότη της καρδιάς (φλεβοκόμβο). Κάτι που συμβαίνει με την πάροδο της ηλικίας και ο οργανισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην λειτουργία της παραγωγής καρδιακών ερεθισμάτων στην συχνότητα που πρέπει.

Το γεγονός του πρόωρου θανάτου της μικρής με αιτία την συγκεκριμένη νόσο επίσης προβληματίζει.

Τι συνέβη με την Μαλένα

«Τον Μάρτιο του 2019, η κόρη μας διαγνώσθηκε με λεμφαδενίτιδα τραχήλου δεξιάς γνάθου. Η παιδίατρος μας παρέπεμψε για περαιτέρω έλεγχο, γιατί υποψιαζόταν λευχαιμία. Στην Αθήνα μας ανακοίνωσαν ότι το παιδί έχει λευχαιμία και έπρεπε να νοσηλευτεί σε ογκολογική κλινική» είχε δηλώσει ο πατέρας της Μαλένας, στο Mega.

«Την 8η ημέρα έγινε η χημειοθεραπεία. Το παιδί της όλες αυτές τις μέρες της νοσηλείας, είχε μια άψογη εικόνα. Έπαιζε στον παιδότοπο, πήγαινε σχολείο μέσα στην κλινική, έκανε όλες τις δραστηριότητες με τους εθελοντές και προς απορία όλων, ήταν το μοναδικό παιδί που έτρωγε και έπαιζε με τέτοια διάθεση», συμπλήρωσε.

«Την 9η ημέρα πάλι ξύπνησε και όλα ήταν φυσιολογική. Μας έλεγαν ότι η θεραπεία της θα είχε 99,99% αποτέλεσμα και η νόσος δε θα εμφανιζόταν ποτέ ξανά. Στις 15:30 το μεσημέρι αποχώρησα για λίγο από το ίδρυμα και παρέμεινε δίπλα της η μητέρα της. Περίπου στις 16:40 με κάλεσε η σύζυγός μου έντρομη και με ενημέρωσε ότι το παιδί δεν ήταν καλά. Αμέσως ξεκίνησα για το νοσοκομείο και έφθασα σε 14 λεπτά», φανέρωσε.

«Εκείνο το μεσημέρι, έφυγε ο σύζυγός μου κι έμεινα εγώ δίπλα της και κοιμήθηκα μαζί της. Μετά από μια ώρα ξυπνήσαμε με την μικρούλα γιατί μπήκε στο δωμάτιο η νοσηλεύτρια και της έδωσε ένα φάρμακο για το στομάχι της. Μετά από 10 λεπτά, στις 16:40 το παιδί τινάχτηκε, έβγαλε ένα βρόγχο και έμεινε με τα μάτια της μισάνοιχτα. Της μίλησα, της φώναξα: ''Μαλένα, Μαλένα'', πήρα από τα χεράκια της τα πανάκια που είχε ως συνήθεια να κρατά στον ύπνο της και έτρεξα στο δωμάτιο των νοσηλευτών. Το παιδί είχε γυρίσει σε πλάγια θέση, είχε ξαναπάρει το πανάκι της στα χέρια της και τα χείλη της ήταν μπλε. Η γιατρός κοιτούσε την Μαλένα με απορία και αδράνεια, με αποτέλεσμα να της πιάσω το μπράτσο και να της πω: ''Τι θα κάνεις; Θα ενεργοποιηθείς; Το παιδί πεθαίνει, δεν το βλέπεις;'' Δεν έγινε άμεσα ΚΑΡΠΑ, ούτε ανάνηψη. Κάλεσαν την ΜΕΘ του Αγλαΐα Κυριακού για να πάρουν οδηγίες», αποκάλυψε η μητέρα.

Οι γιατροί δεν κατάφεραν να επαναφέρουν τη μικρή Μαλενά και ο θάνατός της, σύμφωνα με τους γιατρούς, οφειλόταν σε ανακοπή καρδιάς με αδιευκρίνιστα αίτια. Ωστόσο, μετά από τρεις μήνες, η ιατροδικαστική έκθεση έδειξε ότι ο θάνατός της οφειλόταν σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα, με τους γονείς να κάνουν μήνυση κατά παντός υπευθύνου θεωρώντας ότι δεν πήραν ικανοποιητικές απαντήσεις για τα αίτια θανάτου της Μαλένας.

«Να σταματήσει η αναπαραγωγή συγκεχυμένων πληροφοριών» ζητά η οικογένεια

Με αφορμή δημοσιεύματα και σχόλια που βλέπουν τις τελευταίες ώρες οι φως της δημοσιότητας, η οικογένεια των τριών κοριτσιών μέσω του δικηγόρου της Δημήτρη Καράμπελα εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται στα αίτια των θανάτων των τριών κοριτσιών της οικογένειας προσθέτοντας πως «με ιδιαίτερη ικανοποίηση οι γονείς πληροφορήθηκαν την έναρξη της εισαγγελικής έρευνας προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια των θανάτων των τριών παιδιών».

Αναλυτικά ο κ. Καράμπελας αναφέρει:

«Εκ μέρους των γονέων των τριών ανηλίκων τέκνων που ’’έφυγαν’’ τόσο πρόωρα από τη ζωή, Εμμανουήλ Δασκαλάκη και Σωτηρίας Δασκαλάκη-Πισπιρίγκου, δηλώνω τα εξής:

Αρχικά οι γονείς εκφράζουν τις ευχαριστίες τους τόσο στην Πατραϊκή κοινωνία, όσο και την ολόκληρη την Ελλάδα για τα μηνύματα συμπαράστασης και στήριξης που έλαβαν αυτό το διάστημα στο ανείπωτο δράμα που βιώνουν. Προς αποκατάσταση, ωστόσο, ανακριβειών που δημοσιεύονται σε διάφορα μέσα, ιδίως ηλεκτρονικού τύπου, καθώς και σε κακοπροαίρετα σχόλια, γραμμένα κάτωθι σχετικών δημοσιευμάτων, διευκρινίζουν ότι:

(α) Η αιτία θανάτου της μικρής Μαλένας το έτος 2019 σε ηλικία 3,5 ετών ήταν αρχικώς η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ενώ ακολούθως ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια και πνευμονικό οίδημα. Για τη διερεύνηση του θανάτου της Μαλένας, οι γονείς έχουν υποβάλει μήνυση κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση ερευνάται ποινικά.

(β) Η αιτία θανάτου της μικρής Ίριδας το έτος 2021 σε ηλικία 6 μηνών, σύμφωνα με τις αρχικές ιατρικές πιστοποιήσεις ήταν ομοίως η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, ακολούθως όμως και μετά από τις ιστοπαθολογικές εξετάσεις προέκυψε ότι ο θάνατος του βρέφους προήλθε από εκ γενετής -σπανιότατα- παθολογικά αίτια (αγενεσία φλεβόκομβου). Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα τους ανέφεραν οι ιατροί που εξέτασαν το βρέφος, με το σπάνιο αυτό παθολογικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε δεν θα μπορούσε να ζήσει περισσότερο από 15 έτη.

(γ) Η αιτία του πρόσφατου θανάτου της μικρής Τζωρτζίνας σε ηλικία 9 ετών είναι προς το παρόν (ομοίως) η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών, καθόσον εκκρεμούν τα αποτελέσματα των ιστοπαθολογικών εξετάσεων. Αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία ενδεχομένως θα ’’ρίξουν φως’’ στα αίτια θανάτου της.

Οι γονείς με ιδιαίτερη ικανοποίηση πληροφορήθηκαν σήμερα δι’ εμού ότι ήδη από εχθές (9-2-2022) η κ.κ. Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πατρών παρήγγειλε προς την Υπ/δνση Ασφαλείας Πατρών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια θανάτου της.

Τελειώνοντας, οι γονείς απευθύνουν ευγενική έκκληση να σταματήσει εφεξής η οποιαδήποτε δημοσίευση ή αναπαραγωγή συγκεχυμένων πληροφοριών και ανακριβειών σχετικά με την υπόθεση, οι οποίες ουδέν εισφέρουν σε ένα τόσο ευαίσθητο και τραγικό θέμα, όπως και η -εν μέσω του βαρέως πένθους τους- συνεχής ενόχληση τόσο των ιδίων, όσο και λοιπών μελών των οικογενειών τους σχετικά με απόσπαση πληροφοριών για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Ευχαριστούν εκ των προτέρων για την κατανόηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ