ΕΛΛΑΔΑ

Μυτιλήνη: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο φωτογράφος Knut Bry - Κατηγορείται για κατασκοπεία

Μυτιλήνη: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο φωτογράφος Knut Bry - Κατηγορείται για κατασκοπεία
Ο φωτογράφος αφέθηκε ελεύθερος με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, οι οποίοι του επέβαλαν περιοριστικούς όρους (AP Photo/Panagiotis Balaskas)

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε ο 76χρονος Νορβηγός φωτογράφος Knut Bry, ο οποίος είχε συλληφθεί την περασμένη Τετάρτη στη Μυτιλήνη και σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για διενέργεια κατασκοπείας.

Σύμφωνα με τον τοπικό ιστότοπο stonisi.gr, ο φωτογράφος αφέθηκε ελεύθερος με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, οι οποίοι του επέβαλαν περιοριστικούς όρους και συγκεκριμένα χρηματική εγγύηση 4.000 ευρώ και υποχρέωση να ενημερώνει τις Λιμενικές και Αστυνομικές αρχές κάθε φορά που έρχεται ή φεύγει από την Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο το Λιμενικό Σώμα σχετικά με τη σύλληψή του, ανέφερε πως ο 76χρονος εντοπίστηκε στον δεξιό λιμενοβραχίονα του λιμανιού της Μυτιλήνης να παρακολουθεί κινήσεις πλωτών μέσων του Λιμενικού Σώματος και του Πολεμικού Ναυτικού. Κατά τον έλεγχο που του διενεργήθηκε σε φωτογραφική μηχανή που κατείχε, βρέθηκε φωτογραφικό υλικό των σκαφών κατά την είσοδο και έξοδο τους προς εκτέλεση περιπολίας.

Από τη Λιμενική Αρχή κατασχέθηκαν η φωτογραφική μηχανή και η κάρτα μνήμης καθώς και μία συσκευή κινητής τηλεφωνίας, ενώ σε νομότυπη έρευνα που διενεργήθηκε σε ενοικιαζόμενο δωμάτιο ξενοδοχείου στην πόλη της Μυτιλήνης όπου διαμένει βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • δύο usb memory stick,
  • πέντε ψηφιακές κάρτες αποθήκευσης,
  • μία φωτογραφική μηχανή,
  • ένας φωτογραφικός φακός,
  • ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος και
  • ένας φορητός υπολογιστής.

Σύμφωνα με το συνήγορο υπεράσπισής του, Χάρη Πέτσικο, οι φωτογραφίες που τραβούσε ο 76χρονος, ο οποίος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και σκηνοθέτης, αποτελούν υλικό για το επόμενο βιβλίο του με θέμα τα τοπία της Μυτιλήνης.

Όπως έγινε επίσης γνωστό, ο φωτογράφος επισκέπτεται το νησί συχνά ως συνεργάτης οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού ζητήματος αλλά και ως συνεργάτης του παραρτήματος του Νορβηγικού Πανεπιστημίου του Άγκντερ στο Μετόχι της Μονής Λειμώνος.

Είναι δημιουργός τριών πολυτελών λευκωμάτων για το νησί, τη μαγειρική και τη φύση του που κυκλοφορούν σε συνεργασία με το Νορβηγικό Σπουδαστικό Κέντρο «Μετόχι» που έχει δημιουργηθεί από το Πανεπιστήμιο του 'Αγκντερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ