ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά σε πλοίο ανοιχτά της Ηγουμενίτσας: Στην Κέρκυρα μεταφέρονται οι διασωθέντες, ένας τραυματίας

Φωτιά σε πλοίο ανοιχτά της Ηγουμενίτσας: Στην Κέρκυρα μεταφέρονται οι διασωθέντες, ένας τραυματίας
Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση ανοιχτά της Ηγουμενίτσας

Συναγερμός έχει σημάνει από τα ξημερώματα της Παρασκευής στη θαλάσσια περιοχή της νήσου Ερεικούσας μετά την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε στο επιβατηγό -οχηματαγωγό πλοίο Euroferry Olympia, που πλέει υπό σημαία Ιταλίας. 

Οι φλόγες φαίνεται να ξεκίνησαν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, από το 3ο κατάστρωμα, όπου ήταν παρκαρισμένα φορτηγά και αυτοκίνητα, ωστόσο τα αίτια δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμα.

Ο βουλευτής Κέρκυρας της ΝΔ επικοινώνησε με τον κυβερνήτη της φρεγάτας «Ύδρα», ο οποίος τον ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν αγνοούμενοι.

Όπως είπε ο πλοίαρχος, η φρεγάτα δεν επιτρέπει σε παραπλέοντα πλοία να προσεγγίσουν το φλεγόμενο πλοίο, καθώς γίνονται συνεχείς εκρήξεις.

Το πλοίο που εκτελούσε το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα - Μπρίντεζι με 239 επιβάτες και 51μελές πλήρωμα και ο πλοίαρχος του σκάφους αιτήθηκε άμεση εγκατάλειψη για να μην υπάρχουν τραυματισμοί ή θύματα.

Στο σημείο βρίσκονται ήδη τέσσερα περιπολικά σκάφη του Λιμενικού Σώματος, 1 ναυαγοσωστικό σκάφος, ένα σκάφος ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας, δύο παραπλέοντα πλοία, δύο ιδιωτικά σκάφη, ένα ελικόπτερο Λ.Σ, δύο ελικόπτερα της Π.Α., καθώς και ένα ελικόπτερο του Π.Ν., και η φρεγάτα «Ύδρα».

Επίσης στην περιοχή σπεύδουν δύο ρυμουλκά σκάφη, ρυμουλκό/ πυροσβεστικό καθώς και αντιρρυπαντικό σκάφος ΛΣ.

Στο παρακάτω βίντεο που μετέδωσε η ΕΡΤ φαίνεται οι Αρχές να φωνάζουν το σήμα κινδύνου «mayday» στους επιβαίνοντες:

Στην Κέρκυρα μεταφέρεται ο κόσμος - Ένας τραυματίας, ξεκινά η καταμέτρηση

Ο κόσμος μεταφέρεται στην Κέρκυρα, ένω ένας άνδρας που ήταν μέλος του πληρώματος έχει αναπνευστικά προβλήματα και παρελήφθη από το ΕΚΑΒ προς το νοσοκομείο του νησιού.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Ιονίων νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου «οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους και ασφαλείς, καθώς υπήρξε σχέδιο διάσωσης μέσα στο πλοίο που εφαρμόστηκε επιτυχώς. Οι επιβάτες επιβιβάστηκαν άμεσα σε ναυαγοσωστικές λέμβους του πλοίου, ενώ δύο οχηματαγωγά πλοία που έχουν φύγει από το λιμάνι της Κέρκυρας φτάνουν στο σημείο για να επιβιβάσουν τους επιβάτες».

Σύμφωνα με την περιφερειάρχη «στο πλοίο επέβαιναν ξένοι υπήκοοι κυρίως Ιταλοί, ενώ μέχρι τώρα δεν φέρεται να ήταν ανάμεσά τους παιδιά».

Αυτή την ώρα στο λιμάνι του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας έχει στηθεί μεγάλη επιχείρηση για την υποδοχή των επιβατών, καθώς τους αναμένει κλιμάκιο ιατρών, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για έλεγχο κορωνοϊού και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ιονίων νήσων προκειμένου να φροντίσει για τις πρώτες ανάγκες και τη φιλοξενία τους στην Κέρκυρα.

Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει καταμέτρηση.

ploio-fotia-travmatias.jpg
ΕΡΤ - Εικόνα από τη μεταφορά τραυματία

Μιλώντας νωρίτερα στην τηλεόραση του OPEN ο υφυπουργός Ναυτιλίας Κώστας Κατσαφάδος, ανέφερε πως όλοι οι επιβάτες αποβιβάστηκαν.

«Το ευχάριστο είναι ότι υπάρχουν καλές καιρικές συνθήκες στην περιοχή» σημείωσε υφυπουργός Ναυτιλίας.

Τι αναφέρουν μάρτυρες

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 04:30, αναφέρει οδηγός φορτηγού που βρισκόταν στο πλοίο και άμεσα έγινε κινητοποίηση για τον απεγκλωβισμό του κόσμου.

Όπως λέει ο ίδιος μάρτυρας στην ΕΡΤ, στη βάρκα που βρίσκεται ο ίδιος έγινε καταμέτρηση και τους είπαν πως «όλα είναι καλά».

Ο κ. Βαγγέλης κάνει λόγο για οργανωμένη επιχείρηση, ενώ όπως σημειώνει δεν υπήρξε πανικός. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλοίο βρίσκονταν και άλλοι Έλληνες.

Επιβάτης του πλοίου μίλησε στο MEGA την ώρα που αποβιβαζόταν από τη σωσίβια λέμβο στο ιταλικό πλοίο που έχει σπεύσει προς βοήθεια του ελληνικού επιβατηγού στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά.

«Γίνεται χαμός όχι κάτι το ιδιαίτερο. 140 άτομα είμαστε στη βάρκα. Μας ξύπνησαν στις 4:30. Η φωτιά από ό,τι είδαμε ήρθε από τα γκαράζ» είπε ο επιβάτης του πλοίου σύμφωνα με τον οποίο ορισμένοι από τους επιβάτες κοιμόντουσαν σε αυτοκίνητα στα γκαράζ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ