ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά στο Euroferry Olympia - Μαρτυρίες επιβατών: «Αποπνικτική η κατάσταση, μας έσωσε το πλήρωμα»

Φωτιά στο Euroferry Olympia - Μαρτυρίες επιβατών: «Αποπνικτική η κατάσταση, μας έσωσε το πλήρωμα»
Στο πλοίο, επέβαιναν κατά δήλωση του πλοιάρχου, 239 επιβάτες και 51μελές πλήρωμα ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τις δραματικές στιγμές που έζησαν στο πλοίο Euroferry Olympia όταν ξέσπασε η μεγάλη φωτιά, περιγράφουν μάρτυρες.

Ο κ. Βαγγέλης οδηγός φορτηγού μιλά στην ΕΡΤ για τα όσα βίωσε.

Όπως είπε το πλοίο έφυγε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 1:50 και στις 4:30 τα ξημερώματα τους ενημέρωσαν ότι εκδηλώθηκε φωτιά στο πλοίο. Αμέσως βγήκαν στο κατάστρωμα επειδή όμως η φωτιά φούντωνε τους ανέβασαν στο πάνω κατάστρωμα όπου φόρεσαν τα σωσίβια και στη συνέχεια άνδρες του πληρώματος κατέβασαν τις σωσίβιες λέμβους όπου μπήκαν μέσα. Στη συνέχεια μπήκαν σε αλιευτικό και σε λίγη ώρα θα φτάσουν στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Βαγγέλης ανέφερε ότι η φωτιά -όπως τους είπαν- ξεκίνησε από τα κάτω γκαράζ που ήταν τα φορτηγά, ενώ σημείωσε ότι δεν γνωρίζει αν υπήρχαν άνθρωποι μέσα σε αυτά. Σύμφωνα με μια πρώτη καταμέτρηση που έγινε μόλις μπήκαν στις λέμβους όπως τους είπαν δεν υπήρχε κάποιο θέμα και πως «όλα είναι εντάξει».

«Αποπνικτική η κατάσταση»

Ένας δεύτερος οδηγός φορτηγού μίλησε στην ΕΡΤ περιγράφοντας:

«Εκείνη την ώρα κοιμόμασταν στις καμπίνες μας και μας φώναξε το πλήρωμα του πλοίου για φωτιά. Ντυνόμαστε σε δευτερόλεπτα και βγαίνουμε στο κατάστρωμα, προς την πρύμνη του καραβιού και βλέπουμε τη φωτιά και πυκνούς καπνούς από τα γκαράζ. Η κατάσταση ήταν αποπνικτική με πολύ καπνό».

«Μας έσωσε το πλήρωμα»

Ακόμη ένας πολίτης μίλησε στον ΣΚΑΪ. Όπως περιέγραψε ο κ. Νάσος : «Μας ξύπνησαν 4:25 μας είπαν να βγούμε στον ανοιχτό κατάστρωμα και μια ώρα μετά είχε εκκενωθεί και το πλοίο. Από τη στιγμή που εκκενώθηκε το πλοίο σε 15 λεπτά η φωτιά έφτασε στο κατάστρωμα» είπε αρχικά ο κ. Νάσος στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον ίδιο «το πλήρωμα ήταν τέλειο, γρήγορο στην αντίδρασή του. Σωθήκαμε από το πλήρωμα» εξηγώντας ότι αν και Ιταλοί τα μέλη του πληρώματος κατάφεραν να συνεννοηθούν με τους επιβάτες του πλοίου.

«Μόλις βγήκαμε από τις καμπίνες στο ανοιχτό κατάστρωμα φάνηκαν και οι καπνοί» πρόσθεσε ο επιβάτης του πλοίου σύμφωνα με τον οποίο «περίπου μια ώρα ήμασταν στις λέμβους πριν να μας προσεγγίσουν τα σωστικά σκάφη».

«Η βοήθεια που μας έδωσε ο Θεός ήταν ότι δεν είχε θάλασσα» κατέληξε ο επιβάτης του πλοίου που μίλησε στον ΣΚΑΪ διευκρινίζοντας ότι στο νερό έπεσαν δύο μεγάλες σωσίβιες λέμβοι που χωρούσαν 150 άτομα η καθεμία.

«Κάποιοι κοιμόντουσαν στα γκαράζ»

Επιβάτης του πλοίου μίλησε στο MEGA την ώρα που αποβιβαζόταν από τη σωσίβια λέμβο στο ιταλικό πλοίο που έχει σπεύσει προς βοήθεια του ελληνικού επιβατηγού στο οποίο εκδηλώθηκε φωτιά.

«Γίνεται χαμός όχι κάτι το ιδιαίτερο. 140 άτομα είμαστε στη βάρκα. Μας ξύπνησαν στις 4:30. Η φωτιά από ό,τι είδαμε ήρθε από τα γκαράζ» είπε ο επιβάτης του πλοίου σύμφωνα με τον οποίο ορισμένοι από τους επιβάτες κοιμόντουσαν σε αυτοκίνητα στα γκαράζ.

Σημειώνεται πως στο πλοίο, στο οποίο μαίνεται η πυρκαγιά, επέβαιναν κατά δήλωση του πλοιάρχου, 239 επιβάτες και 51μελές πλήρωμα, 25 ΙΧ οχήματα και 153 φορτηγά.

Δείτε εικόνες:

ΔΗΜΟΦΙΛΗ