ΕΛΛΑΔΑ

Το ΣτΕ κρίνει την εφαρμογή του μέτρου του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας

Το ΣτΕ κρίνει την εφαρμογή του μέτρου του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας
Δικηγορική εταιρεία προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την κατάργηση του δακτυλίου και την εξαίρεση των οχημάτων των δικηγόρων INTIME

Τους επόμενους μήνες κρίνεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας το θέμα της εφαρμογής του μέτρου του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας και οι εξαιρέσεις που προβλέπονται.

Στο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ συζητήθηκε αίτηση ακύρωσης δικηγορικής εταιρείας, η οποία ζητά την κατάργηση του δακτυλίου και την εξαίρεση των οχημάτων των δικηγόρων που έχουν τα γραφεία τους εντός της περιοχής του δακτυλίου, όπως εξαιρούνται των γιατρών, φυσικοθεραπευτών, των ΑΜΕΑ, τα Ταξί, τα EURO 5 και EURO 6 οχήματα, κ.λπ.

Όπως είναι γνωστό με την υπ΄ αριθμ. οικ-289738/Φ.911/2021 απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών και Μεταφορών επιβλήθηκαν από 25 Οκτωβρίου 2021 μέχρι και 22 Ιουλίου 2022 μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (δακτύλιος).

Σε περίπτωση εισόδου των οχημάτων τις ημέρες που δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία τους στο δακτύλιο προβλέπεται η επιβολή προστίμου 100 ευρώ.

Επιπλέον ανεξαρτήτως μονών-ζυγών επιτρέπεται να κυκλοφορούν τα αυτοκίνητα EURO 6 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km, καθώς και όλα τα οχήματα τεχνολογίας, ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και οχήματα υγραερίου εκ κατασκευής.

Σύμφωνα με τη δικηγορική εταιρεία 20 μέρες πριν την έκδοση της προσβαλλόμενης υπουργικής απόφασης, αγόρασε αυτοκίνητο με εκπομπές ρύπων 135 g/km για να μπορεί να εισέρχεται στο δακτύλιο, το οποίο όμως, σύμφωνα με την νέα υπουργική απόφαση, δεν εξαιρείται πλέον από τα περιοριστικά μέτρα.

Ακόμη, επισημαίνει ότι την ίδια στιγμή που δεν τις επιτρέπουν να κυκλοφορεί αυτοκίνητο που εκπέμπει ρύπους 135 g/km, επιτρέπουν με το σύστημα μονών-ζυγών να κυκλοφορούν αυτοκίνητα πεπαλαιωμένα και ρυπογόνα αυτοκίνητα.

Για τους λόγους αυτούς υποστηρίζει ότι παραβιάζεται η αρχή της ελεύθερης μετακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ