ΕΛΛΑΔΑ

Εμβολιασμός: Δεν ανοίγουν ακόμη ραντεβού για Novavax - Η τέταρτη δόση μόνο για ανοσοκατεσταλμένους

Εμβολιασμός: Δεν ανοίγουν ακόμη ραντεβού για Novavax - Η τέταρτη δόση μόνο για ανοσοκατεσταλμένους
Η ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19 INTIME

Η παραλλαγή Όμικρον και το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού είναι τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19, από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

«Ζούμε σε μια περίοδο που οι γνώσεις μας γύρω από την μετάλλαξη Όμικρον συνεχώς μεταβάλλονται», τόνισε στην αρχή της ενημέρωσης η κυρία Θεοδωρίδου και επανέλαβε τα βασικά χαρακτηριστικά της παραλλαγής Όμικρον, που είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα, η ανοσολογική διαφυγή και η αυξημένη δυνατότητα για επαναλοιμώξεις.

«Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη που επιβεβαιώνεται με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη», εξήγησε.

Η πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στα δεδομένα προστασίας έναντι της Όμικρον μετά από προηγούμενη νόσηση.

Όπως είπε, η φυσική νόσηση από τα στελέχη Α, Β και Δέλτα προσφέρει ισχυρή προστασία έναντι της Όμικρον κατά 90%, ενώ η φυσική νόσηση με Όμικρον είναι στο 60%.

Εάν κάποιος νοσήσει από την Όμικρον, έχει περισσότερες πιθανότητες επαναλοίμωξης. Σύμφωνα με την Μαρία Θεοδωρίδου, η φυσική προστασία δεν είναι ίδια για όλα τα άτομα, επηρεάζεται από παράγοντες όπως η ηλικία, η βαρύτητα της νόσου ή και τα υποκείμενα νοσήματα.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο χορήγησης τέταρτης δόσης, η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μελέτη από το Ισραήλ, η οποία έδειξε πως διπλασιάζει την αντίσταση στη λοίμωξη με τη μετάλλαξη Όμικρον και τριπλασιάζει την προστασία από εισαγωγή σε νοσοκομείο.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως: «Επιφυλασσόμαστε για την τέταρτη δόση και είναι για ειδικές περιπτώσεις όπως οι ανοσοκατασταλμένοι».

Σε αυτό το σημείο, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πως υπάρχει ισχυρή σύσταση για εμβολιασμό με τρίτη δόση. Όπως είπε, η τρίτη δόση αποκαθιστά τα επίπεδα των αντισωμάτων και διευρύνει την προστασία έναντι και άλλων παραλλαγών.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε δήλωση του ΠΟΥ στις 11 Ιανουαρίου, σύμφωνα εμ την οποία «Η στρατηγική χορήγησης αναμνηστικών δόσεων δεν ενδείκνυται. Απαιτείται η παραγωγή εμβολίων κατά άλλων μεταλλάξεων».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα άτομα με καρκίνο, τα οποία με προτεραιοποίηση εντάχθηκαν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για εμβολιασμό. Ο κίνδυνος για τα άτομα αυτά είναι τριπλάσιος από ότι στα υγιή άτομα. Τα άτομα αυτά δεν είχαν περιληφθεί στις κλινικές μελέτες που είχαν γίνει για τους εμβολιασμούς και τα δεδομένα προέρχονται από πραγματικό χρόνο. Σε ό,τι αφορά τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τον εμβολιασμό τους, αυτές είναι ανάλογες με όλων των άλλων ατόμων. Δεν παρουσιάστηκε ιδιαίτερη ανεπιθύμητη ενέργεια, τόνισε η κα Θεοδωρίδου, και χαρακτήρισε «εξαιρετικά αισιόδοξο μήνυμα αυτό».

Εμβολιασμός εγκύων

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στον εμβολιασμό των εγκύων, παραθέτοντας στοιχεία έρευνας, σύμφωνα με τα οποία ανιχνεύθηκαν αντισώματα στο αίμα των νεογνών στην ηλικία των 2 και 6 μηνών σε ποσοστό 58% των εγκύων που είχαν εμβολιαστεί. Τα αντισώματα των εγκύων που είχαν νοσήσει ήταν στο 8%.

«Ο εμβολιασμός των εγκύων προστατεύει και την έγκυο και το παιδί με τη μεταφορά αντισωμάτων, σε μια περίοδο που είναι κρίσιμη, ιδιαίτερα με τις επαναλοιμώξεις», κατέληξε η κα Θεοδωρίδου.

Παρακολουθείστε την ενημέρωση:

Θεμιστοκλέους: Δεν ανοίγουν ακόμη ραντεβού για τα εμβόλια της Novavax

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα παραληφθούν από τη χώρα μας οι πρώτες 168.000 δόσεις του εμβολίου της Νοvavax, επί συνόλου 484.000.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η ακριβής ημερομηνία παράδοσης γι’αυτό δεν έχουν ανοίξει ραντεβού στην πλατφόρμα εμβολιασμού.

Ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε επίσης, ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί τι θα γίνει με τα πιστοποιητικά νόσησης όσων νόσησαν δεύτερη φορά.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς στη χώρα μας, ο κ. Θεμιστοκλέους ανέφερε ότι ξεπεράσαμε σήμερα τους 19.840.000 εμβολιασμούς στην Ελλάδα. Περισσότεροι από 7.815.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση. Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό 74,4% του γενικού πληθυσμού και 84,1% του ενήλικου. Οι αντίστοιχοι μέσοι όροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 74,2% (γενικός πληθυσμός) και 85,2% (ενήλικος).

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, 7.440.000 πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε 70,8% του γενικού πληθυσμού και 80% του ενήλικου. Τα αντίστοιχα ποσοστά (μέσος όρος) στην ΕΕ είναι 70,7% του γενικού πληθυσμού και 81,9% του ενήλικου.

Δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης είναι 5.825.000, ποσοστό 77,8% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 5160.000 εμβολιασμοί, ποσοστό 88,5% επί των δικαιούχων, ενώ ακόμη 120.000 έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους (2,1%). Συνολικά, δηλαδή, ποσοστό 90,6%.

Από τα 4.800.000 πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους επτά μήνες από τα διδοσικά και τρεις μήνες από το μονοδοσικό της Johnson & Johnson, εμβολιάστηκε με την αναμνηστική δόση ένα ποσοστό 93,2%, δηλαδή 4.473.000 πολίτες και μόνο ένα 6,8% δεν την έχει πραγματοποιήσει ακόμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ