ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Πού θα μείνουν κλειστά τα σχολεία, πού χρειάζονται αλυσίδες

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Πού θα μείνουν κλειστά τα σχολεία, πού χρειάζονται αλυσίδες
Οι οδηγοί πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες σε Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία, καθώς και στην βορειοανατολική και βορειοδυτική Αττική (φωτ. αρχείου) INTIME

Η παροιμιώδης έκφραση «Μάρτης γδάρτης και κακός παλουκοκαύτης» βρήκε εφαρμογή φέτος, καθώς το κύμα κακοκαιρίας συνεχίζεται με πυκνές χιονοπτώσεις και τσουχτερό κρύο και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή. Χιονοπτώσεις σημειώνονταν ακόμη και στο Λεκανοπέδιο, ενώ στη διάρκεια νέας συντονιστικής σύσκεψης αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά και την Παρασκευή τα σχολεία σε περιοχές της βόρειας, ανατολικής και δυτικής Αττικής, καθώς και να απαγορευθεί εκ νέου η είσοδος βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό, καθώς και σε τμήματα της Νέας Οδού.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της σύσκεψης υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την αξιολόγηση της πορείας της κακοκαιρίας «Φίλιππος» και τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων, ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, ενημέρωσε διεξοδικά τους συμμετέχοντες για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και αποφασίστηκε ότι από το βράδυ της Πέμπτης θα απαγορευθεί εκ νέου η είσοδος βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό, καθώς και σε τμήματα της Νέας Οδού.

Επίσης, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση στους οδηγούς να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες σε Εύβοια, Φθιώτιδα και Βοιωτία, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες θα είναι απαραίτητες και την Παρασκευή 11 Μαρτίου, για την κίνηση των οχημάτων στην βορειοανατολική και βορειοδυτική Αττική.

Διακοπή κυκλοφορίας

Από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ανακοινώθηκε ότι διεκόπη η κυκλοφορία:

  • Λ. Πάρνηθος, από το ύψος του τελεφερίκ και στα δυο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
  • Για βαρέα οχήματα άνω των 3,5 τόνων, καθώς όλων των οχημάτων τα οποία δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες επί της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνας – Θηβών, ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα, από χ/θ 5 (πρατήριο καυσίμων REVOIL [πρώην CYCLON].
  • Για όλα τα οχήματα επί της Λ. Χασιάς, στο ύψος της Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κλειστών, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. ( Από 01:40΄ ώρα της 10-03-2022).
  • Επ. Ο. Εκάλης - Νέας Μάκρης από το ύψος του «414» ΣΝΕΝ μέχρι το Πάρκο Ανατολής (από ώρα 03:20).
  • Λ. Διονύσου από το ύψος της συμβολής της με τη Λ. θησέως έως το ύψος της συμβολής της με την Επαρχιακή οδό Εκάλης - Νέας Μάκρης. (από ώρα 03:20).
  • Επί της συνέχεια της οδού Αναστάσεως (Παπάγου) και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από το Νεκροταφείο Παπάγου προς τον Υμηττό. (από ώρα 04:15 της 10/03/2022).

Απαγόρευση κίνησης στην Αττική Οδό και τμήματα της Εθνικής Οδού για βαρέα οχήματα

Επίσης, την απαγόρευση από τις 22:00 το βράδυ της Πέμπτης της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε τμήματα της Αθηνών-Λαμίας, στην Αττική Οδό, την Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρο Υμηττού και την Περιφερειακή Αιγάλεω, αποφάσισε η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής στο πλαίσιο σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων (κακοκαιρία «Φίλιππος»).

Ειδικότερα, όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, αποφασίστηκε η πλήρης διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από τις 22.00,σήμερα (10/3), έως την ύφεση των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Επίσης από την ίδια ώρα και για τους ίδιους λόγους, ισχύει πλήρης διακοπή κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων, καθώς και των αρθρωτών λεωφορείων, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας κατά μήκος του οδικού δικτύου της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω.

Από τις παραπάνω απαγορεύσεις εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας
  • Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι
  • Οχήματα εκτάκτου ανάγκης

Επισημαίνεται δε, ότι οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορούν να παραταθούν ή να μειωθούν, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Τέλος, η ΓΑΔΑ στην ανακοίνωση της, απευθύνει έκκληση τους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, για χρήση εάν αυτό απαιτείται από τις επικρατούσες συνθήκες.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία, πού χρειάζονται αλυσίδες

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής, δεν θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή δια ζώσης μαθήματα στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

  • Στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αττικής
  • Σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, με εξαίρεση τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, όπου θα είναι όλα τα σχολεία ανοιχτά.
  • Στην Περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής θα είναι κλειστά όλα τα σχολεία του Δήμου Φυλής, ενώ στον Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας κλειστά θα είναι τα σχολεία στις Δημοτικές ενότητες Βιλίων και Ερυθρών.

Ανοιχτά θα είναι όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
στις παρακάτω Περιφερειακές ενότητες:

  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα, με εξαίρεση τον Δήμο Ν.Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας όπου τα σχολεία θα είναι κλειστά.
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Τομέα
  • Στον Δυτικό τομέα Αθηνών.

Να σημειωθεί ότι η λειτουργία ή μη των βρεφονηπιακών σταθμών, αποτελεί ευθύνη των δήμων, οι οποίοι και είναι αρμόδιοι να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους. Ζητήματα τηλεκπαίδευσης ρυθμίζονται από το Υπουργείο Παιδείας. Για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις σχετικές ανακοινώσεις.

Με αφορμή τη σχετική απόφαση ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, υπογραμμίζει ότι: «Λόγω χιονοπτώσεων, παγετών, χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και των υγειονομικών περιορισμών και αφού αξιολογήθηκαν όλα τα δεδομένα συνεχίζουμε τα προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού. Είναι αναγκαίο όλοι να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα και να είμαστε προσεκτικοί στις μετακινήσεις μας ιδιαίτερα σε περιοχές που σημειώνονται χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες. Συνίσταται αυστηρά η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε οδικούς άξονες με μεγάλη χιονόπτωση».

Δήμος Φλώρινας
Με απόφαση του Δημάρχου Φλώρινας κ. Βασίλη Γιαννάκη, την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Φλώρινας θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους μία (1) ώρα αργότερα. Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Δήμος Εορδαίας
Λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών, των προβλέψεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας περί πολύ ισχυρού ολικού παγετού και για την ασφάλεια των μαθητών, την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022, όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Εορδαίας, θα λειτουργήσουν στις 09:15. Επίσης, η λήξη των μαθημάτων στα Εσπερινά Γυμνάσια, Λύκεια, Εσπερινά ΕΠΑΛ θα γίνει στις 19:15. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

Δήμος Καστοριάς
Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022, με απόφαση του Δημάρχου Καστοριάς, οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Καστοριάς, θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 9:15 π.μ. Οι Παιδικοί, Βρεφικοί Σταθμοί και το ΚΔΑΠ του Δήμου Καστοριάς θα λειτουργήσουν κανονικά.

Δήμος Θηβαίων
Λαμβάνοντας υπόψη τις χαμηλές θερμοκρασίες λόγω της χιονόπτωσης, σε συνδυασμό με τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή μετάδοσης του κορωνοϊού, ο Δήμαρχος Θηβαίων, Γιώργος Αναστασίου, αποφάσισε για την Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 την έναρξη λειτουργίας των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τις 9:00 π.μ. Ειδικότερα, η απόφαση αφορά: Τα Γυμνάσια και Λύκεια σε ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου Θηβαίων, τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου Θηβαίων, το Ειδικό Σχολείο (ΕΕΕΕΚ) Λουτουφίου. Οι παιδικοί σταθμοί (Θήβας και Βαγίων) θα λειτουργήσουν κανονικά. Σε περίπτωση επιδείνωσης του καιρού, η κατάσταση θα εκτιμηθεί εκ νέου και θα υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Δήμος Τεμπών
Με την υπ΄αριθμ. 320/2022 απόφαση του Δημάρχου Τεμπών κλειστά θα είναι την Παρασκευή 11-3-2022 το Δημοτικό Σχολείο Καλλιπεύκης, το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Αιγάνης καθώς επίσης και το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Αμπελακίων λόγω έντονης χιονόπτωσης.

Δήμος Μετεώρων
Σύμφωνα με την απόφαση του δημάρχου Μετεώρων, την Παρασκευή 11 Μαρτίου τα σχολεία πρόκειται να λειτουργήσουν ως εξής: οι Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας (Δημοτικά – Νηπιαγωγεία) – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια – Λύκεια) & Προσχολικής Αγωγής (Παιδικοί Σταθμοί) Καλαμπάκας, Διάβας, Βασιλικής, Καστρακίου & Θεόπετρας θα λειτουργήσουν κανονικά. Οι Σχολικές Μονάδες Πρωτοβάθμιας (Δημοτικά-Νηπιαγωγεία) – Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια) & Προσχολικής Αγωγής (Παιδικός Σταθμός) Χρυσομηλιάς, Παναγίας, Αμπελίων, Αγιόφυλλου, Ασπροκλησιάς & Οξύνειας θα λειτουργήσουν από τις 9:00 λόγω χαμηλών θερμοκρασιών τις πρωινές ώρες.

Δήμος Καρπενησίου
Την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Δ.Ε. Φουρνάς θα παραμείνουν κλειστά λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και το οδικό δίκτυο.

Δήμος Δομοκού
Ο δήμαρχος Δομοκού αποφάσισε τη διακοπή λειτουργίας των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και των Παιδικών Σταθμών του Δήμου, στις Δημοτικές Ενότητες Δομοκού, Θεσσαλιώτιδος και Ξυνιάδος, για την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022 λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Δήμος Λοκρών
Οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι Παιδικοί Σταθμοί, το Δημοτικό Ωδείο Αταλάντης και τα ΚΔΑΠ του Δήμου Λοκρών, δε θα λειτουργήσουν την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που προβλέπεται πως θα επικρατήσουν στην περιοχή.

Εύβοια
Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε όλη την Εύβοια και την Παρασκευή 11 Μαρτίου, λόγω της κακοκαιρίας «Φίλιππος», σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Δήμων.

Δήμος Κισσάμου
Από το Δήμο Κισσάμου ανακοινώνεται ότι με απόφαση του Δημάρχου κ. Μυλωνάκη, για την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022, η λειτουργία του Δημοτικού σχολείου και του Νηπιαγωγείου Έλους αναστέλλεται λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην συγκεκριμένη περιοχή.

Δήμος Καντάνου – Σελίνου
Με απόφαση του δημάρχου δήμου Καντάνου – Σελίνου λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών που θα συνεχιστούν στην πόλη μας τα σχολεία που θα μείνουν κλειστά, την Παρασκευή 11 Μαρτίου είναι τα ακόλουθα: Γυμνάσιο – Λύκειο Παλαιοχώρας, Νηπιαγωγείο – Δημοτικό Καντάνου, Γυμνάσιο – ΕΠΑΛ Καντάνου, Παιδικός Σταθμός Καντάνου, Νηπιαγωγείο – Δημοτικό Σχολείου Ροδοβανίου. Η απόφαση λήφθηκε δεδομένου του παγετού που επικρατεί στο οδικό δίκτυο και στον δήμο που καθιστά επικίνδυνη την μετακίνηση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων προς τα σχολεία.

Επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό δύο ατόμων στην Εύβοια

Συναγερμός σήμανε το βράδυ της Πέμπτης 10 Μαρτίου σε ορεινή περιοχή της Εύβοιας με δυο νεαρούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του evima οι δύο νεαροί εγκλωβίστηκαν στην περιοχή του Γέροντα. Το τζιπ στο οποίο επέβαιναν κόλλησε στα χιόνια με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί.

Άμεσα ενημερώθηκε η ομάδα fetescub4x4 και χάρη στην πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών το τζιπ των νεαρών απεγκλωβίστηκε. Η ομάδα διάσωσης της Εύβοιας βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή όλο το 24ωρο λόγω της κακοκαιρίας που πλήττει κι πάλι το Νομό.

Σημειώνεται ότι το χιόνι στην περιοχή του Γέροντα είναι αρκετό και το κρύο τσουχτερό.

Προβλήματα από την κακοκαιρία

Με ιδιαίτερη ένταση, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, την Πέμπτη, πλήττεται η Μαγνησία από την κακοκαιρία με έντονες χιονοπτώσεις σε όλο τον ορεινό όγκο του Πηλίου, αλλά και την Όθρυ.

Πολύ χιόνι πέφτει και πάλι στο ανατολικό Πήλιο και κυρίως στην περιοχή της Ζαγοράς, όπου το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 50 εκατοστά. Η χιονόπτωση είναι επίσης έντονη και στις περιοχές της Τσαγκαράδας, του Νεοχωρίου, της Αργαλαστής και σε όλο το Νότιο Πήλιο.

Συνεχής χιονόπτωση υπάρχει και στις δυτικές περιοχές του Πηλίου μέχρι και τα προάστια του Βόλου, όπως στην Ανακασιά, τον Άνω Βόλο και την Άλλη Μεριά. Στην περιοχή επιχειρούσαν πάνω από 50 αποχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες για να κρατήσουν ανοικτό το οδικό δίκτυο του Πηλίου, αλλά η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι επιβεβλημένη, αφού σε πολλά σημεία υπάρχει πάγος.

Το ΚΤΕΛ Μαγνησίας δεν εκτελεί τα δρομολόγια προς τα χωριά του Πηλίου πλην εκείνων προς την Άφησσο, αφού ακόμη και τα παραθαλάσσια χωριά έχουν καλυφθεί από χιόνι που φθάνει ως το κύμα.

Προβλήματα έφερε η πυκνή χιονόπτωση από την κακοκαιρία «Φίλιππος» στο ορεινό χωριό Παύλιανη της Λαμίας. Το χιόνι που σε ορισμένα σημεία ξεπέρασε και τους 40 πόντους, έφερε προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Οι αρμόδιες υπηρεσίες ενημερώθηκαν προκειμένου να ενεργήσουν για την αποκατάσταση του προβλήματος, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα lamiareport.gr.

Στο ορεινό Νεοχώρι το χιόνι έφτασε το μισό μέτρο, ενώ στο κέντρο του Δομοκού το χιόνι έφθασε τους 25 πόντους. Τα μηχανήματα του Δήμου και της Περιφέρειας κινητοποιήθηκαν άμεσα, και οι δρόμοι παρέμειναν ανοικτοί.

Χιονόπτωση στην Αττική

Ένα λευκό στρώμα χιονιού κάλυψε την Πέμπτη τα βόρεια προάστια, ενώ χιονόπτωση σημειώθηκε ακόμη και σε περιοχές στο κέντρο της Αθήνας, όπως στα Πατήσια.

Χιονισμένη η Ιπποκράτειος Πολιτεία

Μαρουσάκης: Πότε θα κορυφωθεί η κακοκαιρία

Τουλάχιστον τρεις μέρες θα διαρκέσουν οι χιονοπτώσεις με διαστήματα ύφεσης και έξαρσης που φέρνει η κακοκαιρία «Φίλιππος», και με θερμοκρασίες που θα ρίξουν τον υδράργυρο έως τους -15 βαθμούς Κελσίου, αναφέρει μιλώντας στο CNN Greece ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Η νέα αυτή κακοκαιρία, θα χτυπήσει με την ένταση της «Ελπίδας» ορισμένες περιοχές της χώρας αλλά όχι απαραίτητα τις ίδιες. Στην Αττική για παράδειγμα, αναμένονται χιονοπτώσεις στο κέντρο της Αθήνας, αλλά σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά δεδομένα, θα είναι πιο ήπιες.

«Στο κέντρο της Αθήνας θα χιονίσει, ενδέχεται να το στρώσει το Σάββατο ιδιαίτερα το βράδυ και την Κυριακή το πρωί, δεν φαίνεται όμως σε πάχος στρωμένου χιονιού να φθάσει τα όρια της Ελπίδας», εξηγεί ο κ. Μαρουσάκης.

Μαρουσάκης στο CNN Greece: Χιόνι και στο κέντρο της Αθήνας - Πότε θα κορυφωθεί η κακοκαιρία

Πώς θα εξελιχθούν τα έντονα φαινόμενα

Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΜΥ στη διάρκεια της σύσκεψης στην Πολιτική Προστασία, την Παρασκευή (11-03-2022) και το Σαββατοκύριακο (12 και 13-03-2022) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Τρίτη 08 Μαρτίου 2022, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα επηρεάσουν τη χώρα - κακοκαιρία «Φίλιππος» ("Filippos").

Η κακοκαιρία θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό και τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή (13-03-2022).

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για χιονοπτώσεις και παγετό

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ