ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Τζανάκης: Κυριαρχεί η Όμικρον 2 - Είναι 50% πιο μεταδοτική από την Όμικρον

Κορωνοϊός - Τζανάκης: Κυριαρχεί η Όμικρον 2 - Είναι 50% πιο μεταδοτική από την Όμικρον
Η υποπαραλλαγή Όμικρον ευθύνεται για το 70% των κρουσμάτων αυτή την περίοδο INTIME/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (Φωτογραφία αρχείου)

Για επικράτηση της παραλλαγής «Όμικρον 2» έκανε λόγο ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, επισημαίνοντας ότι είναι ακόμα πιο μεταδοτική και πως θα εκτοπίσει την Όμικρον.

«Ζούμε στον αστερισμό της Όμικρον 2», είπε χαρακτηριστικά ο γιατρός αναφέροντας ότι η υποπαραλλαγή αποτελεί το 70% των νέων κρουσμάτων και νοσηλειών.

Εξήγησε πως, «δεν είναι ικανή να προκαλέσει νέο κύμα, αντίστοιχο της Όμικρον», ωστόσο είναι ικανή να παρατείνει το υφιστάμενο κύμα και μπορεί να φτάσουμε τα 30.000-35.000 κρούσματα, αν δεν προσέξουμε.

Σχετικά με τον εμβολιασμό και την ανοσία, είπε ότι όσοι νόσησαν πρόσφατα με την Όμικρον ή έκαναν την 3η δόση πριν 2 μήνες έχουν μεγάλη προστασία απέναντι στην Όμικρον 2.

Διευκρίνισε, επίσης, ότι «δεν φαίνεται να είναι πιο επικίνδυνη από την Όμικρον σε κλινικό επίπεδο, είναι όμως 50% πιο μεταδοτική».

Ο ίδιος εκτιμάει ότι ο αριθμός των θανάτων, δεν θα αυξηθεί περαιτέρω. Ακόμη, για την 4η δόση του εμβολίου ανέφερε ότι δεν συζητείται να επαναληφθεί στο σύνολο του πληθυσμού.

Τέλος, είπε ότι η «Όμικρον 2» επικρατεί σε δομές φροντίδας ευάλωτων ατόμων, καθώς την μεταφέρουν οι εμβολιασμένοι, δηλαδή το προσωπικό που μπορεί να είναι ασυμπτωματικό και να μην γνωρίζει ότι νοσεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ