ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτροκίνητα οχήματα: Τα πλεονεκτήματά τους για πιο άνετη και ασφαλή οδήγηση

Ηλεκτροκίνητα οχήματα: Τα πλεονεκτήματά τους για πιο άνετη και ασφαλή οδήγηση

Είναι γεγονός πως η απόκτηση ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος, αποτελεί μία «έξυπνη» και ωφέλιμη επιλογή για το περιβάλλον. Ωστόσο, τι ακόμα μπορεί να προσφέρει ένα ηλεκτροκίνητο όχημα σε έναν οδηγό;

Η πορεία προς την «πράσινη» μετάβαση έχει ήδη ξεκινήσει και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θα αποτελέσουν τον «κανόνα» στις μετακινήσεις μας στο άμεσο μέλλον, κάτι που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται εμφανές. Και για να κατανοήσουμε το γιατί -όπως όλα δείχνουν- όλοι μας θα «αγκαλιάσουμε» την ηλεκτροκίνηση, αρκεί να αναλογιστούμε τα μέτρα που πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια, προς αυτήν την κατεύθυνση.

Για παράδειγμα, πολλές ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν να απαγορεύσουν τις πωλήσεις νέων οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης (ICE) έως το 2035, ενώ σημαντικά είναι και τα κίνητρα που δίνονται για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Να αναφέρουμε απλώς ότι στη χώρα μας, ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» -συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ για το 2022- θα ξεκινήσει τον Απρίλιο με ενισχυμένες επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και δικύκλων, αλλά και κοινωνικά κριτήρια. Πιο αναλυτικά, για τα φυσικά πρόσωπα, το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται από 20% σε 30% και το μέγιστο ποσό σε 8.000 ευρώ από 6.000 ευρώ, που ίσχυε στον προηγούμενο κύκλο. Την ίδια ώρα, η απόσυρση του παλιού οχήματος επιβραβεύεται με 1.000 ευρώ, η αγορά του έξυπνου οικιακού φορτιστή με 500 ευρώ και μεταξύ άλλων, λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία, για τις οικογένειες που έχουν τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα, αλλά και για τους νέους έως 29 ετών.

Τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης για τους οδηγούς του σήμερα

Για ποιον λόγο όμως ένας οδηγός να επενδύσει σήμερα σε ένα ηλεκτροκίνητο όχημα και ποια είναι τα οφέλη που μπορεί να του προσφέρει κατά τη διάρκεια των μετακινήσεών του; Εκτός από το ότι δεν παράγουν ρύπους εξάτμισης, προκαλώντας έτσι την ελάχιστη δυνατή ρύπανση σε μακροχρόνια βάση, είναι σημαντικό να τονίσουμε πως τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα έχουν έως 80% χαμηλότερο κόστος χρήσης και συντήρησης -σε σχέση με τα συμβατικά- και φυσικά, χαμηλότερο κόστος μετακίνησης. Για την ακρίβεια, σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της συντήρησης συγκεκριμένα, τα ηλεκτρικά οχήματα χρειάζονται πολύ λιγότερο σέρβις, καθώς δεν απαιτούν τις τακτικές αλλαγές λαδιών ή την αντικατάσταση σε μηχανικά μέρη.

Εξίσου σημαντικό όμως, είναι το γεγονός πως πρόκειται για οχήματα που είναι πολύ πιο αθόρυβα από τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης, μειώνοντας έτσι την ηχορύπανση στις πόλεις και δημιουργώντας μικρότερη επιβάρυνση στα φυσικά οικοσυστήματα, καθώς και το ότι είναι γρήγορα, αλλά και άνετα στην οδήγηση. Να υπογραμμίσουμε πως τα ηλεκτροκίνητα οχήματα έχουν ευχέρεια να λειτουργούν σε πιο υψηλές στροφές από τους βενζινοκινητήρες, αλλά οδηγούνται και πιο εύκολα, μιας και δεν έχουν συμπλέκτη και ταχύτητες, ενώ έχουν γενικά χαμηλότερο κέντρο βάρους το οποίο προσφέρει καλύτερο χειρισμό, άνεση και απόκριση, με τον ηλεκτρικό κινητήρα να παρέχει ομαλή επιτάχυνση και επιβράδυνση για μια ήσυχη διαδρομή.

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι συνεπώς ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, αποτελούν τα ιδανικά οχήματα για τις πόλεις, αφού προσφέρουν μετακινήσεις χωρίς ρύπους και θόρυβο, ενώ είναι και πολύ οικονομικά και ευχάριστα στην οδήγηση.

Αν λάβουμε υπόψη μας όλα τα παραπάνω, λοιπόν, σε συνδυασμό με τα οικονομικά κίνητρα που δίνονται, σίγουρα δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι οδηγοί στρέφονται τώρα στην ηλεκτροκίνηση. Και οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την European Automobile Manufacturers' Association (ACEA), το 2021 στην Ευρώπη τα ηλεκτρικά φορτιζόμενα οχήματα σημείωσαν ισχυρή αύξηση στις πωλήσεις, που αντιστοιχούσαν στο 18,0% των συνολικών ταξινομήσεων αυτοκινήτων, από μερίδιο 10,5% το 2020, καθώς και ότι με βάση τις προβλέψεις, η Ευρώπη αναμένεται να ηλεκτριστεί ταχύτερα και να παραμείνει ο παγκόσμιος ηγέτης στην ηλεκτροκίνηση, φτάνοντας περίπου το 75% μερίδιο αγοράς EV (δηλαδή ηλεκτροκίνητων οχημάτων) έως το 2030.

Όσες προκλήσεις και αν έχει η πορεία προς τη βιώσιμη κινητικότητα, το σίγουρο είναι πως η ηλεκτροκίνηση δεν αποτελεί απλώς τη βάση για πιο «πράσινες» μετακινήσεις, αλλά την ίδια ώρα μπορεί να μας παρέχει την άνεση και κυρίως, την ασφάλεια που έχουμε ανάγκη εν κινήσει. Για όλους τους παραπάνω λόγους, οι κατασκευαστές οχημάτων σε όλον τον κόσμο προσαρμόζονται κάθε μέρα πλέον σε ένα πιο ηλεκτρικό μέλλον και εμείς, καλούμαστε να κάνουμε σταδιακά στροφή στην ηλεκτροκίνηση.

Δείτε εδώ το αφιέρωμα του CNN Greece
«Η Τεχνολογία οδηγεί την Ασφάλεια»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ