ΕΛΛΑΔΑ

Σε μία μέρα 39 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο

Σε μία μέρα 39 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο
Μαχητικά αεροσκάφη F-16 και Mirage 2000 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας (φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Σε 39 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου, προχώρησαν την Μεγάλη Τετάρτη (27/4) τουρκικοί σχηματισμοί.

Σε επτά περιπτώσεις η διαδικασία αναχαίτισης τους από ελληνικά μαχητικά εξελίχθηκε σε εικονική αερομαχία, ενώ ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πέταξε πάνω από τη Ρω στα 27.500 πόδια.

Χωρίς να καταθέσουν σχέδια πτήσεως εισήλθαν στο FIR Αθηνών τρεις σχηματισμοί τουρκικών αεροσκαφών (δύο ήταν ζεύγη και ένας εξάδα), τέσσερα τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και εννέα τουρκικά ελικόπτερα.

Καταγράφηκαν 18 παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών που εξελίχθηκαν σε 39 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου στο βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε επτά περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή.

Έξι τουρκικά αεροσκάφη έφεραν όπλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ