ΕΛΛΑΔΑ

Καθηγητής Ψυχιατρικής ΑΠΘ Βασίλης Π. Μποζίκας: Η ψυχολογία μας υπέστη ισχυρό πλήγματη

Καθηγητής Ψυχιατρικής ΑΠΘ Βασίλης Π. Μποζίκας: Η ψυχολογία μας υπέστη ισχυρό πλήγματη

Η πανδημία του κορωνοϊού γέννησε μία δεύτερη πανδημία, αυτής της ψυχικής υγείας, η οποία όπως όλα δείχνουν, θα μας συντροφεύει επί πολλά έτη.Η ψυχολογία των πολιτών, δυστυχώς υπέστη ισχυρό πλήγμα τα δύο τελευταία χρόνια της υγειονομικής κρίσης και των αλλεπάλληλων εγκλεισμών, δίνοντας χώρο και χρόνο, να αναπτυχθούν τόσο η κατάθλιψη και η αγχώδης διαταραχή, όσο και οι βίαιες συμπεριφορές.

Οι γυναίκες, τα παιδιά και οι έφηβοι, ήταν οι πλέον αδύναμοι κρίκοι. Όμως, καθώς οι κρίσεις συνεχίζονται -είτε οικονομικές, είτε υγειονομικές, είτε κλιματικές και ενεργειακές- και με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε πρώτη προβολή τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία, είναι η οικοδόμηση της ανθεκτικότητάς μας. Η δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού δικτύου, μέσα στο οποίο θα νοιώσουμε εμπιστοσύνη, ασφάλεια και έμπνευση και η αποφυγή της μοναξιάς, αποτελεί μία σημαντική παράμετρο για το κτίσιμο της ανθεκτικότητας που έχουμε όλοι τόσο ανάγκη. Ήδη σήμερα, 53 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από μείζονα κατάθλιψη ενώ καταγράφονται και 76 εκατ. περιπτώσεις αγχώδους διαταραχής.

Τα παραπάνω επισημαίνει στο βίντεο που ακολουθεί, ο καθηγητής Ψυχιατρικής του ΑΠΘ, πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό κ. Βασίλειος Παντελεήμων Μποζίκας, που μίλησε στο CNN Greece και τη Νατάσσα Ν. Σπαγαδώρου.

Ολόκληρη η συνέντευξη του καθηγητή Β. Π. Μποζίκα:

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece για τα δύο χρόνια της πανδημίας Covid-19

ΔΗΜΟΦΙΛΗ