ΕΛΛΑΔΑ

Απάντηση της Ένωσης Εισαγγελέων στις κατηγορίες της Μιχαηλίδου για τη δολοφονία του 7χρονου Ανδρέα

Απάντηση της Ένωσης Εισαγγελέων στις κατηγορίες της Μιχαηλίδου για τη δολοφονία του 7χρονου Ανδρέα
Η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος έρχεται μετά την απάντηση της εισαγγελίας επάνω στα όσα είπε η Δόμνα Μιχαηλίδου Intime

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, σχετικά με όσα καταλόγισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, για την υπόθεση του 7χρονου που δολοφονήθηκε στην Κυψέλη

Πιο αναλυτικά, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, μετά την απάντηση της εισαγγελίας το μεσημέρι της Τετάρτης, απάντα στην Δόμνα Μιχαηλίδου τονίζοντας πως «ο εισαγγελέας Ανηλίκων ενήργησε έγκαιρα και αποτελεσματικά, όταν περιήλθε σ αυτόν καταγγελία για κακοποίηση άλλου ανηλίκου μέλους της ίδιας οικογένειας», ενώ σε άλλο σημείο διευκρινίζει ότι «δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας σε βάρος δικαστικών λειτουργών, πρέπει να ανταποκρίνονται τουλάχιστον σε πραγματικά γεγονότα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

Με αφορμή δημόσιες δηλώσεις και επικρίσεις της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων περί δήθεν ολιγωρίας, παραλείψεων και ευθυνών του Εισαγγελέα Ανηλίκων Αθηνών για την υπόθεση δολοφονίας του επτάχρονου, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσε, αφού, όπως ανακοίνωσε και η Διευθύνουσα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, δεν είχε περιέλθει σ’ αυτόν οποιαδήποτε πληροφορία, αναφορά ή καταγγελία, από οποιαδήποτε αρχή, φορέα ή ιδιώτη, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος υπενθυμίζει ότι, και στη συγκεκριμένη περίπτωση,

ο εισαγγελέας Ανηλίκων ενήργησε έγκαιρα και αποτελεσματικά, όταν περιήλθε σ αυτόν καταγγελία για κακοποίηση άλλου ανηλίκου μέλους της ίδιας οικογένειας, προβαίνοντας άμεσα σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την αφαίρεση της επιμέλειας και την απομάκρυνση αυτού από το περιβάλλον που ζούσε.

Τονίζουμε ότι δημόσιες δηλώσεις εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας σε βάρος δικαστικών λειτουργών, πρέπει να ανταποκρίνονται τουλάχιστον σε πραγματικά γεγονότα, να μην αποτελούν άσκηση ανεύθυνης κριτικής σε ενέργειες τους και να μην αποσκοπούν στη δημιουργία εντυπώσεων.

Εκφράζουμε δε και πάλι την ευχή να αποφεύγονται δηλώσεις, με τις οποίες δημιουργείται στην κοινή γνώμη αρνητική εικόνα για την άσκηση των καθηκόντων των εισαγγελικών λειτουργών, αλλά και των υπηρεσιών που τους υποβοηθούν, ιδίως σε ευαίσθητα θέματα που αφορούν ανήλικους.

Μιχαηλίδου: Έχουν ευθύνη η εισαγγελία και οι κοινωνικές υπηρεσίες

Υπενθυμίζεται πως η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΔόμναΜιχαηλίδου, καταλόγισε ευθύνη στις αρμόδιες αρχές, την εισαγγελία και τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, , για την υπόθεση του 7χρονου που δολοφονήθηκε στην Κυψέλη.

Όπως είπε η κυρία Μιχαηλίδου στην ΕΡΤ:

«Από την στιγμή που οι αρμόδιες αρχές γνώριζαν ότι υπήρχε κακοποιητική συμπεριφορά εις βάρος του ενός παιδιού και άρα υπήρχε υποψία ότι αυτή η κακοποιητική συμπεριφορά θα υπάρχει και εις βάρος του άλλου παιδιού, όφειλαν να ψάξουν πού είναι το άλλο παιδί και να το μεταφέρουν μακριά από την βιολογική του οικογένεια».

«Η παιδική προστασία στην χώρα μας είναι ένας χώρος που έχει κενά και προβλήματα. Έχει όμως και πολύ καθαρές ευθύνες και σε αυτό έχουμε όλοι τον ρόλο μας. Η κεντρική πολιτεία είναι αυτή που ρυθμίζει και οργανώνει, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι αυτή που βρίσκεται δίπλα στον πολίτη, είτε οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων οι οποίες είναι πάνω από τον πολίτη είτε ο κοινωνικός σύμβουλος των περιφερειών οι οποίοι είναι πάνω από δομές. Οι πολίτες έχουμε όλοι τις ευθύνες μας ώστε να μεταφέρουμε την πληροφορία εκεί που χρειάζεται, υπενθυμίζω την γραμμή παιδικής προστασίας 1107 η οποία είναι ανοιχτή όλο το 24ωρο 7 ημέρες την εβδομάδα, έτσι ώστε να μπορούμε όλοι μας να πάρουμε και συμβουλευτική για το τι κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις αλλά και να τις καταγγείλουμε ώστε να πάει η πληροφορία στις αρμόδιες αρχές.

Στην περίπτωση του 7χρονου παιδιού από την στιγμή που υπήρχε η εισαγγελική απόφαση που μετέφερε το παιδί, την αδερφή του, από την βιολογική της οικογένεια σε έναν φορέα παιδικής προστασίας και μετά σε μια ανάδοχη οικογένεια, αυτό που περιμέναμε τόσο από την εισαγγελία όσο και από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου είναι να γίνει το ίδιο ή να ψάξουν το τι θα γίνει για τον αδερφό του κοριτσιού» υπογράμμισε.

«Το τι έγινε, το κατά πόσο η δικαιολογία των γονιών ότι το παιδί βρισκόταν στην Πολωνία είναι κάτι που έψαξαν οι κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου και δεν κατάφεραν να βρουν οποιοδήποτε τεκμήριο ότι πράγματι ήταν έτσι, είναι κάτι που δεν το γνωρίζω», σημείωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ