ΕΛΛΑΔΑ

«Καμπανάκι» για τα ελληνικά αμνοερίφια

«Καμπανάκι» για τα ελληνικά αμνοερίφια
Στιγμιότυπο από την αγορά Καπάνι της Θεσσαλονίκη Eurokinissi/ΜΟΤΙΟΝΤΕΜΑ/ΦΑΝΗ ΤΡΥΨΑΝΗ

Τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με την ελληνική παραγωγή αμνοεριφίων κρούουν οι έλληνες κτηνοτρόφοι, σημειώνοντας ότι φέτος καταγράφηκε μικρότερη, σε ποσοστό ίσως και άνω του 30% παραγωγή.

Οι κτηνοτρόφοι μειώνουν την παραγωγή, καθώς το κόστος είναι μεγαλύτερο από το κέρδος τους, δεδομένων των τιμών στις οποίες πωλούν τα αμνοερίφια.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο CNN Greece ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Δημήτρης Καμπούρης, στα πρόσφατα παζάρια που έγιναν στη βόρεια Ελλάδα ενόψει Πάσχα «επιδιώξαμε τιμές μέχρι 6,5, στα περσινά δεδομένα, αλλά είχαμε μια σκληρή γραμμή από το καρτέλ των μεγαλεμπόρων για 5 με 5,5 ευρώ. Οι τιμές εξελίχθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις όπως θέλαμε, αλλά για τη μεγάλη πλειοψηφία πέρασε η σκληρή γραμμή του καρτέλ των μεγαλεμπόρων».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως μεγάλη ζημιά κάνουν και τα πολυκαταστήματα που με τις προσφορές στο αρνί και το κατσίκι, πουλούν σε εξευτελιστικές τιμές, κάτω του κόστους αγοράς.

Στα παραδοσιακά παζάρια, όπου έδωσαν το «παρών» κτηνοτρόφοι από όλη σχεδόν τη βόρεια Ελλάδα, δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την τιμή του οβελία, με τους κτηνοτρόφους να βρίσκονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μείνει αδιάθετη η παραγωγή τους. «Κάτω από την πίεση των ημερών οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να διαπραγματευθούν όσο γίνεται καλύτερη τιμή, από την άλλη όμως είναι αναγκασμένοι να πουλήσουν το προϊόν τους, γιατί οι ημέρες μας πιέζουν, πλησιάζει το Πάσχα και πρέπει το εμπόρευμα να διατεθεί στην κατανάλωση», είπε ο Δημήτρης Καμπούρης.

Δεδομένου ότι οι τιμές των αμνοεριφίων έχουν πέσει κατακόρυφα, οι κτηνοτρόφοι μειώνουν την παραγωγή τους, κάτι που δεν φαίνεται να θορύβησε κανένα, όπως σημείωσε με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων του νομού, Δημήτρης Μόσχος, ο οποίος προειδοποίησε πως το 2017 δεν θα υπάρξουν καθόλου ελληνικά κρέατα.

«Το 2017 δεν θα κυκλοφορούν ελληνικά αμνοερίφια και οι Έλληνες καταναλωτές ή θα τρώνε τα ντουβάρια ή αμφιβόλου ποιότητας κρέατα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσχος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μεταφέροντας παράλληλα την απογοήτευση και αγανάκτηση των κτηνοτρόφων της χώρας, καθώς, όπως τονίζει «εκβιαστικά μάς ανάγκασαν να πουλήσουμε σε τιμή 5 ευρώ το κιλό, ενώ η υψηλότερη διαμορφώθηκε στα 5,5 ευρώ το κιλό».

Οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι η μείωση των τιμών οφείλεται στις «προσφορές» των σούπερ μάρκετ, αλλά και στις «ελληνοποιήσεις» ελλείψει, όπως υποστηρίζουν, αυστηρών ελέγχων στην αγορά.

Πάντως, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι μετά από ελέγχους οι υπηρεσίες του εντόπισαν 5.500 αμνοερίφια άγνωστης προέλευσης και προορισμού.

«Για να ασχοληθεί ο κτηνοτρόφος και να μεγαλώσει ένα αρνί, ώστε να το πουλήσει το Πάσχα στα 9 με 9,5 κιλά, θα πρέπει να πάρει τιμή άνω των 6 ευρώ το κιλό, αφού κάτω των 5 ευρώ το κιλό θα βρεθεί ζημιωμένος και θα χάσει και τα λεφτά που έβαλε» επανέλαβε ο κ. Μόσχος, προσθέτοντας ότι «αφανίζεται ο κλάδος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ